De ce nu ar trebui să porți sutien. 6 motive pentru care ar trebui să renunți la el

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce nu ar trebui sa porti sutien - FOTO: Freepik@smushko
de ce nu ar trebui sa porti sutien - FOTO: Freepik@smushko

De ce nu ar trebui să porți sutien. Specialiștii au întocmit o listă cu avantajele pe care le ai.

De ce nu ar trebui să porți sutien. Sutinele au un mecanism constrictiv care ne face să ne simțim încătușate. Specialiștii vin cu argumente potrivit cărora nu ar mai trebui să porți sutien. 

Lipsa sutienului îmbunătățește tonusul muscular și forma sânilor

Lipsa sutienului îmbunătățește tonusul muscular și forma sânilor, potrivit medicilor specialiști.

"Există dovezi că purtarea unui sutien poate face mușchii și ligamentele care susțin sânii leneși în timp, ceea ce duce la lăsarea sânilor și laxitate. Este fals. Femeile care au trecut prin perioade lungi fără a purta un sutien raportează adesea că acest lucru le face sânii să fie mai fermi, mai rotunzi de-a lungul timpului", spune dr. Lucky Sekhon, medic ginecolog în New York. 

La început, femeile cu sânii mai grei sau mai plini pot simți mai multă încordare a spatelui atunci când nu poartă un sutien, totuși.

"Poate dura săptămâni până la luni pentru a construi puterea în piept și mușchii spatelui pentru ca sânii să devină bine sprijiniți fără sutien", a mai precizat medicul, potrivit Well and Good.

Vezi și: Universitățile de Medicină și Farmacie, cu ”gratii”. Adrian Wiener: Vătafii din UMF-uri au pus stăpânire pe ”bucăți din România”

Lipsa sutienului vă conferă o senzație de confort

Lipsa sutienului vă poate oferi o senzație de confort. Este atât de plăcut de a elimina pur și simplu sutienul la sfârșitul zilei. Cu o singură mișcare, ești liberă de banda de constricție în jurul coastelor tale. 

Dr. Sekhon subliniază că lipsa sutienului le poate face pe unele femei să se simtă expuse, însă, această senzație poate trece în câteva săptămâni. Astfel, acest sentiment este înlocuit de confort. 

Lipsa sutienului înseamnă mai puțină durere

Lipsa sutienului poate ameliora durerile de spate și nu numai.

"Sutienele strânse pot provoca dureri de coaste, spate și gât", a declarat dr. Anuradha Seshadri, internist la UCLA Health, pentru Bustle. Acest lucru poate duce, de asemenea, "la caneluri pe umeri sau pe spate”, potrivit Bustle.

"Multe femei cu sâni mici se vor simți mai confortabil și se vor misca mai ușor fără sutien, în timp ce femeile cu sâni mari sau penduloși se pot confrunta cu disconfort zilnic dacă nu sunt sustinuți ăn mod adecvat", a declarat Patricia Geraghty, director medical pentru sanatatea femeilor la Comprehensive Wellness.

Vezi și: Tulburările mintale, studiu în premieră. Un român conduce analiza în SUA

Lipsa sutienului face sânii mai puternici

Nepurtarea unui sutien a făcut de fapt sânii femeilor mai puternici. Efectele pe termen lung de a nu purta un sutien a arătat că mai mult țesut muscular a crescut pentru a oferi sprijin natural.

"Organismul trebuie să-și folosească mușchii pectorali pentru a ridica țesutul mamar împotriva gravitației", spune dr. Seshandri, potrivit Bustle. 

Lipsa sutienului îmbunătățește circulația sângelui

Nepurtarea unui sutien permite sângelui să curgă mai ușor în jurul pieptului, ajutând la construirea țesutului muscular, precum și la menținerea pielii ferme. Dar, din fericire, Geraghty spune că, chiar dacă alegeți să purtați în continuare un sutien, nu este o preocupare serioasă”

"Atunci când un sutien lasă urme roșii la punctul de presiune din jurul coastelor sau pe umeri, acest lucru indică un efect asupra circulației suprafeței pielii. Acest lucru nu va provoca consecințe negative asupra sănătății la femeia altfel sănătoasă", spune ea. 

Vezi și: Hepatita C, creștere alarmantă. Adrian Marinescu: Când ajungi să ai simptome, înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau de infecție acută

Lipsa sutienului menține pielea mai curată

Sub bretelele de la sutien pielea poate rămâne umedă de la transpirație. Astfel, este un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor. Dacă porți sutien pentru perioade lungi de timp sau porți unul care nu-ți vine bine, poți încuraja apariția ciupercii pielii.

Această problemă este mai frecventă dacă locuiești într-o zonă umedă și ai sânii mari. Dacă îmbraci sutienul doar pentru perioade scurte de timp, ești mai puțin predispusă la dezvoltarea infecțiilor fungice.

"Murdăria și transpirația care se acumulează sub sutienul tău pot duce la infecții ale pielii și acnee. Acest lucru este deosebit de important să ne amintim în timpul verii, atunci când corpul tau este mult mai probabil să transpire", spune dr. Seshadri. 

Vezi și: Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Greșeala pe care o faci când alegi sutienul. Cum îți poate afecta sănătatea

Sutienul poate provoca dureri, iritații, dar NU și cancer. Este concluzia la care au ajuns specialiștii în sănătatea sânilor. Specialistul în sănătatea sânilor Cassann Blake oferă o perspectivă asupra acestei chestiuni și ajută la clarificarea câtorva mituri despre purtarea sau nepurtarea unui sutien, potrivit Cleaveland Clinic.

Purtarea unui sutien nu crește riscul de cancer la sân

Acest mit este demontat de specialiștii din întreaga lume, care au ajuns la concluzia că purtarea unui sutien nu crește șansele de a dezvolta cancer de sân.

"Din punct de vedere al cancerului de sân, purtarea unui sutien nu afectează riscul de cancer mamar. Am fost întrebat înainte dacă purtarea sutienelor poate crește riscul de cancer de sân. Răspunsul este nu. Aşadar, purtarea unui sutien nu creşte şi nici nu scade riscul de cancer la sân", a explicat Cassann Blake. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel