Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
colesterolul foto:Freepik@pressfoto
colesterolul foto:Freepik@pressfoto

Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%. 

În fiecare an, sezonul sărbătorilor aduce cu sine o atmosferă plină de bucurie, dar și un amalgam de provocări pentru sănătatea inimii noastre. Deși suntem înconjurați de sentimente de generozitate, căldură și bucurie, obiceiurile caracteristice acestei perioade pot influența negativ sănătatea inimii.

Vezi și: Cum îți poate afecta sănătatea mintală presiunea cadourilor de Crăciun. Ce anume îți aduce cea mai mare satisfacție

Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%. Este un aspect alarmant, dat fiind impactul pe care colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) îl poate avea asupra sănătății cardiovasculare. Această creștere a colesterolului rău este adesea asociată cu schimbările din regimul alimentar și stilul de viață specific sărbătorilor, potrivit Healthline.

Dr. Norman Lepor, cardiolog la Cedars Sinai din Beverly Hills, California, a observat că oamenii câștigă în mod obișnuit între 3 și 5 kilograme în această perioadă, din cauza creșterii consumului alimentar și a cantității mai mari de alcool. Această combinație de abuz alimentar și consum de băuturi alcoolice, asociată cu stresul generat de cumpărături, călătorii, petreceri și alte activități specifice sezonului, poate lăsa mai puțin timp pentru o alimentație echilibrată și exerciții fizice. Toate acestea pot afecta negativ inima și sistemul cardiovascular.

foto:[email protected]

Se pare că cele trei zile cu cel mai mare număr de atacuri de cord din calendar sunt 25 decembrie, 26 decembrie și 1 ianuarie, conform spuselor lui dr. Lepor.

Înțelegerea modului în care nivelurile de colesterol afectează sănătatea poate fi esențială. Există două tipuri principale de colesterol: LDL și HDL (lipoproteine cu densitate mare). Colesterolul LDL este considerat "colesterolul rău", deoarece cantitățile ridicate de acesta pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pe de altă parte, HDL-ul, sau "colesterolul bun", are capacitatea de a elimina excesul de colesterol din organism, reducând astfel riscul cardiovascular.

Pentru a menține nivelurile optime de colesterol și a proteja inima, există anumite alegeri de stil de viață pe care le putem face. Reducerea consumului de grăsimi saturate din dietă și menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice, care implică mișcare aerobică și exerciții cu greutăți, pot contribui semnificativ la reducerea nivelului de colesterol LDL cu până la 10-20%. Consumul de fibre solubile, precum cele găsite în ovăz, poate reduce, de asemenea, nivelul de colesterol cu până la 10%.

Este important să evităm alimentele bogate în zahăr și carbohidrați, care pot crește nivelul de trigliceride. O atenție deosebită acordată dietelor de tip mediteranean, care sunt sărace în grăsimi saturate și promovează consumul de legume, fructe, cereale integrale și nuci, poate contribui la menținerea sănătății cardiovasculare.

În timp ce stilul de viață și alegerile alimentare sunt cruciale, este important să conștientizăm că aproximativ 85% din colesterol este produs în ficat și este sub control genetic. Astfel, este important să discutăm cu medicii specialiști și să urmăm îndrumările lor pentru o îngrijire completă și personalizată a sănătății inimii.

Vezi și: Top 5 idei de cadouri de Crăciun. Cum dăruiești face diferența

Sărbătorile pot aduce oportunități de bucurie și conectare, dar, de asemenea, necesită un echilibru atent între distracție și menținerea sănătății. Prin conștientizarea efectelor sezonului asupra sănătății inimii și prin adoptarea unor practici sănătoase, putem sărbători în mod responsabil și să ne protejăm sănătatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel