3 afecțiuni care pot ucide oamenii tineri și sănătoși

Dana Lascu |
Data publicării:
Anumite afecțiuni apar mai mult la adolescenți
Anumite afecțiuni apar mai mult la adolescenți

În general, oamenii care sunt tineri și sănătoși nu sunt neapărat predispuși la deces, dar există excepții, arată un medic de urgență. El a realizat o listă cu 3 afecțiuni care pot ucide persoanele tinere și în formă, de altfel sănătoase. Iată care sunt acestea

Medicul de urgență Dr. Troy Madsen, de la Universitatea Utah, spune că există 3 afecțiuni care pot ucide persoane care sunt, altfel, sănătoase și că semnele și simptomele acetora pot fi ușor trecute cu vederea sau confundate cu alte condiții.

Embolia pulmonară

„Numărul unu pe listă, și este devastator să văd asta, dar care ucide tinerii sănătoși este embolia pulmonară. Acesta înseamnă că un cheag de sânge a ajuns în plămâni. Unii oameni sunt predispuși la embolie pulmonară deoarece pot avea o tulburare genetică care face ca sângele lor să se coaguleze mai ușor", spune Dr. Troy Madsen.

Dar unde se formează acest cheag de sânge care produce afecțiunea deseori fatală?

„Se formează adesea în picioare, undeva în altă parte a corpului, se desprinde și se duce la plămân. Și dacă este suficient de mare, poate provoca o prăbușire masivă a sistemului cardiovascular în care inima ta nu pompează sângele așa cum ar trebui, și asta poate ucide. Este un lucru devastator. O vedem ocazional, iar aceștia sunt adesea oameni care, de altfel, erau sănătoși", a continuat medicul.

Mulți dintre cei care fac embolie pulmonară sunt adulți cu vârste de 30, 40 de ani, atletici. „pentru mulți dintre ei e prima dată când ajung la Urgență. Pot să nu aibă nicio altă condiție medicală, să nu fi luat niciun medicament și asta să li se întâmple brusc".

Dar care sunt semnele și simptomele care ar trebuie să ne alarmeze?

„Uneori, acești oameni e posibil să fi avut deja o mică embolie pulmonară înainte de a o avea pe cea dramatică, devastatoare, și s-ar putea să fi avut dureri toracice, respirație sacadată. În mod clasic, durerea toracică este mai gravă când respiră adânc. De multe ori ei descriu că pur și simplu nu își pot face activitățile obișnuite. Ei simt respirația îngreunată în timp ce încearcă să meargă la etaj sau să alerge sau atunci când fac alte lucruri obișnuite. Acestea sunt toate aspectele de care trebuie să aveți grijă și să încercați să mergeți la un consult medical imediat dacă prezentați aceste simptome", explică Dr. Troy Madsen.

E bine, de asemenea să facem diferența între aceste simptome și cele ale astmului. „ Exact. De obicei, oamenii care au astm nu au dezvoltat acum condiția, o au de ceva timp. Ar fi neobișnuit ca ea să se declanșeze din senin. Așadar, dacă aveți dureri în piept noi, respirație sacadată, mai ales dacă durerea este mai gravă atunci când respirați adânc, dacă leșinați, dacă inima vă bate rapid, aveți toate motivele pentru a fi examinat la Uregență", punctează Dr. Madsen.

Anevrismul

Afecțiunea numărul doi de pe lista medicului de urgență este anevrismul! Anevrismul este o excrescență sub formă de pungă care se formează pe peretele unui vas de sânge. În timp se mărește și se lărgește, până când se sparge provocând o hemoragie castrastrofală. De obicei dă un singur simptom: o durere cumplită care simți că-ți sparge capul. 

„Este ceea ce noi (medicii, n.r.) numim o hemoragie subarahnoidă. Atunci când un anevrism se sparge există sângerări în creier. Acesta este un lucru devastator și mă pot gândi la cazuri în care am văzut persoane care au venit la urgență, persoane tinere, dealtfel sănătoase și, în mod clasic, descriu o durere de cap severă apărută brusc. Ei descriu durerea de cap ca un tunet. Pornește ca un tunet, din senin, de nicăieri, debut brusc este sever, intensitatea e maximă, foarte repede și au sângerare în creier și această sângerare se poate extinde foarte rapid", spune Dr. Madsen.

Citește și: Dr Cristian Mihalea: Anevrismul, cauza morții subite la tinerii sănătoși

Hemoragia este atât de devastatoare și se produce atât de repede încât aproape jumătate din pacienți decedează înainte să li se mai poată face ceva. Și pentru că se petrecere de multe ori la tineri care nu au nicio altă problemă de sănătate, durerea care apare în cazul rupturii unui anevrism nu trebuie ignorată. Iată cum e descrisă ea de pacienții care au experimentat-o:

„Cu siguranță, vedem o mulțime de anevrisme în cazuri de traumă, dar cazurile la care mă gândesc sunt persoane care nu au avut niciun traumatism și care spun doar „Au, m-a luat o durere de cap din senin. În mod normal nu îmi apar dureri de cap. Este o durere de cap cumplită". Poate sunt derutați. Poate că au greață și vărsături. Anevrismul poate fi un lucru devastator și, așa cum am spus, poate degenera rapid dacă această sângerare se extinde", arată medicul american.

Trauma

Numărul 3 pe lista celor mai ucigătoare lucruri pentru tineri sanătoși este trauma. „Și acesta este adesea unul dintre cele mai devastatoare lucruri pe care le vedem. Știi, oamenii tineri și sănătoși își asumă uneori mai multe riscuri, fie că este vorba, știi, de autovehicule,de motociclete, activități în aer liber, așa ceva. Urăști să vezi oameni care sunt grav răniți, cu traumatisme, este un lucru devastator, inclusiv de văzut. Multe dintre aceste traume sunt, din nou, la persoane care sunt tinere, sănătoase, altfel nu au avut niciodată probleme, nu au fost niciodată la medic și care suferă traumatisme severe. Uneori, nu e vina lor sau uneori poate pentru că și-au asumăat un anumit risc".

Și cum te-ai putea feri de toate aceste trei afecțiuni?

„Luați lucrurile în serios. Luați măsurile de precauție necesare. Varii lucruri se vor întâmpla întotdeauna. Există întotdeauna riscuri în orice activitate, dar e important să luați măsurile de precauție necesare. Purtați o cască, purtați centura de siguranță, asigurați-vă că sunteți în siguranță în orice fel de activitate. Și dacă experimentați simptomele descrise mai sus, trebuie să ajungeți rapid la Urgență", cnchide Dr. Madsen, într-un interviu pentru thescoperadio.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel