Evacuări de heliu la Spitalul de Copii din Timișoara. A fost activat planul roșu. Arafat: Este un gaz care face parte din instalația RMN

Sonia Baciu |
Data publicării:
evacuari de heliu la spitalul de copii din timisoara. FOTO: Freepik
evacuari de heliu la spitalul de copii din timisoara. FOTO: Freepik

Spitalul de Copii din Timișoara a fost evacuat după scăpările de heliu de la instalația RMN. Inhalarea acestui gaz poate să fie mortală.

Sâmbătă dimineața a fost activat planul roșu la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara după o solicitare de urgență, în urma a ceea ce părea o degajare de fum de la parterul clădirii.

Din fericire nimeni nua fost rănit, iar fumul era în fapt o evacuare de heliu, un gaz folosit la sistemul de răcire al instalației RMN.

”Am fost solicitaţi să intervenim în urma unei degajări de fum la Spitalul "Louis Ţurcanu", secţia Pediatrie. În urma recunoaşterii, fumul provenea de la aparatul de RMN situat la parterul clădirii; nu au fost persoane rănite sau intoxicate cu fum. Începând cu ora 7,45 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Din fericire, nicio persoană nu necesită îngrijiri medicale. Misiunea este în dinamică", a afirmat Elena Megherea, potrivit Agerpres.

La spital au fost trimise următoarele forțe și mijloace din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara: o autospecială de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere, 2 autoscări mecanice, 2 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD, cu 28 de subofițeri.

În total au fost evacuate 88 de persoane: 46 de copii și 42 adulți, care au fost relocați în altă clădire.

Arafat: S-a evacuat heliul din sistemul de răcire al aparatului

"Din fericire nu a fost fum. A fost heliu, dar de la distanță așa părea. E un gaz inert, nu e pericol de explozie. Nu a fost nimeni pus în pericol. Pompierii au procedat foarte bine că au declanșat codul roșu. S-a evacuat heliul din sistemul de răcire al aparatului. Cei care au fost evacuați se întorc la saloanele lor. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic” a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la Antena 3.

Spitalul de copii din Timișoara, evacuat și în septembrie

Acesta nu este primul incident care are loc la Spitalul de Copii din Timișoara, după ce în urmă cu mai puțin de două luni, un incediu a izbucnit la respectuva unitate spitalicească, eveniment care a necesitat evacuarea a 42 de copii și 41 de adulți.

Pompierii au stabilit că fumul gros a fost provocat de un scurt circuit la echipamentele electrice. Pericolul a fost îndepărtat, iar clădirea a fost ventilată cu ajutorul echipamentelor ISU.

Inhalarea de heliu, periculoasă, chiar mortală

Inhalarea heliului înlocuiește oxigenul, ceea ce vă expune la riscul unor efecte secundare precum amețeli, pierderea cunoștinței și chiar moartea.

Inhalezi heliu dintr-un balon și, aproape ca prin magie, parcă ai fi o veveriță din desene animate.

Oricât de inofensiv ar părea, totuși, inhalarea heliului poate fi periculoasă - mortală, de fapt. Există numeroase rapoarte de cazuri de leziuni grave și chiar decese cauzate de inhalarea heliului.

Din 2000 până în 2019, în departamentele de urgență ale spitalelor din Statele Unite au fost raportate aproximativ 2.186 de leziuni legate de inhalarea heliului. Majoritatea pacienților au fost copii de sex masculin cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, notează Healthline.

Intoxicația cu monoxid de carbon. Cum te poate otrăvi fumul. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță. Decesul este foarte rapid

Intoxicația cu monoxid de carbon apare atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge. Când prea mult monoxid de carbon este în aer, corpul tău înlocuieşte oxigenul din celulele roşii din sânge cu monoxid de carbon. Acest lucru poate duce la leziuni tisulare grave, sau chiar moartea.

Monoxidul de carbon, ce este

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, fără gust produs prin arderea benzinei, lemnului, propanului, cărbunelui sau a altor combustibili. Aparatele și motoarele ventilate necorespunzător, în special într-un spațiu etanș sau închis, pot permite acumularea monoxidului de carbon la niveluri periculoase.

Dacă credeți că dumneavoastră sau cineva cu care sunteți poate avea intoxicații cu monoxid de carbon, intrați în aer curat și solicitați asistență medicală de urgență.

Prof. Univ. Dr. Diana Iliescu-Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iași, medic legist, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre particularitățile intoxicației cu monoxid de carbon.

”În cazul intoxicației cu fum vorbim de monoxid de carbon. În acest caz, decesul este foarte rapid. Victima încearcă să se salveze, dar are o slăbiciune musculară care nu îi mai permite să se deplaseze. Este conștientă până la un punct. 

Victimele intoxicației cu monoxid de carbon sunt găsite cu mâinile pe clanță, căzute aproape de ușă. Încearcă să se salveze, dar nu mai pot”, a explicat prof. univ. dr. Diana Iliescu-Bulgaru, în exclusivitate pentru DC Medical. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Bronșiolita cu VSR, tratament la domiciliu. Craiu: Copilul nu are nevoie de medicamente inhalatorii

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel