Testul simplu ce pune diagnosticul de diabet în sarcină. Care sunt riscurile pentru mamă și făt

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
testul simplu ce pune diagnosticul de diabet. FOTO Freepik @ norgal
testul simplu ce pune diagnosticul de diabet. FOTO Freepik @ norgal

Diabetul  în sarcină afectează aproximativ 4% dintre femeile gravide.

Dr. Oana Steriade, medic diabetolog, a explicat ce este diabetul în sarcină, care sunt simptomele și factorii de risc, dar și ce impact poate avea acest tip de diabet asupra fătului, precum și a mamei, când intră într-o altă etapă a vieții, la menopauză.

Diabetul gestațional afectează aproximativ 4% dintre femeile gravide.

Ce este diabetul gestațional

”Diabetul gestațional este un diabet care apare în cursul sarcinii, nu dă simptome, motiv pentru care Societățile Specifice recomandă ca test de screening pentru gravida fără factori de risc pentru diabet un test de toleranță orală la glucoză, care trebuie să se efectueze între 24 și 28 de săptămâni de sarcină”, a explicat dr. Oana Steriade, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Dieta vegetariană și riscurile asupra femeii însărcinate. Medic: Aportul de minerale este afectat

Care sunt factorii de risc ai diabetului de sarcină

”Există factorii de risc modificabili și factori de risc nemodificabili. În factorii de risc modificabili se încadrează vârsta backgroundul familial, adică antegerentele heredocolaterale și istoricul medical al pacientei până în acel moment.

În factorii de risc modificabili putem încadra indicele de masă corporală la momentul concepției. Dacă o gravidă are o greutate mai mare, este bine să-și planifice o sarcină și înainte să țină un regim alimentar care să o aducă la un indice de masă corporală normal, sub 25.

De asemenea, femeia gravidă sau femeia care are de gând să facă un copil trebuie să renunțe la fumat. Este un lucru foarte important și, de asemenea, ar fi bine să-și crească nivelul de activitate fizică, dacă înainte de concepție sedentară. Vârsta peste 30 de ani reprezintă un factor suplimentar de risc pentru diabetul gestațional. De asemenea, și sarcina gemelară este un alt factor de risc pentru diabetul gestațional”, a adăugat diabetologul.

Ce este colestaza în SARCINĂ. Care sunt complicațiile și cum poate fi prevenită

Care sunt simptomele diabetului gestațional

”Dacă discutăm de un diabet gestațional adevărat, nu există simptome. Se diagnostichează prin acest test de screening, de aceea e important să îl facem. 

Pe de altă parte, există și alte tipuri de diabet care pot apărea în sarcină.

O femeie cu un diabet tip 1 poate să aibă copii, poate să conceapă și atunci discutăm de un diabet tip 1 asociat, preexistent sarcinii, care se tratează. E o categorie cu totul separată și se tratează diferit.

De asemenea, putem să discutăm de o gravidă care anterior concepției avea diabet de tip 2, care tot așa trebuie tratat anterior. În aceste cazuri particulare de diabet preexistent sarcinii, trebuie planificată sarcina. E foarte important pentru că trebuie să avem un echilibru glicemic bun în momentul concepției.

Și mai există și o altă categorie de diabet preexistent sarcinii, de care gravida nu era conștientă, care este declanșat de sarcina în sine.

Şi acolo pot exista simptome care pot fi: o sete importantă, poliurie, polidipsie adică simptomele clasice de diabet. Dar această categorie nu se încadrează în diabetul gestațional.

Dacă discutăm de un diabet gestațional adevărat acesta dispare odată cu nașterea. Odată cu expulzia fătului și a placentei glicemia se prăbușește efectiv”, a mai spus medicul.

Care sunt complicațiile diabetului gestațional

Întrebată dacă acest tip de diabet, unul specific, poate să apară în oricare perioadă a sarcinii, dar mai ales care sunt complicațiile pentru viitoarea mamă, medicul a explicat că diabetul gestațional poate să fie declanșat atât în primele 2-3 luni, cât și spre finalul celor nouă luni de graviditate.

Mai mult, a ținut să tragă un semnal de alarmă în privința complicațiilor pe care le poate avea diabetul gestațional asupra mamei, nu doar în timpul timpul sarcinii, ci și la intrarea în menopauză.

”O femeie care a avut diabet getațional riscă ca cel puțin la menopauză să fie un adult bolnav, care reprezintă o povară pe sistemul de sănătate.

Pe termen scurt, impact asupra fătului nu este atât de semnificativ, dar pentru mamă există risc de preeclampsie care este mai mare, mai ales la persoanele care au deja sindrom, la gravidele care au pornit un indice de masă corporală mai mare și sunt și hipertensive, pentru că în general diabetul, hipertensiunea, dislipidemia se asociază, sunt toate bolile metabolism.

Există riscul ca fătul să se nască mai devreme, naștere prematură, există riscul ca sarcina să se oprească în evoluție chiar la vârstă mare.

Iar pentru făt există riscul ca acesta să fie mai mare, pentru că acea hiperglicemie a mamei constatată pe testul de toleranță orală la glucoză se transmită nemijlocit și fătului, deoarece glucoza trece prin placentă și determină o hipersecreție de insulină.

Femeile gravide cu diabet gestațional, în plus, au risc mai mare de a naște prin cezariană. Ne dorim o naștere naturală, dar fătul dacă este mare, nu se poate și, statistic vorbind, femeile cu diabet gestațional nasc mai des prin cezariană.

Pe termen lung, acolo sunt, de fapt, complicațiile, că fătul are riscul să devină un obez tânăr, cu toate riscurile, cu toate determinările secundare ce pornesc din această patologie. Iar mama are riscul ca la 10-20 de ani să dezvolte o toleranță alterată la glucoză, dacă nu chiar diabet. Deci mama să fie dismentabolică”, a mai explicat diabetologul.

Cum se tratează diabetul în sarcină

”Dacă diagnosticăm din timp, scăpăm de aceea cea hiperglicemie, pentru că o tratăm. Tratamentul este pe toată parcursul sarcinii, din momentul diagnosticului, până la naștere”, a mai spus dr. Oana Steriade, subliniind că acesta trebuie individualizat.

Vezi și: Sarcina și predispoziția la boli. Medic: Demască unele vulnerabilități

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel