Tratament pentru variola maimuței. România a solicitat 1000 de doze

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tratament -  FOTO: Pexels@Anna_Shvets
tratament - FOTO: Pexels@Anna_Shvets

Tratamentul pentru variola maimuței va ajunge și în țara noastră.

Tratamentul comun la nivelul Uniunii Europene pentru variola maimuței va fi achiziționat prin mecanismul Uniunii Europene. România a solicitat 1.000 de doze de vaccin antivariolic. MInistrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a făcut declarația într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

“Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată. Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global. Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

România nu a înregistrat nici măcar vreo suspiciune de îmbolnăvire, a precizat Ministerul Sănătăţii, reacţionând la zvonurile răspândite pe internet.

Vezi și: Marea Britanie confirmă alte 20 de cazuri de hepatită misterioasă. Numărul total ajunge la 222

Tratamente comune în UE

Tratamente pentru variola maimuței vor fi achiziționate în statele Uniunii Europene, care au ajuns la un acord pentru a face achiziții comune de vaccinuri și antivirale împotriva “variolei maimuței”.

Richard Bergstrom, coordonatorul programului de vaccinare din Suedia, este cel care a făcut, astăzi, anunțul.

“După câteva reuniuni, s-a decis să cumpărăm și vaccinuri și tratamente antivirale”, a afirmat Bergstrom, citat de Reuters.

Vezi și: Psiholog și psihiatru, care sunt diferențele. Radu Leca și Karla Meder: Nu e vorba de nebunie. Trebuie să înțelegi și să accepți

Două tratamente

Statele din Uniunea Europeană vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania Bavarian Nordic și medicamentul antiviral tecovirimat de la compania americană Siga Technologies. Ambele produse sunt autorizate pentru punere pe piața Uniunii Europene.

Imvanex este un vaccin utilizat la adulți pentru protecția împotriva variolei. Conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei.

Tecovirimat este un medicament pentru tratarea variolei, a variolei maimuțelor și a variolei vacilor, trei infecții cauzate de virusuri din aceeași familie (ortopoxvirusuri). Medicamentul este autorizat pentru la adulți și copii cu greutatea de cel puțin 13 kg și se utilizează și la tratarea complicațiilor care pot apărea în urma vaccinării împotriva variolei.

Vezi și: Persoanele cu arsuri beneficiază de concediu medical peste perioada maximă permisă. Iohannis a promulgat legea

Primele tratamente ar putea fi livrate luna viitoare

Contractele pentru cele două achiziții ar putea fi semnate în curând, iar primele medicamente și vaccinuri ar putea fi livrate în iunie, a mai precizat coordonatorul programului de vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel