Tuberculoză multidrog rezistentă, tulpini noi nedetectabile prin testele uzuale

DCMedical Team |
Data publicării:
Bacteria mycobacterium tuberculosis, tuberculoza. sursa: niaid.nih.gov
Bacteria mycobacterium tuberculosis, tuberculoza. sursa: niaid.nih.gov

Tuberculoză multidrog rezistentă, tulpini noi: În timp ce Națiunile Unite au anunțat planul pentru eradicarea tuberculozei până în 2030, un studiu recent a evidențiat apariția de noi tulpini multidrog rezistente nu sunt detectate de testele aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Tuberculoză multidrog rezistentă, tulpini noi: La 26 septembrie, la New York, Organizația Națiunilor Unite a anunțat planul de a strânge anual 13 miliarde de dolari pentru eradicarea tuberculozei până în 2030. Cu 10 milioane de cazuri noi și 1,6 milioane de decese, în 2017, tuberculoza este cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, devansând chiar și HIV.

Doar 25% din cazurile multidrog rezistente diagnosticate

Din cele peste 450.000 de cazuri  de tuberculoză rezistentă la antibiotice noi care, conform estimărilor, au apărut anul acesta au fost diagnosticate numai 25%. În cadrul unui studiu efectuat de o echipă de cercetare internațională (coordonată și de Philip Supply), un om de știință de la Centrul de Infecții și Imunitate al CNRS (Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța), din Lille, a evidențiat această problemă serioasă de sub-diagnosticării, în special în Africa de Sud.

Constatările, publicate în revista The Lancet Infectious Diseases, arată că anumite tulpini izolate din Africa de Sud din Mycobacterium tuberculosis (bacteria care cauzează boala) poartă o combinație specifică de mutații care le fac rezistente la cele două antibiotice de primă linie: rifampicina și izoniazida.

Nedetectabile prin testele standard

Această rezistență combinată nu este detectată de testele standard aprobate de Organizația Mondială a Sănătății: regiunea genetică ce poartă o mutație specială care cauzează rezistență la rifampicină nu este inclusă în testul ADN, iar rezistența la tratament datorată acestei mutații nu este detectată în culturi.

Această omisiune duce la tratamente nereușite de primă linie la pacienții cu aceste tulpini, la creșterea mortalității și contagiozității și la dezvoltarea unor rezistențe suplimentare la antibiotice.

Cercetătorii au detectat în special prezența de mutații, care cauzează probabil sensibilitate scăzută la bedachilină, cea mai nouă moleculă folosită pentru a trata cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă (MDR). Aceste mutații au apărut imediat după lansarea sa în țară începând cu 2013.

Tip nou de test pentru aceste tulpini

Acest lucru a fost descoperit datorită unui nou screen test MDR dezvoltat de Genoscreen împreună cu Philip Supply. Spre deosebire de testele ADN standard, acesta analizează un grup larg de gene țintă din bacterii și poate identifica rezistența la peste o duzină de antibiotice simultan.

Aceste rezultate sunt obținute în numai câteva zile, comparativ cu săptămânile necesare la testarea prin culturi de bacterii. Testul va ajuta la rezolvarea problemei sub-detectării tuberculozei MDR, arată sciencedaily.com, preluând un material de presă furnizat de CNRS.

Acest studiu s-a bazat pe o analiză a 10.000 genomi, ceea ce a făcut ca acesta să fie unul dintre cele mai mari proiecte de secvențiere a genomului microbian realizate până în prezent.

Studiul, integral, poate fi studiat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel