Ziua Mondială a Contracepției. Ce spune ultima analiză a Salvați Copiii despre mamele minore

25 sep 2019 / 18:42
Prematuri
Prematuri

Numărul minorelor care ajung mame plasează România pe primele locuri în Europa, informează DSP Cluj într-un mesaj despre Ziua Mondială a Contracepției, 26 septembrie.

Ziua Mondială a Contracepţiei. În 2017 România se afla pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene, conform datelor Eurostat.

Ultima analiză a Salvați Copiii (România, 2018) arată că 5 din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. ”Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incompletă, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale”, arată reprezentanții Salvați Copiii România.

Reprezentanții DSP Cluj precizează, într-un comunicat, că fenomenul social al mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul:

”Fenomenul „copiilor cu copii" – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”.

Ziua Mondială a Contracepţiei. Scopul campaniei

Reprezentanții DSP Cluj mai spun că planificarea familială urmărește conștientizarea importanței cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și copiilor, spațierea sarcinilor/nașterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

Sloganul campaniei Ziua Mondială a Contracepţiei 2019 este ”Contracepție: dreptul tău, este și responsabilitatea ta!”, iar scopul - informarea populaţiei generale, în special a tinerilor și a populației defavorizate (copiii cu vârste între 10 și 18 ani; copiii din zonele rurale; persoanele cu dizabilități mentale; persoane cu o condiție social-economice precari), cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.23