Culoarea unghiilor și a buzelor, diagnostic pentru o boală pulmonară. Afecțiunea poate duce la cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
culoarea unghiilor si a buzelor - FOTO: Freepik@dr.digitex,Pexels@Mizuno K, Freepik@Atlas company
culoarea unghiilor si a buzelor - FOTO: [email protected],Pexels@Mizuno K, Freepik@Atlas company

Culoarea unghiilor și a buzelor poate fi semn că suferi de o boală de plămâni. 

Culoarea unghiilor și a buzelor poate indica o afecțiune pulmonară. Dacă unghiile și buzele au o culoare vânătă poate fi semn al unei boli pulmonare. 

Ce este boala pulmonară obstructivă cronică

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară inflamatorie cronică care provoacă obstrucționarea fluxului de aer din plămâni. Simptomele includ dificultăți de respirație, tuse, producție de mucus (spută) și respirație șuierătoare. Este de obicei cauzată de expunerea pe termen lung la gaze iritante sau particule în suspensie, cel mai adesea din fumul de țigară. Persoanele cu BPOC sunt la risc crescut de a dezvolta boli de inimă, cancer pulmonar și o varietate de alte afecțiuni.

Emfizemul și bronșita cronică sunt cele mai frecvente două afecțiuni care contribuie la BPOC. Aceste două afecțiuni apar de obicei împreună și poate varia în severitate în rândul persoanelor cu BPOC.

Bronșita cronică este inflamația căptușelii tuburilor bronșice, care transportă aer la și de la sacii de aer (alveole) ai plămânilor. Se caracterizează prin tuse zilnică și producția de mucus (spută).

Emfizemul este o afecțiune în care alveolele de la capătul celor mai mici pasaje de aer (bronhiole) ale plămânilor sunt distruse ca urmare a expunerii dăunătoare la fumul de țigară și la alte gaze iritante și particule în suspensie.

Deși BPOC este o boală progresivă care se agravează în timp, BPOC este tratabilă. Cu un management adecvat, majoritatea persoanelor cu BPOC pot obține un bun control al simptomelor și calitatea vieții, precum și un risc redus de alte afecțiuni asociate, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Floarea de dovleac, săracă în calorii, bogată în nutrienți. Cum să o consumi

Boala pulmonară obstructivă cronică, simptome

În cazul bolii pulmonare obstructiv cronică simptome de multe ori nu apar până când au avut loc leziuni pulmonare semnificative, și acestea se agravează, de obicei, în timp, în special în cazul în care expunerea la fumat continuă.

Semnele și simptomele BPOC pot include:

- Dificultăți de respirație, în special în timpul activităților fizice

- Respiraţie şuierătoare

- Etanșeitatea pieptului

- O tuse cronică care poate produce mucus (spută) care poate fi clar, alb, galben sau verzui

- Infecții respiratorii frecvente

- Lipsa de energie

- Pierdere în greutate neintenționată (în etapele ulterioare)

- Umflarea gleznelor, picioarelor sau picioarelor

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă simptomele nu se îmbunătățesc cu tratament sau se agravează sau dacă observați simptome ale unei infecții, cum ar fi febra sau o schimbare a sputei.

Vezi și: Rutina alimentară, beneficii. Cinci motive să mănânci la aceeași oră în fiecare zi

Boala pulmonară obstructivă cronică, cauze

Principala cauză a BPOC în țările dezvoltate este fumatul de tutun. În țările în curs de dezvoltare, BPOC apare adesea la persoanele expuse la fumul provenit din arderea combustibilului pentru gătit și încălzire în casele slab ventilate.

Doar unii fumători cronici dezvoltă BPOC aparent clinic, deși mulți fumători cu istorii lungi de fumat pot dezvolta o funcție pulmonară redusă. Unii fumători dezvoltă afecțiuni pulmonare mai puțin frecvente. Acestea pot fi diagnosticate greșit ca având BPOC până când se efectuează o evaluare mai amănunțită.

Cum sunt afectați plămânii

Aerul călătorește pe trahee (trahee) și în plămâni prin două tuburi mari (bronhii). În interiorul plămânilor, aceste tuburi se împart de mai multe ori - cum ar fi ramurile unui copac - în multe tuburi mai mici (bronhiole) care se termină în grupuri de saci de aer mici (alveole).

Sacii de aer au pereți foarte subțiri plini de vase mici de sânge (capilare). Oxigenul din aerul pe care îl inhalați trece în aceste vase de sânge și intră în fluxul sanguin. În același timp, dioxidul de carbon – un gaz care este un produs rezidual al metabolismului – este expirat.

Plămânii se bazează pe elasticitatea naturală a tuburilor bronșice și a sacilor de aer pentru a forța aerul din corpul tău. BPOC îi face să-și piardă elasticitatea și să se extindă excesiv, ceea ce lasă un aer prins în plămâni atunci când expirați.

Vezi și: De ce nu ar trebui să porți sutien. 6 motive pentru care ar trebui să renunți la el

Cauzele obstrucției căilor respiratorii

Cauzele obstrucției căilor respiratorii includ:

Emfizem. Această boală pulmonară provoacă distrugerea pereților fragili și a fibrelor elastice ale alveolelor. Căile respiratorii mici se prăbușesc atunci când expirați, afectând fluxul de aer din plămâni.

Bronșită cronică. În această condiție, tuburile bronșice devin inflamate și îngustate, iar plămânii produc mai mult mucus, ceea ce poate bloca în continuare tuburile îngustate. Dezvolți o tuse cronică încercând să-ți eliberezi căile respiratorii.

Fumul de țigară și alți iritanți. În marea majoritate a persoanelor cu BPOC, leziunile pulmonare care duc la BPOC sunt cauzate de fumatul de țigări pe termen lung. Dar există probabil și alți factori în joc în dezvoltarea BPOC, cum ar fi o susceptibilitate genetică la boală, deoarece nu toți fumătorii dezvoltă BPOC.

Alți iritanți pot provoca BPOC, inclusiv fumul de trabuc, fumatul pasiv, fumul de țeava de eșapament, poluarea aerului și expunerea la praf.

Deficit de alfa-1-antitripsină

La aproximativ 1% dintre persoanele cu BPOC, boala rezultă dintr-o tulburare genetică care provoacă niveluri scăzute ale unei proteine numite alfa-1-antitripsină (AAt). AAt se face în ficat și secretat în sânge pentru a ajuta la protejarea plămânilor. Deficitul de alfa-1-antitripsina poate provoca boli de ficat, boli pulmonare sau ambele.

Pentru adulții cu BPOC legate de deficiența de AAt, opțiunile de tratament includ cele utilizate pentru persoanele cu tipuri mai frecvente de BPOC. În plus, unele persoane pot fi tratate prin înlocuirea proteinei AAt lipsă, care poate preveni deteriorarea ulterioară a plămânilor.

Vezi și: Hepatita C, creștere alarmantă. Adrian Marinescu: Când ajungi să ai simptome, înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau de infecție acută

Factori de risc

Factorii de risc pentru BPOC includ:

Expunerea la fumul de tutun. Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul pe termen lung. Cu cât fumezi mai mulți ani și cu cât fumezi mai multe pachete, cu atât riscul este mai mare. 

Persoanele cu astm. Astmul, o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea BPOC. Combinația dintre astm și fumat crește și mai mult riscul de BPOC.

Expunerea profesională la pulberi și substanțe chimice. Expunerea pe termen lung la fum chimic, vapori și praf la locul de muncă vă poate irita și inflama plămânii.

Expunerea la fumul provenit din arderea combustibilului. În țările în curs de dezvoltare, persoanele expuse la fum de la arderea combustibilului pentru gătit și încălzire în locuințe slab ventilate prezintă un risc mai mare de a dezvolta BPOC.

Genetică. Tulburare genetică mai puțin frecvente alfa-1-antitripsina deficit este cauza unor cazuri de BPOC. Alți factori genetici ar putea face anumiți fumători mai susceptibili la boală.

Vezi și: Tulburările mintale, studiu în premieră. Un român conduce analiza în SUA

Boala pulmonară obstructivă cronică, complicații

BPOC poate provoca multe complicații, inclusiv:

Infecții respiratorii. Persoanele cu BPOC sunt mai susceptibile de a prinde răceli, gripă și pneumonie. Orice infecție respiratorie poate face mult mai dificilă respirația și ar putea provoca leziuni suplimentare ale țesutului pulmonar.

Probleme cardiace. Din motive care nu sunt pe deplin înțelese, BPOC poate crește riscul de boli de inimă, inclusiv atac de cord.

Cancerul pulmonar. Persoanele cu BPOC au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

Hipertensiune arterială în arterele pulmonare. BPOC poate provoca hipertensiune arterială în arterele care aduc sânge la plămâni (hipertensiune pulmonară).

Depresie. Dificultățile de respirație vă pot împiedica să faceți activități care vă plac. Iar tratarea bolilor grave poate contribui la dezvoltarea depresiei.

Boala pulmonară obstructivă cronică, diagnostic

BPOC este de obicei diagnosticat greșit. Multe persoane care au BPOC nu pot fi diagnosticate până când boala este avansată. Pentru a diagnostica starea dumneavoastră, medicul dumneavoastră va revizui semnele și simptomele, discută despre orice expunere care le-ați avut la iritanti pulmonari - în special fum de țigară. Medicul dumneavoastră vă poate comanda mai multe teste pentru a diagnostica starea dumneavoastră.

Vezi și: Universitățile de Medicină și Farmacie, cu ”gratii”. Adrian Wiener: Vătafii din UMF-uri au pus stăpânire pe ”bucăți din România”

Boala pulmonară obstructivă cronică, tratament

Multe persoane cu BPOC au forme ușoare ale bolii pentru care este nevoie de puțină terapie, altele decât renunțarea la fumat. Chiar și pentru stadiile mai avansate ale bolii, este disponibilă o terapie eficientă care poate controla simptomele, progresia lentă, reduce riscul de complicații și exacerbări și vă poate îmbunătăți capacitatea de a duce o viață activă.

Culoarea unghiilor și a buzelor, indicator al sănătății plămânilor

BPOC poate transforma, de asemenea, buzele și unghiile o culoare albăstruie. Această schimbare de culoare este un simptom că nu aveți suficient oxigen în sânge.

Sângele tău este roșu. Când este lipsit de oxigen, sângele devine o nuanță mai închisă de roșu. Acest sânge roșu mai închis poate da buzelor și unghiilor o nuanță albastră din cauza modului în care lumina călătorește prin piele.

O decolorare albăstruie a pielii este, de asemenea, numită cianoză. Este un simptom foarte grav care justifică un apel imediat pentru îngrijiri medicale de urgență, arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel