10 motive pentru care ți-e sete mereu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Setea este un indiciu că nu am băut suficientă apă. Totuși, setea persistentă poate să aibă motive medicale.

„Orice afecțiune care vă modifică echilibrul de apă sau sare din organism poate declanșa sete”, spune dr. Hahn. Dacă urmați bune practici de hidratare, dar vă simțiți totuși deshidratat, vă recomandăm să vă adresați medicului pentru a exclude aceste cauze furioase ale setei excesive.

Iată 10 motive pentru care am putea simți sete permanentă

Diabet

Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 vă pot crește riscul de deshidratare - mai ales dacă nu sunteți conștienți încă de faptul că aveți această boală. Când nivelurile de zahăr din sânge sunt prea mari, corpul dumneavoastră presează colegii rinichi să producă mai multă urină pentru a scăpa de excesul de glucoză, spune Heather Rosen, director medical al UPMC Urgent Care North Huntingdon din Pennsylvania. „Urinarea frecventă, un alt simptom comun, va duce la sete”, adaugă ea. „Acest lucru duce la consumul mai multor lichide, ceea ce agravează problema.”

Dacă aveți sete și urinare excesive, precum și alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă, oboseală sau iritabilitate, medicul dumneavoastră poate efectua un test de glucoză din sânge pentru a afla dacă aveți diabet.

Gură uscată (xerostomie)

Gura uscată, cunoscută și sub numele de xerostomie, este adesea confundată cu sete excesivă. „Este o uscăciune anormală a membranelor mucoase din gură, datorită reducerii fluxului sau modificării compoziției salivei”, spune dr. Rosen. Dacă glandele dvs. nu produc suficientă salivă, acest lucru poate duce la alte simptome neplăcute, cum ar fi respirația urât mirositoare, probleme de mestecat și saliva groasă. Cauzele frecvente ale uscăciunii gurii includ fumatul (tutun sau marijuana), stresul, anxietatea sau pur și simplu îmbătrânirea.

Cu toate acestea, gura uscată poate fi un efect secundar al mai multor medicamente. „Există, de asemenea, mai multe boli care pot provoca uscarea gurii, deci merită întotdeauna să vă adresați medicului dumneavoastră”, adaugă dr. Rosen, inclusiv diabetul și anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau sindromul Sjörgren.

Ciclul lunar la femei

Dacă simțiți dorința de a bea apă în timpul ciclului lunar, este absolut normal. Nivelurile de estrogen si progesteron pot afecta volumul de lichide, spune dr. Rosen. „Mai ales dacă menstruațiile sunt abundente, rezultatul este o creștere compensatorie a setei”, spune ea.

Tiroida - glanda în formă de fluture situată la baza gâtului - este responsabilă pentru pomparea hormonului tiroidian, care ajută la reglarea poftei de mâncare, a energiei, a temperaturii interne și a altor funcții vitale ale corpului.

Cu toate acestea, problemele tiroidiene sunt destul de frecvente în rândul femeilor, spune Prudence Hall, fondator și director medical al The Hall Center din Santa Monica, CA. Când glanda produce prea mult sau prea puțin hormon, poate stimula o varietate de simptome nespecifice, inclusiv cilcuri mensttruale anormal de abundente, anxietate, senzație de fierbinte și gură uscată – care toate pot duce la creșterea setei.

Mai mult, persoanele care suferă de hipotiroidism în mod specific sunt mai susceptibile de a suferi de alte afecțiuni de sănătate care induc sete, cum ar fi diabetul de tip 1, sindromul Sjörgren și anemia datorată deficitului de B12, potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Renale.

Stresul cronic

„Stresul cronic face ca glandele noastre suprarenale să nu funcționeze, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale atunci când stresul este sever", spune dr. Hall. „Acest lucru poate provoca amețeli, depresie, anxietate și, de asemenea, sete extremă.”

Setea este modul în care corpul adaugă mai multă apă în sânge, în încercarea de a crește tensiunea arterială. Într-adevăr, singura soluție pe termen lung pentru aceasta este scăderea și gestionarea mai bună a nivelului de stres.

Alimentele diuretice

„Alimentele care au un efect diuretic vă pot face sete, deoarece vă fac să urinați mai mult”, spune nutriționistul și antrenorul integrator în sănătate Jessica Cording. Aceasta include alimente precum țelină, sparanghel, sfeclă, lămâi, pepeni, ghimbir și pătrunjel. „Deși aceste alimente au o mulțime de beneficii pentru sănătate, luați în considerare acest efect, drrept încă un motiv pentru a încorpora o mare varietate de fructe și legume în dietă: vă veți acoperi bazele nutriționale și vă veți ține sub control setea”, spune Cording.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați

Senzația de sete este un efect secundar obișnuit al dietei keto, deoarece planul alimentar necesită reducerea semnificativă a aportului de carbohidrați. Glucidele absorb și păstrează mai multă apă decât proteine ​​și grăsimi, a declarat recent pentru Prevention, Becky Kerkenbush, dietetician clinic la Watertown Regional Medical Center. Ca urmare, va trebui să urinați mai des, provocând creșterea nivelului de sete.

Sarcina

Există mai multe semne ale sarcinii de urmărit, inclusiv sete excesivă. Volumul de sânge crește în timpul primului trimestru, ceea ce vă obligă rinichii să creeze un exces de lichid care ajunge în vezica urinară, conform Clinicii Mayo, ceea ce înseamnă că deplasările la baie pot deveni mai frecvente. Mai mult, greața matinală care însoțește sarcina poate duce la o scădere în hidratare.

Sângerări excesive

Pierderea de sânge continuă sau bruscă - datorită unor probleme precum cilcuri mensturale abudnente și ulcerele sângerânde - pot crește nivelul de sete, deoarece corpul își propune să compenseze pierderea de lichid. Sângerarea excesivă este, de asemenea, o cauză frecventă a anemiei, o afecțiune în care corpul pierde celulele roșii din sânge mai repede decât pot fi înlocuite, spune dr. Rosen. Un examen fizic și un test de sânge vor determina dacă aveți anemie, iar tratamentul pe care îl primiți depinde de tipul cu care ați fost diagnosticat.

Diabet insipid

Diabetul insipid este o tulburare rară care afectează absorbția apei. Nu are legătură cu diabetul pe care îl cunoaștem și pe care îl detestăm, dar împărtășește unele dintre aceleași simptome, cum ar fi deshidratarea și vezica aglomerată. Deoarece ajungeți să pierdeți cantități mari de apă prin urină, setea apare în timp ce corpul încearcă să compenseze pierderea de lichide, spune dr. Hall. Deoarece există mai multe tipuri de diabet insipid și poate fi cauzat de alte afecțiuni, medicul va efectua o varietate de teste pentru a determina care opțiune de tratament este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel