EXCLUSIV De unde își iau proteinele raw-veganii. Ligia Pop: Cei care mănâncă produse animale au carențe de proteine!
De unde își iau proteinele raw-veganii. ”În special, cei care mănâncă produse animale, au carențe de proteine”.
Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, aduce în discuție numeroase studii, care evidențiază faptul că multe alimente în stare crudă conțin un procent semnificativ de proteine. Ea subliniază că necesarul zilnic de proteine pentru organismul uman este mic, estimându-se la o linguriță pe zi. Această cantitate poate fi atinsă ușor, printr-o alimentație variată, fie ele diete vegane sau raw-vegane, conform spuselor sale, care sunt susținute de cercetări științifice.
Vezi și: Cancerul ovarian: cauze, simptome, tratament. Care sunt primele semne
”Sunt foarte multe studii în ultimii ani, în care se dovedește că foarte multe alimente în stare crudă, atât semințe, nuci, dar și legume (mazăre, avocado, gulii) și frunze, conțin un procent mic de proteine. Corpul uman are nevoie de o linguriță de proteine pe zi. Acest necesar este foarte ușor de acoperit printr-o alimentație variată, chiar și vegană, chiar și raw-vegană și nu este doar părerea acelor studii”, ne-a explicat aceasta, în exclusivitate pentru DC Medical.

foto: Freepik@timolina
”Cei care mănâncă produse animale au carențe de proteine”
Nutriționistul remarcă că persoanele care consumă produse de origine animală pot prezenta deficiențe de proteine. Ea explică că atunci când alimentele bogate în proteine sunt gătite, acestea își schimbă structura chimică, ceea ce face ca organismul să le recunoască mai greu și să nu le folosească eficient. De aceea, mulți medici din străinătate susțin importanța unei diete variate, care să ofere organismului diferite surse de proteine și nutrienți.
”În special, cei care mănâncă produse animale au carențe de proteine. În momentul în care gătim proteinele, acestea își schimbă structura chimică, adică se coagulează, aminoacizii nu mai sunt recunoscuți de corp, adică intră proteina în corp și, în loc să o desfacă în aminoacizi, spune: ”Măi, ce-i asta?” și mulți medici (din Elveția, din Statele Unite, din Austria) spun că este foarte important să consumăm o alimentație variată (să ne luăm puțin de aici, puțin de acolo), indiferent de alimentația pe care o avem”, ne-a mai spus Ligia Pop, consultant în nutriție.
Proteinele pot fi obținute dintr-o varietate mare de alimente în stare crudă, sub forma unor cantități mici, iar această abordare este similară cu cea a animalelor. Ea evidențiază că animalele sălbatice sau domestice se hrănesc cu alimente în stare crudă și reușesc să își satisfacă nevoile proteice, fără a consuma proteine de origine animală. Astfel, argumentează ea, și corpul uman poate obține proteine esențiale din surse vegetale și poate satisface cu ușurință necesarul zilnic.
”Proteine, în cantitate mică, se găsesc în multe, într-o varietate foarte mare de alimente în stare crudă și, dacă ar fi să dăm un simplu exemplu: animalele (sălbatice sau domestice). Animalele își găsesc proteinele tot în alimente în stare crudă, ele nu mănâncă proteine de origine animală, să-și acopere necesarul de proteine. Ele mănâncă frunze, fructe și alte cele și reușesc foarte bine să își acopere acest necesar. La fel și corpul uman. Avem nevoie de o cantitate mică de proteine și este foarte ușor să acoperim acest necesar”, ne-a mai explicat Ligia Pop.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
EXCLUSIV Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
