Xofigo, medicament cancer prostată, avertisment. Informații pentru pacienți

Irina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:

Medicamentul Xofigo (diclorură de radiu-223) a fost reevaluat de Agenția Europeană a Medicamentului. 

Xofigo este indicat pentru tratarea cancerului de prostată. EMA face recomandarea să fie utilizat doar la pacienții care au urmat deja două tratamente anterioare cu alte citostatice pentru cancerul de prostată metastatic (extins la oase) sau la care nu se pot folosi alte tratamente. 

Xofigo nu trebuie administrat în asociere cu medicamentele Zytiga (acetat de abirateron) și cu medicamentele corticosteroide prednison sau prednisolon.

În același timp, medicamentul Xofigo nu trebuie administrat nici în asociere cu alte medicamente sistemice împotriva cancerului, cu excepția celor care vizează menținerea unor niveluri scăzute de hormon masculin (terapie hormonală).

Contraindicația medicamentului Xofigo se extinde și asupra administrării acestuia la pacienții asimptomatici, conform indicațiilor autorizate în prezent, iar utilizarea nu este recomandată la pacienții cu număr redus de metastaze osoase osteoblastice.

Evaluarea a fost declanșată în urma apariției rezultatelor unui studiu conform cărora pacienții tratați cu medicamentul Xofigo în combinașție cu medicamentul Zytiga și prednisonă/prednisolonă puteau fi în situație de risc de deces mai precoce și de risc mărit de fractură comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat placebo (un tratament inactiv).

În cadrul studiului, pacienții cărora li s-a administrat combinația cu medicamentul Xofigo au decedat în medie cu 2,6 luni mai devreme decât cei cărora li s-a administrat combinația cu placebo.

Informații pentru pacienți de la EMA: 

- Medicamentul Xofigo, indicat pentru tratarea cancerului de prostată, poate mări riscul de fracturi și deces. Totodată, asocierea dintre medicamentele Xofigo și Zytiga, indicat tot în tratarea cancerului, și un medicament corticosteroid (prednisonă sau prednisolonă) împotriva cancerului de prostată poate crește riscul de deces prematur.

- Medicul care vă tratează nu vă va prescrie combinația dintre medicamentul Xofigo și celelalte două medicamente pentru tratarea cancerului de prostată. În plus, administrarea medicamentului Xofigo, singur sau în asociere cu medicamente cunoscute sub denumirea de „analogi de hormoni eliberatori de hormon luteinizant", este rezervată pentru pacienții care au urmat deja două serii de tratament împotriva cancerului de prostată extins asupra oaselor sau la care nu este posibil tratamentul cu alte medicamente.

- Conform autorizației, medicamentul Xofigo se utilizează numai în situația în care cancerul aflat în curs de răspândire produce simptome; în funcție de extinderea cancerului la nivelul osului, medicul dumneavoastră va decide dacă medicamentul Xofigo este tratamentul potrivit.

- Înainte, în timpul și după tratamentul cu medicamentul Xofigo, medicul dumneavoastră va efectua analize pentru a vă verifica starea de sănătate osoasă și, în funcție de rezultatele acestora, administrarea medicamentul medicamentului Xofigo poate fi întreruptă sau oprită și vi se poate prescrie alt tratament.

- Înainte de începerea tratamentului cu medicamentul Xofigo și în timpul acestuia, medicul vă poate prescrie și un medicament ca protecție împotriva fracturilor.

- În caz de apariție a unor dureri sau inflamații osoase noi sau neobișnuite înainte, în timpul sau după tratamentul cu medicamentul Xofigo, este recomandabil să vă adresați medicului.

-  În caz de întrebări sau temeri legate de tratament, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel