Trucul simplu care te ajută să ții mucegaiul din casă la distanță. Durează doar câteva secunde și trebuie făcut dimineața. Greșeala pe care o faci când cureți mucegaiul

Monika Baciu |
Data publicării:
mucegaiul - FOTO: Freepik@ermankarli
mucegaiul - FOTO: Freepik@ermankarli

Trucul simplu care te ajută să ții mucegaiul din casă la distanță. Aceste pete nesănătoase de pe pereți se formează din cauza umezelii și ne pot îmbolnăvi.

Trucul simplu care te ajută să ții mucegaiul din casă la distanță. Un obicei cheie pe care ar trebui să-l adoptezi în fiecare dimineață pentru a preveni mucegaiul în dormitor este să aerisești patul pentru scurt timp. Potrivit specialiștilor, astfel permiți umidității să se evapore.

În timpul iernii, mulți oameni se confruntă cu problema mucegaiului în casele lor din cauza scăderii temperaturilor și a încălzirii crescute. Dacă observi pete de mucegai în colțurile mai umede și în jurul ferestrelor, este important să iei măsuri pentru a preveni proliferarea acestuia.

Mucegaiul, factor de risc pentru problemele respiratorii

Conform NHS, prezența umezelii și a mucegaiului în locuință crește riscul de probleme respiratorii, infecții respiratorii, alergii sau astm. Mucegaiul poate, de asemenea, afecta negativ sistemul imunitar, deoarece ”mucegaiurile produc alergeni (substanțe care pot provoca o reacție alergică), iritanți și, uneori, substanțe toxice”, notează Mirror.

Vezi și: Anevrismul cerebral, urgență medicală. Vlad Ciurea: Poate să fie moștenit. Ruperea unui anevrism poate să fie fatală. Trecem în altă lume sau rămânem cu anumite modificări pe tot restul vieții

Dacă observi exces de umiditate la ferestre, un miros neobișnuit de umed, pete mai întunecate pe perete, tapet desprins și o oboseală inexplicabilă, este posibil să ai o problemă legată de umezeală în locuința ta.

Poți preveni apariția mucegaiului adoptând câteva măsuri simple, astfel încât să nu ajungi să îl înlături cu disperare ulterior. Conform Metro, un mod simplu de a preveni mucegaiul în dormitor este să ridici cearceaful pentru scurt timp dimineața, permițând umezelii să se disipeze.

Poți face acest lucru în timp ce te speli pe față și îți perieți dinții, apoi să faci patul corespunzător. De asemenea, se recomandă deschiderea ferestrei pentru a permite umezelii să se evapore.

Vezi și: O sâcâitoare durere de dinți, simptomul unui cancer mutilant: Prima operație a eșuat. Am fost dusă înapoi în sala de operație pentru o altă intervenție de 10 ore

Cum te poți îmbolnăvi din cauza mucegaiului

Mucegaiul are potențialul de a provoca probleme de sănătate. Mucegaiurile produc alergeni (substanțe care pot declanșa reacții alergice) și iritanți. Inhalarea sau atingerea mucegaiului sau a sporilor de mucegai poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile. Răspunsurile alergice includ simptome de tip febra fânului, cum ar fi strănutul, nasul care curge, ochii roșii și erupții cutanate.

Reacțiile alergice la mucegai sunt comune și pot apărea imediat sau cu întârziere. Mucegaiul poate, de asemenea, provoca atacuri de astm la persoanele cu astm care sunt alergice la mucegai.

În plus, expunerea la mucegai poate irita ochii, pielea, nasul, gâtul și plămânii atât la persoanele alergice la mucegai, cât și la cele care nu au alergii la mucegai. Simptomele de altă natură decât cele de tip alergic și iritant nu sunt raportate în mod obișnuit ca rezultat al inhalării mucegaiului, potrivit United States Environmental Protection Agency.

Vezi și: Atacul de panică vs tulburarea de panică, diferențe majore. Cum recunoști simptomele. Când e cazul să mergi la psiholog

Simptomele alergiei la mucei

A avea mucegai în locuința ta nu te va face neapărat să te simți rău, dar are potențialul de a provoca anumite probleme de sănătate. Atingerea sau inhalarea sporilor de mucegai poate cauza simptome asemănătoare alergiilor, cum ar fi:

- nas care curge și congestie

- iritație la nivelul ochilor

- strănut

- tuse

- gât iritat

- erupție cutanată

- dureri de cap

- iritații pulmonare

- șuierat în piept, potrivit Healthline.

Cum să cureți petele de mucegai de pe perete

Pentru a scăpa de mucegaiul din casă, poți utiliza următoarele metode:

- Produse comerciale specializate

- Apă și săpun

- O soluție de înălbitor

Vezi și: Cojile de banane, pline de nutrienți. Pot trata mâncărimile de pe piele și durerile de cap

Înainte de a începe:

- Deschide ferestrele pentru ventilare.

- Poartă ochelari de protecție, mănuși impermeabile și o mască de protecție sau un respirator N95.

- Nu amesteca niciodată alte produse de curățare sau amoniac cu înălbitor, deoarece poate crea gaze toxice.

- Folosește o perie pentru a curăța mucegaiul de pe suprafețe, asigurându-te că îl îndepărtezi complet.

- Materialele poroase, cum ar fi covoarele, mobilierul și plăcile de tavan, ar putea trebui eliminate. Nu vopsi sau etanșa până când ești sigur că tot mucegaiul a fost îndepărtat.

Apelează la un contractor profesionist cu experiență în înlăturarea sigură a mucegaiului dacă:

- există o cantitate mare de mucegai sau este greu de accesat

- ai avut pagube severe cauzate de apă

- te afli într-un grup de risc pentru simptomele produse de sporii de mucegai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel