Victor Costache: În patru-cinci ani Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că e vital pentru România să aibă propriul producător de vaccinuri, însă atrage atenția că lucrurile nu pot fi grăbite la Institutul Cantacuzino.

Deși a recunoscut că nu are informațiile complete, ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat, la Digi 24, că Institutul Cantacuzino, care a fost transferat din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale (MApN), ar putea produce primele vaccinuri peste o perioadă de patru-cinci ani.

Deocamdată, a spus ministru, institutul va rămâne în subordinea MApN, spunând că „în momentul de față este foarte bine organizat". Cu toate acestea unul dintre consilierii săi împreună cu cei de la MapN vor face în comun un plan de relansare a producție.

„Am înțeles că în momentul de față este foarte bine organizat și se poate organiza, dar va dura între patru și cinci ani, sunt diverse planuri de management, pentru a începe o producție de vaccinuri la Institutul Cantacuzino. Deocamdată este la Ministerul Apărării. Este un proiect și este o decizie care nu depinde nici de ministrul Sănătății, nici de ministrul de Finanțe apartenența Institutului Cantacuzino. (...) Trebuie să fim realiști", a explicat Costache.

În caz de criză, Institutul ne-ar salva

Totodată, ministrul a subliniat că "este foarte important ca acest institut să fie revigorat", pentru că dacă România s-ar confrunta cu o criză reală a vaccinurilor, ar trebui să poată să le producă singură.

„Am avut acum câteva săptămâni o criză, un început de epidemie de difterie care era mai mult în sudul Ucrainei și care ar fi putut difuza în România. Ghinion, stocurile din țară erau limită. Ne gândeam că, dacă începe această problemă, oare vom avea resurse să o controlă? Și atunci am început să sunăm producătorii, să reîmprospătăm stocurile. Partenerii noștri din Vest, de la companii, nu mai aveau pe stoc și surprinzător am descoperit că rușii și croații aveau, fiindcă le produc ei. Deci, vedeți cât de important este să ai și o producție proprie de vaccinuri", a exemplificat Victor Costache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel