Zoonozele, boala pe care o poți lua din apă sau de la animale. Simona Ruță: Sunt extraordinar de multe. E important e să cunoaștem aceste amenințări

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
zoonozele - FOTO: Freepik@aleksandarlittlewolf
zoonozele - FOTO: Freepik@aleksandarlittlewolf

Zoonozele sunt bolile transmise de la animale, la om. Cum se face saltul și care sunt zonele fierbinți de pe glob. 

Zoonozele sunt bolile infecțioase care au trecut de la un animal neuman la om. Agenții patogeni zoonotici pot fi bacterieni, virali sau parazitari sau pot implica agenți neconvenționali și se pot răspândi la om prin contact direct sau prin intermediul alimentelor, apei sau mediului înconjurător. Aceștia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, datorită relației noastre strânse cu animalele în agricultură, ca însoțitori și în mediul natural. Zoonozele pot provoca, de asemenea, perturbări în producția și comerțul cu produse de origine animală destinate alimentației și altor utilizări.

”Se discută foarte mult de grupele populaționale care vor fi acoperite prin aceste politici de compensare a vaccinurilor. Viziunea noastră este să producem o listă largă de afecțiuni care pot fi acoperite de aceste preparate vaccinale, acolo unde sunt persoanele cele mai vulnerabile, acolo unde bolnavii cronici, bolnavii cu diferite cauze de imunosupresie și care beneficiază major de această acoperire vaccinală pe toată durata vieții. 

Sperăm că vor exista fondurile necesare pentru a cuprinde toate aceste produse în lista de medicamente compensate. E vorba de bolnavii cronici cu o serie de patologii, de la cele cardiovasculare, respiratorii, la cele metabolice, autoimune, pacienții cu diabet zaharat, dar și cu obezitate care prezintă un risc important pentru o serie de afecțiuni.

După aceea, sunt o serie de imunodeficiențe atât cele congenitale cât și cele dobândite care pot să beneficieze de vaccinuri și la care medicii specialiști ar trebui să promoveze vaccinarea”, a spus prof. dr. Simona Ruță, Șef Departament Viroze Emergente, Institutul de Virusologie “Ștefan S. Nicolau”, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Conflictul din Ucraina, amenințare la sănătatea publică

”Suntem într-o perioadă foarte complicată din cauza scăderii ratelor de acoperire vaccinală, din cauza numeroaselor zone de conflict care există în lume, inclusiv, în imediata noastră vecinătate și care produc valuri de migranți care sunt potențiale surse de apariție a unor boli infecțioase și care adâncesc și mai mult breșele legate de acoperirea vaccinală.

Vaccinurile sunt victima propriului lor succes pentru că majoritatea bolilor pentru care ne vom vaccina, dispar ușor din peisajul zilnic și avem impresia că nu merită să ne mai vaccinăm pentru ceva care nu există sau ceva care este foarte ușor. Vaccinurile sunt unele din cele mai eficiente metode de prevenție primară”, a mai precizat prof. dr. Simona Ruță, Șef Departament Viroze Emergente, Institutul de Virusologie “Ștefan S. Nicolau”, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Ce sunt zoonozele

Zoonozele sunt boli și infecții, care se pot transmite pe cale naturală, în mod direct sau indirect, de la animale la om, iar agenții zoonotici reprezintă orice virus, orice bacterie, orice ciupercă, orice parazit sau orice altă entitate biologică susceptibilă de a provoca o zoonoză.

În mod prioritar, zoonozele monitorizate sunt:

- bruceloza

- campilobacterioza

- echinococoza

- listerioza

- salmoneloza

- trichinoza

- tuberculoza cauzată de Mycobacterium bovis

- tulpini de Escherichia coli verotoxice.

În funcție de situația epidemiologică, monitorizarea se referă și la:

- virușii zoonozelor (calicivirus, virusul hepatitei A, virusul gripal, rabia și virusurile transmise de artropode)

- zoonoze bacteriene (borrelioză, botulism, leptospiroză, psittacoză, tuberculoză, altele decât cele specificate mai sus, vibrioză, yersinioză și agenți ai acestora)

- zoonozele parazitare (anisakiaza, criptosporidioza, cisticercoza și toxoplasmoza).

”Sunt extraordinar de multe zoonoze, sunt virusuri care pot fi preluate de la animale și care dau, în mod constant, focare. Sunt regiuni puncte fierbinți. Asia de Sud Est din cauza densității mari a populației, din cauza modului în care se face agricultură intensivă, acolo se face un fel de agricultură pe verticală pentru că există foarte puțin teren, sunt foarte multe lacuri pe care se cresc culturi de orez, deasupra lor se plasează ferme de creștere a porcilor, ferme de creștere a păsărilor și asta presupune un contact foarte apropiat între diferite specii de animale și predispune la traversarea speciei, la saltul anumitor patogeni de la o specie la alta. 

Unele virusuri pot să facă saltul și la om.

Important e să cunoaștem aceste amenințări și să le supraveghem foarte atent ca să putem să avem o reacție rapidă, nu o reacție lentă, cu multe potigneli așa cum a fost în cazul COVID. Cel mai important este să menținem rețeaua de supraveghere genomică și continuăm supravegherea pentru variantele de COVID circulante, nu numai la pacienții diagnosticați, ci și în apele reziduale pentru că acesta este un lucru foarte important despre ce se întâmplă la nivelul populației. 

Dacă crește încărcătura virală la nivelul apelor uzate este un sistem care aduce foarte multe informații și la nivelul SARS-COV-2, dar și despre infecțiile cu enterovirusuri”, a explicat prof. dr. Simona Ruță, Șef Departament Viroze Emergente, Institutul de Virusologie “Ștefan S. Nicolau”, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel