Țara care nu are niciun caz de cancer de col uterin. Motivul e UIMITOR. În România sunt 1000 de decese

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancer de col uterin - FOTO: Freepik@pikisuperstar
cancer de col uterin - FOTO: Freepik@pikisuperstar

Care este țara care nu are niciun caz de cancer de col uterin. Cum s-a ajuns la această perfomanță.

Cancerul de col uterin a ucis, doar anul trecut, peste 2000 de femei. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea HPV. Vaccinul nu este un tratament, ci o măsură de prevenție. Acesta se adrează fetelor, dar pot fi vaccinați chiar și băieții. 

Dr. Attila Laszlo, Secretar, Comisia pentru sănătate, Senatul României a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării” care este importanța vaccinării. 

”Avem la dispoziție două vaccinuri care protejează împotriva cancerului și mă refer la vaccinul împotriva Hepatitei B, care este în calendarul național de vaccinare. Avem și vaccinul împotriva HPV, care nu este în calendarul de vaccinare, dar căutăm soluții pentru a-l face cât mai accesibil și să nu afecteze din punct de vedere financiar familiile.

Sper să ajungem ca în cazul vaccinurilor opționale să avem o compensare, astfel încât cel care dorește să îl facă și să nu fie un impediment financiar. 

Avem deja țări, iar Australia este un bun exemplu, care de 3 ani nu are nu mai are niciun caz de cancer de col uterin, datorită campaniilor desfășurate în ultimii 12-13 ani atât la nivelul tinerilor, cât și la nivelul femeilor și al băieților, au ajuns să nu mai aibă cazuri noi de cancer de col uterin din cauza etiologiei HPV și cancerul de faringe și de esofag”, a spus dr, Attila Laszlo, membru în Comisia pentru sănătate, Senatul României a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării” care este importanța vaccinării.

1000 de cazuri de decese

De cealaltă parte, România se află la polul opus. Sunt înregistrate circa 1000 de decese din cauza cancerului de col uterin.

”În România sunt 1000 de cazuri de decese și poate cifra nu pare importantă, dar când în cele 1000 de persoane se află ruda ta, copilul....E o patologie care poate fi prevenită. Din 2008 s-a oferit această soluție societății, care a respins-o”, a spus Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Vaccinare gratuită

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani. 

Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a tinerelor cu vârsta până la 15 ani implică administrarea a două doze de vaccin, într-un interval de 6-12 luni. Fetele cu vârsta peste 15 ani au nevoie de trei doze de vaccin, doze administrate în interval de maxim un an de zile.

Vaccinarea anti-HPV se poate realiza până la vârsta de 45 de ani, însă nu este recomandată tuturor adulților în această categorie de vârstă. De aceea, este important ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauză că majoritatea persoanelor a fost deja expusă la virus. 

Cancerul de col uterin, ce este

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care ia naștere de la nivelul celulelor care alcătuiesc colul uterin (cervixul), porțiunea inferioară a uterului care face legătura cu vaginul.

Virusul HPV are un rol important în etiologia celor mai multe dintre cancerele de col uterin, prin intermediul diferitelor tulpini virale care conduc la dezvoltarea infecțiilor cu transmitere sexuală.

Acest virus poate să râmână latent în organism pentru perioade de ani de zile, iar la un procent mic de persoane ajunge să producă cancer de col uterin.

Rata de a dezvolta cancer de col uterin poate fi semnificativ îmbunătățită prin efectuarea testelor de screening și prin vaccinarea împotriva tulpinilor HPV care dau naștere cel mai frecvent acestui tip de cancer.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel