Intoxicația cu monoxid de carbon. Cum te poate otrăvi fumul. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță. Decesul este foarte rapid

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
intoxicatia cu monoxid de carbon - FOTO: Freepik@rcphotostock@DCStudio
intoxicatia cu monoxid de carbon - FOTO: Freepik@rcphotostock@DCStudio

Intoxicația cu monoxid de carbon este frecventă în anotimpul rece. Aceasta duce la deces. 

Intoxicația cu monoxid de carbon apare atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge. Când prea mult monoxid de carbon este în aer, corpul tău înlocuieşte oxigenul din celulele roşii din sânge cu monoxid de carbon. Acest lucru poate duce la leziuni tisulare grave, sau chiar moartea.

Monoxidul de carbon, ce este

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, fără gust produs prin arderea benzinei, lemnului, propanului, cărbunelui sau a altor combustibili. Aparatele și motoarele ventilate necorespunzător, în special într-un spațiu etanș sau închis, pot permite acumularea monoxidului de carbon la niveluri periculoase.

Dacă credeți că dumneavoastră sau cineva cu care sunteți poate avea intoxicații cu monoxid de carbon, intrați în aer curat și solicitați asistență medicală de urgență.

Prof. Univ. Dr. Diana Iliescu-Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iași, medic legist, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre particularitățile intoxicației cu monoxid de carbon.

”În cazul intoxicației cu fum vorbim de monoxid de carbon. În acest caz, decesul este foarte rapid. Victima încearcă să se salveze, dar are o slăbiciune musculară care nu îi mai permite să se deplaseze. Este conștientă până la un punct. 

Victimele intoxicației cu monoxid de carbon sunt găsite cu mâinile pe clanță, căzute aproape de ușă. Încearcă să se salveze, dar nu mai pot”, a explicar prof. univ. dr. Diana Iliescu-Bulgaru, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Pungile de sub ochi, cauze. Trucuri pentru a scăpa de aspectul inestetic și obosit al feței

Intoxicația cu monoxid de carbon, simptome

Semnele și simptomele intoxicației cu monoxid de carbon pot include:

- Dureri de cap 

- Slăbiciune

- Amețeală

- Greață sau vărsături

- Dificultăți de respirație

- Confuzie

- Vedere înceţoşată

- Pierderea conștienței, arată Mayo Clinic.

Intoxicația cu monoxid de carbon poate fi deosebit de periculoasă pentru persoanele care dorm sau sunt în stare de ebrietate. Oamenii pot avea leziuni ireversibile ale creierului său chiar mor înainte ca cineva să-și dea seama că există o problemă.

Vezi și: Ploaia, efect asupra stării de spirit. Cum te influențează vremea mohorâtă

Intoxicația cu monoxid de carbon, cauze

Intoxicația cu monoxid de carbon este cauzată de inhalarea vaporilor de ardere. Când prea mult monoxid de carbon este în aerul pe care îl respirați, corpul înlocuiește oxigenul din celulele roșii din sânge cu monoxid de carbon. Acest lucru împiedică oxigenul să ajungă la țesuturi și organe.

Diverse aparate și motoare care ard combustibil produc monoxid de carbon. Cantitatea de monoxid de carbon produsă de aceste surse, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Dar dacă sunt folosite într-un spațiu închis sau parțial închis - gătit cu un grătar de cărbune în interior, de exemplu - monoxidul de carbon se poate construi la niveluri periculoase.

Inhalarea fumului în timpul unui incendiu poate provoca, de asemenea, intoxicații cu monoxid de carbon.

Intoxicația cu monoxide de carbon, complicații

În funcție de gradul și durata expunerii, intoxicația cu monoxid de carbon poate provoca:

- Leziuni permanente ale creierului

- Deteriorarea inimii, care ar putea duce la complicații cardiace care pun viața în pericol

- Moartea fetală sau avortul spontan

- Moarte

Vezi și: 24 de plante și ierburi din bucătărie pentru diabet. Una dintre ele duce și la prevenirea bolii Alzheimer

Intoxicația cu monoxid de carbon, prevenție

Precauțiile simple pot ajuta la prevenirea intoxicației cu monoxid de carbon:

- Instalați detectoare de monoxid de carbon. Dacă sună alarma, ieșiți din casă și sunați la 112.

- Deschideți ușa garajului înainte de a porni mașina. Nu lăsați niciodată mașina pornită în garaj. Fiți deosebit de precauți.

- Utilizați aparate cu gaz conform recomandărilor. Nu folosiți niciodată o sobă cu gaz sau cuptor pentru a încălzi casa ta. Utilizați sobe portabile de tabără cu gaz numai în aer liber.

- Utilizați încălzitoare de spațiu cu ardere de combustibil numai atunci când cineva este treaz pentru a le monitoriza și ușile sau ferestrele sunt deschise pentru a oferi aer proaspăt. Nu folosiți un generator într-un spațiu închis, cum ar fi subsolul sau garajul.

- Dacă aveți un șemineu, păstrați-l în condiții bune. Curățați coșul de fum în fiecare an.

- Păstrați gurile de aerisire și coșurile de fum deblocate în timpul renovării. Verificați dacă acestea nu sunt acoperite de prelate sau resturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel