Tu cum scuipi? Culoarea sputei poate arăta bolile de care suferi. Când trebuie să mergi de urgență la medic

Monika Baciu |
Data publicării:
tu cum scuipi - FOTO: Freepik@MrDm
tu cum scuipi - FOTO: Freepik@MrDm

Tu cum scuipi? Culoarea sputei poate arăta inclusiv că suferi de boli de inimă sau cancer.

Tu cum scuipi? Te-ai uitat ce culoare are sputa? Sputa este un tip de mucus secretat în piept. De obicei nu se produc cantități notabile de spută, cu excepția cazului în care sunteți bolnav.  Este posibil să observați spută colorată diferit și să vă întrebați ce înseamnă culorile, potrivit Healthline.

Ce înseamnă sputa verde sau galbenă?

Dacă vedeți sputa verde sau galbenă, este de obicei un semn că organismul dumneavoastră se luptă cu o infecție. Culoarea provine de la celulele albe din sânge. La început, este posibil să observați sputa galbenă care apoi progresează în spre o culoare verde. Schimbarea are loc cu severitatea afecțiunii.

Sputa verde sau galbenă este frecvent cauzată de:

Bronșită. Acest lucru începe, de obicei, cu o tuse uscată. În timp, este posibil să începeți să tușiți spută de culoare galbenă și verde. Acesta este un semn că boala poate fi progresat la o infecție bacteriană secundară. Tusea poate dura până la 90 de zile.

Pneumonie. Aceasta este de obicei o complicație a unei alte probleme respiratorii. În cazul pneumoniei, sputa poate fi galbenă, verde, sau, uneori, sângerie. Simptomele  vor varia în funcție de tipul de pneumonie pe care îl ai. Tusea, febră, frisoanele și dificultățile de respirație sunt simptome comune cu toate tipurile de pneumonie.

Sinuzită. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de o infecție a sinusurilor. Un virus, alergii, sau chiar bacterii pot provoca această afecțiune. Când bacteriile o provoacă, este posibil să observați spută de culoare galbenă sau verde, congestie nazală, picurare postnazală și presiune în cavitățile sinusale.

Fibroză chistică. Aceasta este o boală pulmonară cronică în cazul în care mucusul se acumulează în plămâni. Această boală afectează adesea copiii și adulții tineri. În acest caz, sputa poate fi de o varietate de culori, de la galben, la verde sau maro.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți tai unghiile. Răspunsul te va surprinde

Ce înseamnă sputa brună?

De asemenea, puteți considera această culoare ca fiind una "ruginită". Culoarea maro înseamnă adesea sânge vechi. Este posibil să vedeți această culoare după ce sputa apare roșie sau roz.

Sputa brună este frecvent cauzată de:

Pneumonie bacteriană. Această formă de pneumonie poate produce spută, care este verde-maro sau ruginie.

Bronșită bacteriană. Această condiție poate produce spută maro pe măsură ce progresează. Bronșita cronică poate fi, de asemenea, o posibilitate. Este posibil să fiți mai expus riscului de a dezvolta bronșită cronică dacă fumați sau sunteți adesea expus la fum și alți iritanți.

Fibroză chistică. Această boală pulmonară cronică poate provoca spută de culoare ruginie.

Pneumoconioza. Inhalarea diferitelor pulberi, cum ar fi cărbunele, azbestul și silicoza, poate provoca această boală pulmonară cronică. Poate provoca spută brună.

Abces pulmonar. Aceasta este o cavitate umplută cu puroi în interiorul plămânilor. Este de obicei înconjurat de țesut infectat și inflamat. Împreună cu tusea, transpirații nocturne și pierderea poftei de mâncare, este posibil să apară o tuse care provoacă spută maro sau sângeroasă. Aceasta miroase, de asemenea, urât.

Vezi și: Micropigmentarea sprâncenelor, tot ce trebuie să știi. Raluca Dollinger: Rezultatul este unul natural, un aspect îngrijit şi mai tânăr. Nu lasă cicatrici

Ce înseamnă sputa albă?

Este posibil să apară sputa albă din cauza mai multor afecțiuni medicale.

Sputa albă este frecvent cauzată de:

Bronșită virală. Această afecțiune poate începe cu spută albă, indicând o infecție virală. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la o infecție bacteriană secundară care va produce spută verde sau galbenă.

Reflux gastroesofagian. Această afecţiune cronică afectează sistemul digestiv. Aceasta vă poate determina să tuse și spută albă.

Boala pulmonară obstructivă cronică. Această afecțiune face căile respiratorii să se îngusteze și plămânii să producă exces de mucus. Astfel, corpul obține mai puțin oxigen. În cazul acestei afecțiuni, este posibil să apară spută albă.

Insuficiență cardiacă congestivă. Acest lucru se întâmplă atunci când inima ta nu pompează sânge suficient în restul corpului. Fluidele se acumulează în diferite zone, ceea ce duce la edem. Lichidul se colectează în plămâni și poate duce la o creștere a sputei albe. De asemenea, este posibil să apară dificultăți de respirație.

Solicitați asistență medicală imediată dacă aveți dificultăți de respirație.

Vezi și: Tampoane vs. absorbante. Care sunt mai potrivite, când și cum le folosești corect. Ce trebuie să știi de acum

Ce înseamnă sputa neagră?

Sputa neagră este, de asemenea, numită melanoptysis. Sputa neagră poate însemna că ați inhalat o cantitate mare de ceva negru, cum ar fi praful de cărbune. Aceasta poate însemna, de asemenea, aveți o infecție fungică care are nevoie de asistență medicală.

Sputa neagră este frecvent cauzată de:

Fumat. Fumatul țigărilor sau anumite medicamente, poate duce la sputa neagră.

Pneumoconioza. Boala pulmonară neagră, poate provoca spută neagră. Aceasta afectează în cea mai mare parte minerii sau oricine altcineva care are expunere frecventă la praf de cărbune. Sputa neagră poate fi însoţită şi de dificultăţi de respiraţie.

Infecție fungică. O drojdie neagră numită Exophiala dermatitidis provoacă această infecție. Este o condiție mai puțin frecventă, care poate provoca spută neagră. Aceasta afectează mai des persoanele care au fibroză chistică.

Vezi și: Hepatita C, creștere alarmantă. Adrian Marinescu: Când ajungi să ai simptome, înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau de infecție acută

Ce înseamnă sputa clară?

Corpul tău produce mucus clar zi cu zi. Această spută este în mare parte umplută cu apă, proteine, anticorpi și unele săruri dizolvate pentru a ajuta la lubrifierea și hidratarea sistemului respirator.

O creștere a sputei clare poate însemna că organismul dumneavoastră este încercarea de a alunga un iritant, cum ar fi polenul, sau un anumit tip de virus.

Sputa clară este frecvent cauzată de:

Rinita alergică. Aceasta se mai numește și alergie nazală sau uneori febră a fânului. Aceasta determină corpul să producă mai mult mucus nazal după expunerea la alergeni cum ar fi polen, ierburi, și buruieni. Acest mucus creează picurare postnazală și vă poate face să tușiți spută clară.

Bronșită virală. Aceasta este o inflamație în tuburile bronșice din plămâni. Începe cu spută clară sau albă și tuse. În unele cazuri, dacă o infecție bacteriană secundară o stabilește, este posibil să descoperiți că sputa progresează la o culoare galbenă sau verde.

Pneumonie virală. Această formă de pneumonie este cauzată de o infecție în plămâni. Simptomele precoce includ febră, tuse uscată, dureri musculare și alte simptome asemănătoare gripei. Este posibil să vedeți, de asemenea, o creștere a sputei clare.

Vezi și: Culoarea unghiilor și a buzelor, diagnostic pentru o boală pulmonară. Afecțiunea poate duce la cancer

Ce înseamnă sputa roșie sau roz?

Sângele este probabil cauza oricărei nuanțe de spută roșie. Rozul este considerat o altă nuanță de roșu, așa că poate indica, de asemenea, că există sânge în spută.

Sputa roșie sau roz este frecvent cauzată de:

Pneumonie. Această infecție pulmonară poate provoca spută roșie pe măsură ce progresează. De asemenea, poate provoca frisoane, febră, tuse și dureri în piept.

Tuberculoză. Această infecție bacteriană poate fi transmisă de la o persoană la alta. Principalele simptome includ tusea pentru mai mult de 3 săptămâni, tuse cu sânge, spută roșie, febră și transpirații nocturne.

Insuficiență cardiacă congestivă. Acest lucru se întâmplă atunci când inima ta nu pompează suficient sânge în restul corpului. În plus față de sputa roz sau cu tentă roșie, este posibil să apară, de asemenea, dificultăți de respirație.

Embolism. Acest lucru se întâmplă atunci când artera pulmonară din plămâni se blochează. Acest blocaj este adesea de la un cheag de sânge care călătorește din altă parte a corpului, cum ar fi piciorul. De multe ori provoacă spută sângeroasă. Această afecțiune poate pune viața în pericol și poate provoca, de asemenea, dificultăți de respirație și dureri în piept.

Cancerul pulmonar. Această afecțiune provoacă multe simptome respiratorii, inclusiv tusea cu spută de  culoare roșie sau chiar sânge.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă produceți mai multă spută decât în mod normal.

Vezi și: Ai slăbit fără să ții o dietă? Iată opt cauze posibile

Când să vă adresați medicului dumneavoastră

În timp ce sputa este o parte normală a sistemului respirator, nu este normal dacă vă afectează viața de zi cu zi. Poate fi timpul să vă sunați medicul dacă îl observați în căile respiratorii, gât sau dacă începeți să-l tușiți.

Dacă sputa este clară, galbenă sau verde, este posibil să fiți în regulă și puteți să așteptați câteva zile sau chiar săptămâni înainte de a face o programare. Totuși, fiți atenți la celelalte simptome.

Dacă vedeți orice nuanță de flegmă roșie, maro sau neagră sau vă confruntați cu sputa spumoasă, faceți o programare imediat. Acest lucru poate fi un semn al unei afecțiuni grave.

Poate fi dificil să vă autodiagnosticați ce tip de problemă pulmonară aveți. Un medic poate efectua o varietate de teste, inclusiv raze X și analize ale sputei, pentru a determina cauza.

Dacă nu sunteți sigur ce cauzează schimbarea culorii sau vă confruntați cu alte simptome neobișnuite, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel