Ziua Mondială a Contracepției. Ce spune ultima analiză a Salvați Copiii despre mamele minore

DCMedical Team |
Data publicării:
Nou-născuți
Nou-născuți

Numărul minorelor care ajung mame plasează România pe primele locuri în Europa, informează DSP Cluj într-un mesaj despre Ziua Mondială a Contracepției, 26 septembrie.

Ziua Mondială a Contracepţiei. În 2017 România se afla pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene, conform datelor Eurostat.

Ultima analiză a Salvați Copiii (România, 2018) arată că 5 din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. ”Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incompletă, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale”, arată reprezentanții Salvați Copiii România.

Reprezentanții DSP Cluj precizează, într-un comunicat, că fenomenul social al mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul:

”Fenomenul „copiilor cu copii" – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”.

Ziua Mondială a Contracepţiei. Scopul campaniei

Reprezentanții DSP Cluj mai spun că planificarea familială urmărește conștientizarea importanței cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și copiilor, spațierea sarcinilor/nașterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

Sloganul campaniei Ziua Mondială a Contracepţiei 2019 este ”Contracepție: dreptul tău, este și responsabilitatea ta!”, iar scopul - informarea populaţiei generale, în special a tinerilor și a populației defavorizate (copiii cu vârste între 10 și 18 ani; copiii din zonele rurale; persoanele cu dizabilități mentale; persoane cu o condiție social-economice precari), cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel