6 zile „pierdute” din zilele libere legal în 2022. Când sunt sărbătorile legale și câte minivacanțe am putea avea anul viitor

Zile libere legale de Sărbătorile din 2022. Foto: Pixabay
Zile libere legale de Sărbătorile din 2022. Foto: Pixabay

În anul 2022, vom avea 15 sărbători legale în care salariații au liber, adică au dreptul să stea acasă. Din păcate, 6 dintre aceste zile cad sâmbătă și duminică, zile care oricum erau libere.

Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor fi: 

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - sâmbătă și duminică;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;

22 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;

24 și 25 aprilie (Paștele) - duminică și luni;

1 mai (Ziua Muncii) - duminică;

1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;

12 și 13 iunie(Rusaliile) - duminică și luni;

15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;

30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;

1 decembrie (Ziua Națională) - joi;

25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Trebuie precizat în mod special că în cazul salariaților creştini, liberele din zilele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de cultul creştin, în condițiile în care Peștele Catoloc și cel Ortodox, spre exemplu, nu cad în aceeași zi, de regulă. 

În afară de aceste zile, angajații care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus. 

Angajaților care muncesc de Sărbătorile legale ( precum cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică etc) le va fi asigurată compensarea cu timp liber corespunzător (recuperarea) în următoarele 30 de zile. Salariații în cauză beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede legea. Angajatorii care nu oferă liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei. Până îe 15 ianuarie, Guvernul ar trebui să stabilească zilele libere suplimentare pentru bugetari, pentru a avea acele „punți” (minivacanțe) între weekend și zilele libere legale. Spre exemplu, în anul 2022 s-ar putea da minivacanțe în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională, notează Antena3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0