Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Ciucă: Au aceleași drepturi ca oricine altcineva. Sprijin de 5.000 de euro pentru dispozitive și tehnologii asistive

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati. FOTO: Freepik @nampix
ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati. FOTO: Freepik @nampix

În România sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilități, iar la nivel mondial s-a ajuns la aproximativ un miliard. Aproape jumătate dintre cei de peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilități.

3 decembrie, Ziua Internațională a Persaonlor cu Dizabilități, a fost marcată și de către Nicolae Ciucă, premierul României, care a transmis un mesaj în acest sens. De altfel, susține premierul, s-au făcut pași importanți pentru a se reduce din birocrația cu care se confruntă aceste persoane, mai mult decât atât, pe fondul situației socio-economice actuale au venit și o serie de măsuri care să îi ajute pe cei aflați în impas.

”Ziua de 3 decembrie este, ca în fiecare an, un prilej de a conștientiza la nivelul întregii societăți și de a înțelege problemele specifice persoanelor cu dizabilități.

Sunt oameni pe care îi cunoaștem, interacționăm zilnic cu ei, pe stradă, la serviciu, în viața de zi cu zi, oameni care au aceleași drepturi ca oricine altcineva și care nu trebuie afectate din cauza nevoilor lor speciale.

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități pune accent pe soluțiile transformatoare pentru dezvoltarea incluzivă. Acest lucru implică, deopotrivă, cunoașterea dificultăților specifice fiecărui nivel de dizabilitate și deschidere pentru soluții care susțin incluziunea socială.

Pe lângă accesul la servicii de sănătate și sociale, accesul pe piața muncii este extrem de important pentru o bună parte dintre persoanele cu dizabilități care au capacitatea de a desfășura anumite activități. Fiecare are nevoie să i se ofere o șansă. Am văzut numeroase exemple de oameni care și-au depășit limitele, care nu s-au lăsat înfrânți de dizabilitățile care le marchează viața și au reușit să-și croiască un drum de succes”, se arată în comunicatul transmis de premierul Nicolae Ciucă.

2. -imagine fara descriere- (317604260_465076435776609_516929721614972750_n_08788400.jpg)Premierul României Nicolae Ciucă. FOTO Facebook @ Guverunul României

Acesta a precizat că are ”tot respectul” pentru persoanele cu dizabilități, ”și sunt sigur că astfel de exemple pot fi multiplicate prin solidaritate din partea societății și mai ales implicare din partea autorităților și a factorilor decizionali.

Aceasta este abordarea pe care o susțin în calitate de prim-ministru și prin măsurile pe care le adoptăm în cadrul guvernului. Ne-am început mandatul prin adaptarea cadrului instituţional la cerinţele şi standardele europene în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Am dorit să asigurăm persoanelor cu dizabilități participarea deplină și efectivă, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și rezilient.

De asemenea, au fost făcuți pași importanți în ceea ce privește debirocratizarea relației cu autoritățile, ceea ce le permite persoanelor cu dizabilităţi să nu mai fie nevoite să se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, documentele putând fi transmise prin intermediul unei platforme online”, a mai transmis premierul Ciucă.

Vezi și: Depresia financiară, cum știi dacă o ai și cum ieși din ea. Leca: Dacă înțelegi asta, vei putea supraviețui. Raționalizarea NU e un cuvânt groaznic

Ciucă: Sprijin de 5.000 de euro pentru dispozitive și tehnologii asistive

Având în vedere și efectele resimțite de oameni pe fondul creșterilor de prețuri și al crizei din energie, premierul a anunțat că au fost decise mai multe măsuri menite să sprijine categoriile sociale cele mai afectate, inclusiv persoanele cu dizabilități.

”Măsurile noastre vizează și facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Avem, în această privință, un proiect special prin care persoanele din această categorie beneficiază de un sprijin în valoare de 5.000 de euro pentru a-și achiziționa dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Accesul la tehnologia asistivă reprezintă o șansă în plus pentru orice persoană cu dizabilități care își dorește un loc de muncă”, a continuat Nicolae Ciucă.

Reformă cu bani din PNRR

De asemenea, mai susține premierul Ciucă, ”șansa de dezvoltare incluzivă oferită persoanelor cu dizabilități este o provocare căreia am încredere că putem să-i facem față cu condiția implementării reformelor pe care România și le-a propus în plan social pentru grupurile vulnerabile.

În Planul Național de Redresare și Reziliență avem la dispoziție aproape 197 de milioane de euro. Vorbim despre proiecte care au în vedere, printre altele, aspecte legate de modernizarea și crearea de infrastructură socială pentru persoanele cu dizabilități, digitalizarea și gestionarea proceselor de acordare a tuturor beneficiilor de asistență socială, intervenții privind stimularea economiei sociale și integrarea pe piața muncii a persoanelor inactive și lucrătorilor defavorizați”, a continuat premierul, care a menționat că își dorește ”ca fiecare român să se simtă respectat, iar existența unei dizabilități să nu îngrădească în niciun fel drepturile fundamentale. Le doresc persoanelor cu dizabilități sănătate și le asigur că dezvoltarea incluzivă va fi menținută printre prioritățile guvernului”, se mai arată în comunicatul de presă.

Vezi și: Noua strategie națională de prevenire și control al HIV/SIDA, aprobată în România după 15 ani

România, peste 800 de mii de persoane cu dizabilități

Potrivit Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții (ANDPDCA) din cadrul Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, la 31 decembrie 2021, numărul total de persoane cu dizabilităţi a fost de 865.573 persoane.

Dintre acestea, 98,09 % (848.966 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 1,91 % (16.607 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de Ministerul Muncii şi Protecției Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții.

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

La nivel mondial, potrivit ONU, există un miliard de persoane cu dizabilități, iar 80% dintre acestea trăiesc în țările în curs de dezvoltare.

De asemenea, se estimează că 46% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt cu dizabilități, iar una din cinci femei se confruntă cu un handicap pe viață, în timp ce unul din 10 copii este un copil cu dizabilități.

De altfel, în perioada pandemiei, persoanele cu dizabilități au fost printre cele mai afectate, atât de restricții, cât și de limitarea accesului la serviciile medicale.

Vezi și: Evacuări de heliu la Spitalul de Copii din Timișoara. A fost activat planul roșu. Arafat: Este un gaz care face parte din instalația RMN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel