Vaccin anti-COVID, reacții adverse: un medic demontează mitul legat de parezele faciale

Angela Sabău |
Data publicării:
Otilia Țigănaș
Otilia Țigănaș

Medicul Otilia Țigănaș demontează informația conform căreia vaccinul anti-COVID ar da reacții adverse precum pareze faciale.

Medicul Otilia Țigănaș a explicat pe blogul ei personal de ce acele reacții adverse vehiculate în presă nu ar trebui puse pe seama vaccinului anti-COVID. De asemenea, ea arată că informația publicată a fost scoasă din context, doar pentru a crea panică.

Iată ce a scris medicul pe blogul personal: 

Vaccinarea anti COVID și pareza facială periferică. Demontez această știre de presă (devenită virală), chiar dacă e doar una dintre sutele apărute pe piață, fiindcă aceasta este extrem de ușor de demontat. Dar, înainte, vă amintesc cu respect că e duminică, presa și-a făcut treaba impecabil: o „știre bombă, șoc șoc șoc, fără precedent, uluitor”, deci poate mânca liniștită supa galbenă de găină, cu găluște de gris. A aruncat pe piață o informație trunchiată, ruptă din context și care vinde minunat. A băgat poporul în stres, deci se mai poate odihni nițel. Eu, nu. Eu, medic, în loc să stau și să citesc și să traduc pentru voi informații valoroase științific, ce fac? Iaca stau să demontez știrile presei. Fac ce mi-i mai urât: scriu reactiv, nu proactiv.

Bon. Deci pareza facială periferică. Da, da, pozele alea virale cu fețe de oameni triști, cu mușchii căzuți pe o parte, puse în legătură cu vaccinul COVID 19. Aceste pareze faciale periferice nu sunt ceva nou și nici de speriat. Sunt o boală arhicunoscută: au o cauză virală alta decât SARS Cov2, sau sunt idiopatice, adică fără o cauză clar definită. Au o incidență de 23 la suta de mii de persoane/an. În SUA, pe durata celor 3 luni de studiu al vaccinului,  în populația generală s-au descris 20 000 DOUĂZECI DE MII! de pareze faciale periferice. La lotul persoanelor vaccinate, adică 40 000, s-au semnalat 4=PATRU. Este logic/matematic evident, că vaccinarea nu a schimbat incidența previzibilă. Ba mai mult! Într-o comunitate minusculă ca a mea, eu medic de familie rural județul Arad, eu însămi am diagnosticat o pareză facială periferică în ultimele luni. Și mă veți crede că nu-i de la vaccinul COVID. Dar, dacă aceeași persoană făcea pareza a doua zi după vaccin, urlau televiziunile, rețelele și sufletele noastre hăitute de informație contradictorie. Urla satul. Nu te vaccina, că paralizezi! Doamie apără, nu mă vaccinez, că fac paraliză!

Așadar, prima mea concluzie
Studiile complexe pe vaccin, care respectă STRICT reguli științifice și statistice, făcute riguros pentru siguranța voastră, a viitorilor vaccinați, sunt bune DOAR LA PACHET! TOATE, ÎMPREUNĂ, cumulate. Nimic rupt de acolo și transformat în știre panicardă nu-i valoros PENTRU TINE, INDECISUL. Este doar ban generos în buzunarul “presarilor”, timpul tău pierdut pe FB în analize de birt, în loc să ajuți la stoparea pandemiei. Sau timpul meu de medic, pierdut în a mă lupta cu presa, în loc să-mi fac treaba la care sunt pregătită.

A doua mea concluzie, de fapt un nou argument. Unul personal, situat la interfața logic-emoțional. Cele patru pareze faciale periferice descrise în SUA printre cei testați cu vaccinul au fost, fără excepție: scurte, tranzitorii (trecătoare, deci) și cu vindecare totală. Ele nu-s legate de vaccinare. Cum nu-s legați de vaccinare nici hemoroizii, nici ciupercile la unghii, ulcerele duodenale, cariile dentare etc. etc.

Dar dacă, PRIN ABSURD! ar fi fost chiar legate, DEȘI NU SUNT!, l-aș întreba pe oricare pământean care a pierdut dramatic pe cineva apropiat ucis de COVID, ce ar fi preferat: o vaccinare cu riscul micronic să-i paralizeze trecător, trei zile, o jumătate de față, dar cu soțul, mama, fiica rămași în viață, sau versiunea NICIUN risc, ”moară care moare, numai eu să n-am probleme”. Personal, nici n-aș ezita. De fapt, nici nu voi ezita! Iar asta – nu de dragul doar al familiei mele, ci al întregii comunități în care trăiesc. De dragul vieții mele precedente, pierdute într-un film SF, de un an încoace, și pe care o vreau înapoi cu toată ființa mea.

M-am străduit să explic băbește treaba cu reacțiile adverse ale vaccinurilor în general, și a celui COVID în special, în contextul veștilor stresante și alarmante care nimicesc emoțional oamenii. Acest text pe blog rămâne, și vă va fi dat ca răspuns la tot ceea ce va  (mai) apărea și de acum încolo. Fiindcă clar vor mai apărea. Că după vacin faci apendicită acută, sau devii impotent, sau orbești, sau habar n-am ce va mai urma! Și nu am timp/energie/nervi să-mi comut viața scriitoricească, reacționând la tot ceea ce va mai scoate net-ul și presa....

Aveți, mai jos, cel mai recent document FDA (de 30 de pagini), pe care vă invit să îl citiți atent (aici băgăm un emoticon cu zâmbet, știind că nu-l veți citi!) Vă invit să remarcați cum știrea-uragan despre vaccinul COVID 19 și pareza facială periferică este doar o frază RUPTĂ din acest document. Vă dați seama cam câte știri cu poze înfricoșătoare se mai pot face, smulse de aici, dacă chiar vrei să induci spaimă? Oioi. Sute. Și vor mai urma. Sunt convinsă. Dar noi, înainte să ne luăm disperat cu mâinile de cap, recitim argumentele din acest articol. De bun simț, zic eu. Apoi ne liniștim și ne vedem de supa de duminică.

Găsiți AICI link-ul către site-ul FDA, citat de medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel