Se așteaptă ca varianta omicron să devină dominantă până la jumătatea lunii ianuarie, susțin specialiștii. Cercetătorul Octavina Jurma a declarat cu câteva zile în umră că se așteaptă la acest lucru de la jumătatea lunii ianuarie, însă această nouă variantă s-ar putea răspândi mult mai repede.
Noua tulpină virală, care a fost detectată inițial în Africa de Sud, a fost încadrată ca „variantă de îngrijorare” de Organizația Mondială a Sănătății, în luna noiembrie, și pare să se răspândească mult mai repede decât variantele precedente.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că vaccinarea nu va reuși de una singură să prevină răspândirea variantei Omicron.
Dr. Andrea Ammon, directorul agenției europene de sănătate publică, susține că „o creștere rapidă a numărului de cazuri Omicron este iminentă” în UE și în Spațiul Economic European. „Și se consideră că este foarte probabil să provoace spitalizări și fatalități suplimentare”, a adăugat experta.
Șefa ECDC a îndemnat statele să ia „acțiuni ferme” pentru a reduce transmiterea și pentru a mai ușura din presiunea de pe sectoarele sanitare.
Un mesaj similar a transmis și OMS, care susține că varianta Omicron „se răspândește la o rată nemaivăzută la vreo variantă anterioară”, notează B1 TV. Agenția ONU a solicitat scenei globale să folosească toate instrumentele disponibile pentru a combate pandemia.
„Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile de unele singure nu vor scoate nicio țară din această criză”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al ANRE.
El a explicat că vaccinurile nu trebuie să înlocuiască masca și alte măsuri de prevenție, ci „trebuie făcute toate” împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News