Rutina alimentară, beneficii. Cinci motive să mănânci la aceeași oră în fiecare zi

Monika Baciu |
Data publicării:
rutina alimentara - FOTO: Freepik@atlascompany
rutina alimentara - FOTO: Freepik@atlascompany

Rutina alimentară este benefică pentru organism. Un orar alimentar haotic vă poate pune în pericol sănătatea.

Rutina alimentară este esențială pentru un stil de viață sănătos. Dacă sunteți unul dintre cei cu o rutină neregulată, fie acasă sau la locul de muncă, sărind peste micul dejun, ai putea fi predispus la diferite afecțiuni medicale.

”Intestinul subțire este locul unde are loc 90% din procesul digestiei și absorbției alimentelor, restul de 10% având loc la nivelul stomacului și intestinului gros. În general, intestinul subțire este cel care finalizează procesul de digestie. 

Acesta începe în cavitatea bucală, este continuată în stomac și completată în intestinul subțire, sub acțiunea sucurilor secretate de glandele din această zonă. Pentru ca procesul de digestie să se realizeze în parametri normali, mănâncă moderat și la ore regulate”, arată Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: De ce nu ar trebui să porți sutien. 6 motive pentru care ar trebui să renunți la el

Programul alimentar neregulat, riscuri pentru sănătate

Un program alimentar neregulat vă va costa scump sănătatea, ceea ce va duce la diverse tulburări ale stilului de viață, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul. Potrivit cercetării publicate de Proceedings Of The Nutrition Society, persoanele care își respectă ceasul alimentar sunt mai puțin obeze, mențin niveluri mai bune de colesterol, zahăr din sânge și insulină.

Medicii cred că nu este ceea ce mănânci, dar atunci când mănânci joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea legăturii dintre metabolism și ritmul circadian. Hrănirea corpului la ore aleatorii de zi cu zi ar perturba ceasul intern al corpului care afectează procesul de digestie, pofta de mâncare și ar putea crește nivelul de grăsimi rele, zahăr din sânge și colesterol.

Iată cele cinci motive pentru care ar trebui să respecți rutina alimentară și să mănânci la aceeași oră, potrivit NetMeds.

Vezi și: Tulburările mintale, studiu în premieră. Un român conduce analiza în SUA

Activitate metabolică mai bună

Metabolismul este rată la care corpul tău poate arde calorii. Oamenii de știință de la Harvard Medical School spun că corpurile noastre sunt programate să simtă lipsa alimentelor și, ca urmare, organismul poate merge lent, astfel metabolismul cheltuind calorii mai mici. Când se întâmplă foarte des, este dificil pentru organism să piardă în greutate. Sărind peste micul dejun și alte mese ulterioare ar putea crește riscul de diabet de tip 2.

Te menține activ

Alimentaţia în acelaşi timp zilnic, menţine corpul activ în timpul programului de lucru. Prin adaptarea a la timpul tău, puteți să vă păstrați nivelul de energie în sus și mintea concentrată. Lipsa unei mese poate avea efecte adverse asupra metabolismului organismului, poate afecta starea de spirit și performanța zilnică.

Vezi și: Hepatita C, creștere alarmantă. Adrian Marinescu: Când ajungi să ai simptome, înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau de infecție acută

Previne gustările nesănătoase

Mâncatul la timp zilnic, îți obișnuiește corpul cu un anumit program. Obiceiurile alimentare regulate ajută organismul să obțină toată energia necesară și, la rândul lor, descurajează consumul mai mic de zahăr, gustări nesănătoase, fast-food-uri. Încercați să alegeți un fruct, fructe uscate sau legume fierte ca parte a gustării de la amiază pentru a menține anumite cantități de energie.

Rutină consecventă

Stabilirea unei rutine consecvente este un obicei bun, deoarece face din alimentaţia sănătoasă o prioritate. Acest lucru duce la un stil de viață mai sănătos, făcând timp pentru antrenamente, concentrându-se pe sarcinile zilnice și să aibă o zi productivă. Poate fi greu inițial să rămânem la o rutină, dar încercați să faceți un efort pentru a rămâne la ea și devine mai ușor cu timpul.

Vezi și: Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Mănâncă inteligent

Din moment ce aveți o rutină în dietă, nu înseamnă că trebuie să săriți peste invitațiile la prânz sau cină. Planificați-vă din timp, mâncați un fruct, legume fierte sau nuci înainte de cină pentru a vă simți sătui și pentru a oferi organismului combustibilul necesar pentru a-și îndeplini sarcinile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel