Vaccinul anti-Covid, cele mai frecvente reacții adverse: una din patru persoane are dureri de cap

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

Cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinurilor anti-CovidPizer și Moderna au fost explicate într-un amplu studiu.

Analiza a rapoartelor de vaccin de la mai mult de 600.000 de participanți la studiul de simptom ZOE COVID este publicată în jurnalul The Lancet Infectious Diseases. Au fost analizate efectele și eficacitatea vaccinului anti-Covid.

Întrebările la care au găsești răspuns cercetătorii au fost: cum te simți după vaccin, ce reacții adverse au experimentat cei implicați în studiu, cât de eficient este vaccinul.

Lucrarea realizată împreună cu cercetătorii de la King’s College din Londra analizează datele de la 627.383 de colaboratori ZOE care au primit doze de vaccinuri Pfizer sau AstraZeneca între 8 decembrie 2020 și 10 martie 2021.

Acesta este cel mai mare studiu din „lumea reală”, care compară direct cele două vaccinuri și investighează ce reacții adverse au experimentat cei care au primit vaccinul.

La întrebarea „cum se simt după vaccin”, participanții au raportat efectele în întregul corp, inclusiv dureri de cap, oboseală, frisoane și fiori, diaree, febră, dureri articulare sau musculare și senzație de rău (greață).

De asemenea, au fost întrebați despre orice efecte la nivelul brațului în care au primit injecția, cum ar fi durerea la locul injectării, umflarea, sensibilitatea, roșeața, mâncărimea, căldura și umflarea glandelor axilei.

1 din 4 persoane are dureri de cap

Astfel, s-a aflat că aproximativ una din patru persoane prezintă reacții adverse ușoare de la vaccinurile COVID-19 după ce au primit fie vaccinul Pfizer, fie vaccinul AstraZeneca, cefaleea și oboseala (oboseala) fiind cele mai frecvente simptome. Două treimi (66,2%) au raportat efecte locale în brațul lor după injecție, cel mai frecvent sensibilitate în jurul locului de injectare.

Cele mai multe efecte după au atins un maxim în 24 de ore de la vaccinare și de obicei au durat 1-2 zile.

Reacții mai puține în realitate, decât în studiile clinice

Pfizer

În studiile clinice la scară largă (faza 3) ale vaccinului Pfizer, cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea la locul injectării (71-83%), oboseala (34-47%) și cefaleea (25-42%). Dar analiza de față a constatat că mai puțin de 30% dintre contribuitorii ZOE s-au plâns de durere în jurul locului de injectare și mai puțin de 10% au prezentat oboseală sau cefalee după prima doză.

AstraZeneca

În studiile de fază 3 ale vaccinului AstraZeneca, s-au constatat efecte asupra întregului corp (sistemice) la 88% dintre participanții mai tineri (18-55 ani) după prima doză, comparativ cu 46,2% din studiul publicat.

Studiul a constatat că vaccinul COVID administrat după efecte a fost mai frecvent în rândul persoanelor sub 55 de ani și în special al femeilor.

Participanții la studiul ZOE care au avut un caz confirmat de COVID-19 anterior au fost, de asemenea, de trei ori mai predispuși să aibă efecte asupra întregului corp după prima doză de vaccin Pfizer și aproape de două ori mai probabil după administrarea AstraZeneca decât persoanele care nu au fost infectate niciodată, confirmate.

Persoanele care anterior au avut COVID-19 au fost, de asemenea, mai susceptibile de a experimenta efecte locale în braț, după injectare.

Cât de eficiente sunt vaccinurile COVID-19?

În timp ce schema completă a vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca este de două injectări până la 12 săptămâni distanță, vestea bună este că se pare că există un anumit grad de protecție după doar prima doză.

Pfizer

S-a constatat o reducere cu 58% a ratelor de infecție între 12 și 21 de zile după prima doză de vaccin Pfizer, îmbunătățindu-se la o reducere de 69% după 21 de zile.

AstraZeneca

Studiul arată o reducere de 39% a ratelor de infecție între 12 și 21 de zile după prima doză și o reducere de 60% după 21 de zile. Acest lucru este în concordanță cu rezultatele studiilor clinice anterioare și cu datele recente din programul de vaccinare israelian.

Datele din studiu evidențiază faptul că nu există o protecție reală împotriva infecției în primele 12 zile după vaccinare, deci păstrați regulile de distanțare socială și fiți conștienți de orice simptome pe care le dezvoltați.

Tim Spector OBE, om de știință principal în aplicația ZOE COVID Symptom Study și profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, spune:

„Descoperirile noastre ar trebui să-i liniștească pe oameni că efectele vaccinurilor COVID sunt de obicei ușoare și de scurtă durată, mai ales la cei de peste 50 de ani, care sunt, de asemenea, cei mai expuși riscului de COVID-19. Acest studiu arată, de asemenea, valoarea colectării informațiilor la scară largă în timp real despre simptome și efecte secundare prin intermediul aplicației ZOE COVID Symptom Study.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel