Vaccinarea anti HPV: mituri despre infertilitate, spulberate

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinul contra HPV
Vaccinul contra HPV

Vaccinarea împotriva virusului HPV este sigurăși nu influențează fertilitatea, au arătat specialiștii în cadrul unei întâlniri organizate de COPAC, pe această temă.

Vaccinul împotriva virusului HPV este sigur și nu produce infertilitate, a precizat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. „Vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. Nimic. La nivel global sunt zeci de milioane, dacă nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme”, a spus Rafila la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Pentru confirmare, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a mărturisit că fiicele lui au făcut vaccinul și nu au avut niciun fel de probleme de fertilitate. „Ca să înțelegeți că mitul cu infertilitatea dată de vaccinul HPV este total fals vă spun doar atât: eu am două fete, vaccinate contra HPV, și am 5 nepoți, patru băieți și o fetiță!”, a spus el, în cadrul aceleiași întâlniri.

Rafila a mai spus că vacinarea trebuie făcută în intervalul 9-14 ani, cu două doze de vaccin, iar după vârsta de 15 ani se face vaccinarea cu trei doze.

De asemenea, el a mai arătat că ar terbui pus un accent mai mare pe screening, pe care îl fac doar aproximativ 2% dintre femei. „Maxim la cinci ani de zile o femeie ar trebui să facă test. Avem cinci milioane de femei şi ar trebui să facem un screening să poată să facă toate femeile ar trebui să testăm cel puţin un milion în fiecare an an încât la sfârşitul celor cinci ani o cohortă de femei să se fac screening. După care o luăm de la capăt. Noi reuşim să facem screening pentru 100.000 de femei pe an. Noi facem screening pentru 2% din total. Este clar că această metodă dacă rămâne la această performanţă şi chiar dacă îşi dublează performanţa nu o să rezolve problema nu poate să reducă incidenţa cancerului de col uterin în România şi cu atât mai mult mortalitatea", a arătat Rafila.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel