Cum îți poate afecta sănătatea mintală presiunea cadourilor de Crăciun. Ce anume îți aduce cea mai mare satisfacție

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cum iti poate afecta sanatatea foto:racool_studio
cum iti poate afecta sanatatea foto:racool_studio

impactul dăruirii de cadouri de Crăciun poate fi mult mai complex decât pare la prima vedere, influențând adesea sănătatea noastră mintală.

În sezonul festiv, tradiția dăruirii de cadouri devine o parte esențială a experienței sărbătorilor. Cu toate acestea, impactul acestui gest generos poate fi mult mai complex decât pare la prima vedere, influențând adesea sănătatea noastră mintală.

Vezi și: De ce să incluzi roșiile uscate în dieta ta. Licopenul din roșii este cunoscut pentru capacitatea de a preveni cancerul

Juliet Kaplan, președinta Clubului de Conștientizare a Sănătății Mentale la MHS, subliniază pentru MHS că, în ciuda asocierii sărbătorilor cu bucurie și entuziasm, această perioadă poate declanșa, de fapt, o deteriorare a sănătății mentale. Printre factorii care pot contribui la această stare se numără "problemele în familie, sentimentul de excludere sau sarcinile suplimentare date de profesori". În contextul în care sărbătorile pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale, devine crucial să găsim modalități de a gestiona aceste surse de stres sau, cel puțin, de a face față mai bine acestor provocări.

În gestionarea eficientă a sănătății mintale în această perioadă, dăruirea de cadouri poate juca un rol important. Ne bucurăm de spiritul sărbătorilor prin gestul de a face cadouri prietenilor și familiei. Când alegem un cadou pentru cineva, ne implicăm profund în ceea ce le place și în interesele lor. Participarea la astfel de schimburi de cadouri poate aduce o notă de bucurie și împlinire în această perioadă plină de provocări pentru sănătatea mintală.

foto:freepik@pvproductions

Însă, ce este mai benefic pentru starea noastră mintală generală, a dărui sau a primi? Unora, dăruirea de cadouri le aduce o senzație mai mare de fericire. Această perspectivă este susținută și de Universitatea South, care arată că actul de a oferi cadouri lasă, de obicei, oamenii mai satisfăcuți decât actul de a primi. Un studiu al Institutului Național de Sănătate adaugă că, în timp ce, atât dăruirea, cât și primirea cadourilor stimulează părți ale creierului asociate cu recompensa, doar dăruirea activează o zonă a creierului care generează un sentiment mai profund de apreciere și afecțiune reciprocă. Această formă de generozitate poate întări relațiile sociale, un pilon esențial în sănătatea mintală.

Cu toate beneficiile dăruirii de cadouri, există și anumite aspecte care pot cauza stres. Unele dintre cauzele acestor dificultăți pot proveni din "stresul legat de cumpărăturile de cadouri," așa cum remarcă Kaplan. Dar aici intervine un aspect important: un cadou nu trebuie neapărat să fie un obiect cumpărat. Pot fi și cadouri confecționate manual, care, de cele mai multe ori, au o mai mare însemnătate. Astfel, este esențial să conștientizăm că un cadou de calitate nu trebuie să vină întotdeauna cu o etichetă de preț mare sau să fie cumpărat dintr-un magazin.

Vezi și: Ceaiul de muguri de pin te poate ajuta în lupta cu obezitatea. Este aliatul tău împotriva răcelilor și infecțiilor

Poate ar trebui să fim conștienți de limitele noastre și să apreciem mai mult gândul și efortul pus în fiecare cadou oferit. În această perioadă festivă, cadourile pot aduce bucurie și împlinire, fiind totodată un prilej de consolidare a legăturilor sociale și de gestionare a stresului asociat sărbătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel