Drogul ”zombie” a intrat și în România. Cătălin Țone: Este un drog care te termină, pur și simplu!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
drogul zombie foto:freepik@nomadsoul1
drogul zombie foto:freepik@nomadsoul1

Drogul ”zombie” a intrat și în România și deja face ravagii. ”A rupt în două Statele Unite ale Americii, considerată o problemă de siguranță națională”.

„Drogul zombie” este o substanță devastatoare, care face ravagii și în România. Este imperativ să recunoaștem amploarea și gravitatea acestei probleme. 

Vezi și: Care este legătura demenței cu răutatea. Factorii și cauzele care duc la comportamentul răutăcios

Cătălin Țone, expert antidrog, atrage atenția asupra gravității problemei consumului de droguri în România, subliniind că aceasta nu s-a apropiat de țară, ci a intrat deja în mod evident. El identifică tipuri specifice de droguri sintetice, inclusiv catinone și canabinoizi sintetici, care sunt din ce în ce mai prezente și periculoase. În opinia sa, aceste substanțe sunt extrem de puternice și pot crea dependență chiar de la prima doză.

Această problemă a drogurilor s-a apropiat foarte mult de România și face tot mai multe victime. Ce riscă tinerii care consumă așa ceva?

”Nu s-a apropiat de România, au intrat în România aceste tipuri de droguri, le vedem peste tot, sunt droguri sintetice, din categoria catinonelor, canabinoizii sintetici, sunt foarte puternice, dau dependență de la prima doză, de la prima oră de consum.

Dacă vorbim despre dublarea, triplarea dozei de consum, atunci vorbim despre o dependență sigur instalată, vorbim despre posibilități de tratament reduse, pentru că sistemul de identificare este unul redus, am văzut medici luând atitudine, de la medicină legală, de la alte instituții spitalicești”, a explicat Cătălin Țone, în cadrul unei emisiuni Antena 3 CNN. 

Cătălin Țone explică că dependența de astfel de droguri poate instala rapid și că tratamentul este dificil, deoarece sistemul medical are limitări în identificarea și gestionarea acestor cazuri. El subliniază că chiar și în cazul în care un adolescent reușește să își învingă dependența, pot rămâne sechele grave, inclusiv întârzieri în gândire și exprimare sau chiar epilepsie.

”Este un drog care te termină, pur și simplu. Deci, dacă un adolescent devine dependent în formă acută și necesită medicație pentru rezolvarea dependenței, dacă își rezolvă dependența și subliniez, pentru că sunt foarte puțin care rezolvă această dependență, obligatoriu rămâne cu sechele, care pot fi de ordin minor, precum ar fi întârzieri în gândire, întârzieri în exprimare și pot rămâne chiar cu epilepsie, o boală ireversibilă, o boală care necesită medicație toată viața”, a explicat Cătălin Țone.

Expertul antidrog avertizează că în România au intrat diverse tipuri de droguri sintetice, iar apariția fentanilului este îngrijorătoare. El subliniază necesitatea unei atenții sporite din partea autorităților și a societății în ansamblu, deoarece sistemul medical nu este suficient de pregătit pentru a gestiona această criză și există riscul de a fi depășit de situație.

”Vedem că și în România au pătruns toate aceste tipuri de droguri. Sunt zeci, sute de astfel de droguri sintetice și, ceea ce este foarte grav, avem elemente că în România a apărut și fentanilul, produs ilicit.

Nu e vorba despre acele medicamente, care sunt în circuitul legal, vorbim despre fentanilul produs sintetic, care, pur și simplu, a rupt în două Statele Unite ale Americii, considerată o problemă de siguranță națională. 

A ajuns și în România. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că, având în vedere sistemul medical al nostru, care nu este suficient de întărit, riscăm să vedem drame și să o luăm înaintea altor state care se consultă cu aceste probleme”, a spus Cătălin Țone, expert antidrog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel