12 beneficii ale mersului pe bicicletă. Pe lângă condiția fizică, îți îmbunătățește și starea de spirit

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
12 beneficii ale mersului pe bicicleta Foto: Freepik @ YuriArcursPeopleimages
12 beneficii ale mersului pe bicicleta Foto: Freepik @ YuriArcursPeopleimages

12 beneficii ale mersului pe bicicletă. De ce echipament ai nevoie și cum să eviți accidentările.

Ciclismul este un exercițiu aerobic cu impact redus, care oferă o mulțime de beneficii. De asemenea, variază în intensitate, astfel încât este potrivit pentru toate nivelurile. Puteți merge cu bicicleta ca mijloc de transport, ca activitate ocazională sau ca efort intens și competitiv.

Ciclismul este un antrenament minunat care vă menține activ. Poate ajuta la modelarea unui stil de viață sănătos, atât fizic, cât și mental.

Continuați să citiți pentru a arunca o privire asupra câtorva dintre modurile în care ciclismul vă poate îmbunătăți nivelul de fitness și bunăstarea.

Vezi și: Geamurile murdare, pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă nu ștergi geamurile în mod regulat

1. Ciclismul te poate ajuta să pierzi în greutate

Mersul pe bicicletă în mod obișnuit, în special la o intensitate ridicată, poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime corporală, ceea ce promovează gestionarea sănătoasă a greutății.

Studii suplimentare sugerează că includerea antrenamentelor de sprint și de forță cu ciclismul regulat poate crește temporar metabolismul și vă poate dezvolta musculatura, ceea ce vă permite să ardeți mai multe calorii, chiar și în repaus.

Vezi și: Bananele ajută inima și sistemul digestiv. Efectul pozitiv al potasiului în organism

2. Ciclismul te va ajuta să îți întărești picioarele

Ciclismul îmbunătățește funcția generală în partea inferioară a corpului și întărește mușchii picioarelor fără a vă suprasolicita articulațiile. Aceasta vizează cvadricepșii, fesele, bicepșii femurali și gambele.

Pentru a vă întări și mai mult picioarele și pentru a vă îmbunătăți performanțele la ciclism, încercați să faceți exerciții de ridicare a greutății, cum ar fi ghemuiri, presiuni pe picioare și fandări, de câteva ori pe săptămână.

3. Ciclismul este bun pentru începători

Mersul pe bicicletă este destul de simplu. Dacă aveți dificultăți cu o bicicletă standard, bicicletele staționare sunt o alternativă excelentă.

Dacă sunteți nou în fitness sau vă reveniți după o accidentare sau o boală, puteți pedala la o intensitate scăzută. Pe măsură ce deveniți mai în formă, puteți crește intensitatea sau puteți continua să pedalați într-un ritm răcoros.

Studiile au arătat că până și persoanele sedentare beneficiază de beneficiile pentru sănătate ale ciclismului, astfel încât acesta poate fi o introducere excelentă pentru începătorii în materie de exerciții fizice.

4. Mersul pe bicicletă poate reduce colesterolul

Efectele benefice pentru sănătate ale mersului pe bicicletă pot contribui la îmbunătățirea nivelului de colesterol, ceea ce poate stimula sănătatea cardiovasculară și reduce șansele de accident vascular cerebral și atac de cord.

Potrivit unei analize a 300 de studii, ciclismul în interior are un efect pozitiv asupra colesterolului total. Poate crește nivelul colesterolului HDL (bun), reducând în același timp nivelul colesterolului LDL (rău) și al trigliceridelor.

5. Ciclismul stimulează sănătatea mentală și puterea creierului

Mersul pe bicicletă poate atenua sentimentele de stres, depresie sau anxietate. Concentrându-vă pe drum sau pe cadența ta atunci când pedalați vă poate ajuta să vă dezvoltați concentrarea și conștientizarea momentului prezent. Acest lucru vă poate ajuta să vă distrageți atenția de la discuțiile mentale ale zilei.

Cercetările susțin acest lucru. Un studiu a constatat că mersul pe bicicletă în aer liber a îmbunătățit funcționarea cognitivă și bunăstarea adulților în vârstă.

Dacă vă simțiți letargic, apatic sau ca și cum creierul tău se mișcă încet, urcați-vă pe bicicletă pentru cel puțin 10 minute.

Exercițiile fizice favorizează eliberarea de endorfine în corp, ceea ce vă ajută să vă simțiți mai bine, reducând în același timp nivelul de stres. După cum a constatat studiul de mai sus, exercițiile în aer liber nu fac decât să sporească aceste efecte.

S-ar putea să vă simțiți mai încrezător și mai mulțumit odată ce faceți din mersul pe bicicletă o parte obișnuită a vieții tale.

6. Mersul pe bicicletă poate ajuta persoanele cu cancer

Ciclismul este o completare fantastică a planului de îngrijire dacă aveți sau vă recuperați de cancer. Cu toate acestea, mulți pacienți cu cancer se confruntă cu energie scăzută și dureri în timpul tratamentului, așa că asigurați-vă că lucrați cu echipa de îngrijire, ascultați-vă corpul și faceți exerciții fizice numai dacă sunteți pregătit pentru asta.

De asemenea, mersul pe bicicletă vă poate ajuta să vă mențineți slabă și în formă, ceea ce poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân.

Conform cercetărilor din 2019, dacă aveți cancer de sân, rămânerea activă poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului împotriva cancerului, inclusiv oboseala, și la îmbunătățirea calității generale a vieții tale.

7. Mersul pe bicicletă îți poate oferi un început pozitiv al dimineții

Începerea zilei cu o activitate sănătoasă, cum ar fi mersul pe bicicletă, vă trezește prin stimularea circulației și vă permite să vă începeți ziua cu un sentiment de împlinire.

Vă puteți simți mai înclinat să faceți alegeri sănătoase și pozitive pe măsură ce ziua avansează.

Plimbările de dimineață cu stomacul gol la o intensitate scăzută pot arde grăsimile, pot îmbunătăți performanța de anduranță și vă pot crește nivelul de energie și metabolismul pe tot parcursul zilei.

Avertismentul? Cercetările par să arate că acest lucru este valabil mai ales pentru bicicliștii ocazionali și nu se recomandă ca sportivii foarte bine antrenați să postească înainte de plimbările lungi de anduranță.

8. Ciclismul poate ajuta la prevenirea și gestionarea afecțiunilor medicale

Fie că doriți să preveniți apariția unor probleme de sănătate sau să gestionați afecțiunile existente, exercițiile fizice regulate sunt esențiale. Ciclismul regulat este o modalitate de a evita un stil de viață sedentar și posibilele probleme de sănătate care îl însoțesc.

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea problemelor cardiace, cum ar fi accidentul vascular cerebral, atacul de cord și hipertensiunea arterială.

De asemenea, mersul pe bicicletă poate ajuta la prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2.

De fapt, cercetări foarte recente sugerează că mersul regulat pe bicicletă poate reduce cu 24% rata mortalității persoanelor cu diabet și, dacă este continuat timp de cel puțin 5 ani, poate scădea rata mortalității cu 35%.

9. Ciclismul este prietenos cu mediul

Redu amprenta de carbon mergând cu bicicleta ori de câte ori este posibil. Cercetări recente efectuate în Europa au constatat că deplasarea cu bicicleta în loc de mașină o dată pe zi reduce amprenta de carbon a transportului cu 67%.

Ciclismul este un înlocuitor excelent pentru opțiunile de transport care implică statul în trafic pentru perioade îndelungate. Este deosebit de utilă atunci când mergeți în locuri care sunt un pic prea departe pentru a merge pe jos, dar nu doriți să luați o mașină.

Un bonus este faptul că nu trebuie să vă luptați pentru un loc de parcare în zonele aglomerate.

10. Mersul pe bicicletă îmbunătățește echilibrul, postura și coordonarea

Pe măsură ce îți stabilizezi corpul și îți ții bicicleta în poziție verticală, îți vei îmbunătăți echilibrul și coordonarea generală și chiar mersul.

Echilibrul tinde să se diminueze odată cu vârsta și inactivitatea, așa că este vital să vă mențineți în frunte. Îmbunătățirea echilibrului este benefică în prevenirea căderilor și a fracturilor, ceea ce poate ajuta la scăderea riscului de accidentare și vă poate ține departe de linia de plutire.

11. Ciclismul este o opțiune cu impact redus

Ciclismul este ușor pentru corpul tău, oferind o opțiune blândă, cu impact redus pentru persoanele care doresc un antrenament intens fără a-și stresa articulațiile.

Ciclismul este o opțiune excelentă pentru persoanele care au probleme cu articulațiile sau rigiditate generală, în special în partea inferioară a corpului.

12. Mersul pe bicicletă poate reduce riscul de boli cardiovasculare

Ciclismul este o modalitate fantastică de a vă crește ritmul cardiac, de a îmbunătăți funcția cardiovasculară și de a vă îmbunătăți nivelul general de fitness.

Rezultatele unei revizuiri din 2019 sugerează că mersul pe bicicletă este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare. De asemenea, este asociată cu rate mai mici de mortalitate și cu rate mai mici ale factorilor de risc fiziologic, cum ar fi diabetul, inactivitatea fizică și hipertensiunea arterială.

Inconvenientele și siguranța ciclismului

Există câteva dezavantaje pe care trebuie să le luați în considerare. Acestea se aplică în principal la ciclismul în aer liber, care implică variabile care nu pot fi controlate.

Un dezavantaj serios este riscul unui accident, fie că vă aflați într-o zonă urbană sau rurală. Atunci când este posibil, circulați pe benzile rezervate pentru bicicliști sau pe străzile din cartier.

Unele cercetări au arătat că pe pistele pentru bicicliști și pe străzile aflate pe o rază de 550 de metri de la aceste piste se produc mai puține coliziuni între bicicliști și vehicule.

Respectați întotdeauna legile de circulație. Fiți prudenți atunci când treceți prin intersecții și zone aglomerate, chiar dacă aveți prioritate de trecere. Investiți într-o cască de calitate și în orice alt echipament de protecție de care ați putea avea nevoie.

Evitați să purtați haine largi care ar putea fi prinse în lanțurile bicicletei. Folosiți lumini de bicicletă și echipament reflectorizant pentru a pedala pe timp de noapte sau dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui.

Dacă parcurgeți un drum lung cu bicicleta până la serviciu, luați în considerare posibilitatea de a vă aduce haine de schimb pentru a vă împrospăta.

Vremea nefavorabilă poate fi, de asemenea, un obstacol. În zilele în care nu este posibil să pedalați afară, puteți merge pe o bicicletă staționară sau puteți alege o altă activitate.

Dacă mersul pe bicicletă este modul tău de transport, investiți în echipament pentru ploaie și vreme rece și aveți un plan de transport de rezervă pentru atunci când condițiile nu sunt sigure pentru mersul pe bicicletă.

Pentru călătoriile prelungite pe timp de zi, folosiți cremă de protecție solară pe toată pielea expusă. Reaplicați la fiecare 2 ore, mai ales dacă transpirați. Purtați ochelari de soare cu protecție UV și o pălărie. Luați în considerare investiția în îmbrăcăminte cu protecție UV.

Poluarea aerului este o altă preocupare dacă pedalați într-un oraș. Puteți alege să pedalați în zilele în care aerul este mai curat sau să mergeți pe drumuri mai puțin aglomerate.

Este posibil să pedalați în fiecare zi, mai ales dacă folosiți bicicleta ca mijloc de transport sau dacă pedalați la o intensitate scăzută.

Luați o pauză dacă simțiți durere, oboseală sau dureri musculare.

Dacă pedalați pentru fitness, este posibil să doriți să vă acordați cel puțin 1 zi întreagă de odihnă în fiecare săptămână - mai ales dacă plimbările dvs. sunt mai lungi sau de intensitate mai mare. Oamenii de știință din domeniul exercițiilor fizice sunt de acord că recuperarea este necesară pentru a preveni rănile și pentru a îmbunătăți performanța.

Acest lucru este deosebit de important dacă pedalați la o intensitate ridicată sau dacă observați că organismul devine dureros în moduri specifice.

Cine nu ar trebui să meargă cu bicicleta 

Dacă aveți leziuni care pot fi afectate de ciclism, cel mai bine este să nu mergeți pe bicicletă până când vă recuperați complet.

Discutați cu un medic dacă aveți afecțiuni pe care ciclismul le poate afecta. Persoanele care au preocupări legate de echilibru, vedere sau auz pot prefera o bicicletă staționară sau adaptivă.

Dacă nu doriți să mergeți pe bicicletă, dar doriți să oferiți corpului un antrenament cardio similar, optați pentru o mașină de canotaj, de urcat scări sau eliptică. Puteți, de asemenea, să alergați pe dealuri, să înotați sau să mergeți pe jos.

Ciclismul este o modalitate plăcută de a rămâne sănătos și în contact cu lumea din jurul tău.

Dacă vremea vă este favorabilă, urcați-vă pe bicicletă și parcurgeți distanța. Ciclismul este un mod minunat de a explora zona locală. Și învinge sentimentul de plictiseală care poate veni din antrenamentele repetitive.

Doar jucați în siguranță și fiți prudenți atunci când este necesar, mai ales pe drumurile aglomerate sau pe timp de vreme nefavorabilă.

Atunci când vremea nu este propice pentru a merge cu bicicleta în aer liber, ciclismul în interior este o opțiune excelentă, care este oarecum mai puțin riscantă și oferă multe beneficii pentru sănătate.

Indiferent de modul în care mergeți pe bicicletă, apreciați satisfacția care vine din îmbunătățirea condiției fizice în timp ce vă distrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel