Vâscul, semnificații istorice în toate culturile. Cum a fost asociat în terapia cancerului

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
vascul foto:freepik@natagolubnycha
vascul foto:freepik@natagolubnycha

Importanța culturală a vâscului transcende timpul și frontierele, inspirându-se dintr-o multitudine de tradiții și credințe.

Vâscul ascunde o istorie mult mai complexă și profundă decât sugerează conotațiile sale festive. Importanța culturală a vâscului transcende timpul și frontierele, inspirându-se dintr-o multitudine de tradiții și credințe.

Vezi și: Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale

Explorarea semnificației istorice și mitice a vâscului

În istoria mitologiei celtice și druidice, vâscul, în special varianta care crește pe stejari, avea un statut sacru. Reverat pentru presupusa sa capacitate de a alunga răul, de a oferi protecție și chiar de a avea proprietăți miraculoase de vindecare, era recoltat ceremonial cu seceri de aur pentru a-i conserva puterea, potrivit thekarlfeldtcenter.

Mitologia nordică împletește o poveste evocatoare în jurul vâscului, unde moartea tragică a lui Balder, fiul lui Frigg și Odin, este prezisă. Ocolirea vâscului în promisiunea lui Frigg de a-l proteja pe Balder a dus la implicarea sa fatală în moartea acestuia. Astfel, vâscul, simbolizând dragostea și pacea, a devenit o amintire marcantă în pantheonul nordic.

Tradițiile creștine îmbină vâscul, atât cu blestem, cât și cu binecuvântare, asociindu-l simbolic cu Răstignirea și, totodată, atribuindu-i rolul de simbol al iubirii și iertării, provocând obiceiul sărutului sub ramurile sale în timpul sezonului de Crăciun.

În afara rezonanței sale simbolice, vâscul a fost venerat în istorie pentru atributele sale medicinale, fiind considerat de diverse culturi un remediu pentru o gamă largă de afecțiuni, de la epilepsie la hipertensiune. Cercetările contemporane, în special în țările europene, continuă să investigheze extractele de vâsc pentru potențiale proprietăți anti-cancer.

foto:freepik@new africa

Fuziunea filozofiei lui Rudolf Steiner și a vâscului în terapia cancerului

La intersecția dintre spiritualitate, știință și medicină se află contribuția profundă a lui Rudolf Steiner la rolul vâscului în terapia cancerului.

Steiner, renumit ca fondator al antroposofiei, a integrat perspective spirituale cu observații empirice. Colaborarea sa cu Dr. Ita Wegman a dus la explorarea vâscului ca agent potențial în tratamentul holistic al cancerului, potrivit thekarlfeldtcenter.

Radicalizat în conceptul antic al Doctrinii Semnelor, Steiner a privit atributele vâscului, cum ar fi modelul său de creștere și relația cu copacii gazdă, ca semnături care indicau potențialul său terapeutic. Abilitatea sa de a-și extrage hrana dintr-o gazdă fără a o distruge era în contrast cu creșterea necontrolată a cancerului, aliniindu-se cu filozofia holistică a lui Steiner.

Centrală în abordarea lui Steiner era credința că boala se extindea dincolo de sfera fizică, cuprinzând dimensiuni spirituale și sufletești. Vâscul, cu presupusa sa natură duală care îmbină forțele terestre și cosmice, era văzut ca un vehicul pentru restabilirea echilibrului în ființa pacientului.

Rezonanța vâscului în cultura modernă

În vâltoarea modernității, simbolismul vâscului persistă, manifestându-se ca o amintire nostalgică a credințelor antice în mijlocul tradițiilor contemporane. Obiceiul agățării vâscului în timpul sezonului festiv, culminând în gesturi afectuoase sub ramurile sale, perpetuează un simbol al iubirii, păcii și unității.

Vezi și: 10 motive pentru a face voluntariat în timpul sărbătorilor de Crăciun

De la statutul său venerat în ritualurile antice la integrarea sa în filozofiile medicale moderne, farmecul său durabil continuă să captiveze, punând pod între tradiție și inovație, folclor și investigație științifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel