Tânăr ars prin electrocutare, transferat în Viena. ”A apărut un colaps progresiv al plămânului”

Adisa Codruț / 07 ian 2020 / 14:05
Conf dr Victor Costache.  Foto:  DC Medical
Conf dr Victor Costache. Foto: DC Medical

Ministerul Sănătății Victor Costache a explicat, într-o conferință de presă, motivul pentru care că tânărul ars prin electrocutare nu a fost transferat în Belgia, ci în Viena.

Tânăr ars, plămân. Ministerul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că un tânăr de 20 de ani, care a avut o arsură prin arc electric, urmată de o cădere de la aproximativ 5 metri, a suferit o arsură severă asociată unui politraumatism.

”Echipele Ministerului Sănătăţii s-au mobilizat exemplar, era vorba ca acest pacient să fie transferat în Belgia. Din păcate, din cauza politraumatismului existau fracturi costale care au înţepat pleura parietală şi a apărut un colaps progresiv al plămânului, apariţia de aer în cavitatea pleurală. Acest lucru s-a agravat de vineri pe sâmbătă, iar în acest context a fost imposibilă deplasarea pe căi aeriene a pacientului, deoarece diferenţa de presiune aeriană duce la colaps total pulmonar şi la decesul pacientului. Sâmbătă a avut loc o mini-intervenţie chirurgicală în care s-au montat un dren şi o valvă care au permis extragerea aerului. O să mă întrebaţi de ce nu se pune de la început: sunt nişte criterii în care se face această intervenţie, în unele cazuri plămânul se relipeşte de cavitatea toracică atunci când pacientul este ventilat şi intubat", a detaliat Costache.

Potrivit acestuia, tânărul trebuia să ajungă duminică dimineața în Belgia. ”Din păcate, secţia din Belgia este o secţie adaptată şi specializată în marii arşi, dar nu girează cazuri de politraumă complexe. Astfel, nu am putut realiza transferul în Belgia şi s-a transferat în Viena. Fiind vorba de o arsură de 70%, şi, din experienţa pe care o am în domeniul arşilor, aceste arsuri pot progresa, aţi văzut că a fost 50% în prima zi, după care s-a extins la 70%. Şocul a fost foarte puternic, s-a preferat să mergem pe această variantă de transfer în străinătate pentru a asigura toate şansele tânărului pacient", a mai precizat ministrul.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy