5 lucruri neobișnuite despre picioare, explicate de un medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Picioare
Picioare

Un medic răspunde la cinci întrebări frecvente despre problemele picioarelor: de ce miros, de ce se îndoaie degetele sau de ce transpiră. 

Picioarele sunt supuse multor schimbări de aspect; uneori pot fi iritate, transpirate, pot avea mâncărime sau miros urât. Dar de unde știm că este doar o problemă de moment sau o problemă de natură medicală? Marie-Christine Bergeron, podolog (medic care se ocupă de afecțiunilor piciorului), din Piemont, răspunde la cinci întrebări obișnuite pentru a vă ajuta să vă „puneți pe picioare”.

De ce picioarele transpiră atât de mult?

„Există câteva condiții care pot provoca picioarele transpirate”, spune dr. Bergeron. „O afecțiune se numește hiperhidroză, care apare atunci când glandele sudoripare sunt hiperactive. De obicei, afectează picioarele, mâinile, axile și alte părți ale corpului. Alte afecțiuni medicale care pot provoca picioarele transpirate includ diabetul, hipertiroidismul, obezitatea, menopauza și multe altele. ”

Dacă picioarele încep să transpire din abundență dintr-un motiv necunoscut, vă recomandăm să vă adresați medicului. Dacă picioarele transpirate sunt normale pentru dvs., poate fi necesar să vă schimbați șosetele. „Mulți oameni purtau pantofii fără șosete și asta crește producția de transpirație”, spune dr. Bergeron. „Este important să purtați șosete bune din bumbac în fiecare zi și să vă schimbați șosetele la mijlocul zilei dacă sunteți o persoană care transpira mult.

Dr. Bergeron recomandă, de asemenea, produse fără rețetă pentru a ajuta la această afecțiune. „Farmaciile vând pudră fără prescripție medicală pe care o pui în pantofi și în șosete pentru a menține totul uscat”, mai spune ea. „Există, de asemenea, creme care conțin clorură de aluminiu pentru a opri transpirația.”

De ce simt la picioare mâncărime și senzație de arsură?

„De obicei, arsurile, exfolierea și mâncărimea provin de la o infecție fungică, cum ar fi afecțiunea numită piciorul atletului„, spune dr. Bergeron. „Piciorul atletului este o ciupercă ce iubește mediile întunecate și umede, precum cel din interiorul pantofilor.”

Arsurile și mâncărimea pot fi, de asemenea, o reacție la un material din șosete.

„Dacă cumpărați șosete noi și nu le spălați înainte de a le purta, este posibil să aveți o reacție alergică la substanțele chimice din șosete”, spune ea.

Dr. Bergeron recomandă utilizarea unei creme antifungice pentru tratarea ciupercii piciorul atletului. Ea spune că este, de asemenea, important să vă puneți pudră în pantofi pentru a controla transpirația și pulverizați interiorul pantofilor cu Lysol peste noapte, pentru a ucide toate bacteriile și ciupercile care trăiesc în interiorul pantofilor.

Ce cauzează degetele strâmbe?

Pot fi afecțiuni genetice sau cauze fizice, precum purtarea unor pantofi prea mici. „Acestea sunt cauzate de condiții genetice de obicei, dar le puteți obține și dacă purtați pantofi care nu se potrivesc foarte bine”, spune dr. Bergeron. „De exemplu, o mulțime de oameni au un deget de la picior mai lung. Și nu cumpără pantofi care să li se potrivească, așa că al doilea deget de la picioare a fost îndoit și strâns de atât de mult timp în pantofi, încât va deveni strâmb și la un moment dat rigid.

Pentru a împiedica degetele de la picioare să se încordeze, purtați pantofi care să ofere o bună susținere a tălpii. Dacă degetele de la picioare sunt deja strâmbe și totuși aveți durere sau dificultăți în mișcarea degetelor de la picioare atunci când purtați un pantof ortetic, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

De ce au picioarele miros atât de urât?

„Probabil că toată lumea a avut picioare mirositoare din când în când”, spune dr. Bergeron. „Dar dacă mirosul este ceva extrem de îngrozitor și chinuitor chiar și după ce faci un duș, este posibil să ai o infecție pe piele care trebuie tratată și ar trebui să te adresezi unui medic”.

Dacă se întâmplă ocazional doar după ce purtați pantofi toată ziua, nu este ceva de îngrijorat, adaugă ea.

De ce apar durerile de călcâi?

Durerea la călcâi este foarte frecventă, spune dr. Bergeron. „Este de obicei cauzată de o afecțiune numită fasciită plantară”, explică ea. „De obicei se întâmplă atunci când arcul piciorului tău se prăbușește. Acest lucru poate fi cauzat de creșterea în greutate, de sport, de un stil de viață activ sau de purtarea încălțămintei nepotrivite. Când arcada se prăbușește, ligamentul de sub picior își trage inserția pe călcâie și provoacă inflamații. ”

După obținerea unui diagnostic, cel mai bun mod de a trata fasciita plantară este de a purta un pantof de sport, buni pentru susținere, cu suport arc.

Dr. Bergeron recomandă, de asemenea, utilizarea gheții și a antiinflamatoarelor pentru tratarea inflamației, încorporarea exercițiilor de întindere în rutina de dimineață și, eventual, administrarea de injecții cu steroizi pentru tratarea afecțiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel