
Despre alimentele care ne oferă sațietate. De ce unele alimente ne fac să ne simțim mai sătui, în comparație cu altele?
Mulți dintre noi ne întrebăm de ce unele alimente ne fac să ne simțim mai sătui, în comparație cu altele și, implicit, care sunt alimentele care ne pot satisface mai bine senzația de foame și ne pot menține sătui pentru mai mult timp. Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne aduce în discuție un aspect esențial: combinațiile de nutrienți.
foto: Freepik
Despre alimentele care ne oferă sațietate
Potrivit Ligiei Pop, "Depinde de la aliment la aliment, compoziția chimică și consistența lui. Dacă un aliment este încărcat cu proteine, ne simțim mai sătui decât cu un aliment care poate fi asemănător, dar care are un procent mai mic de proteine". Această observație subliniază faptul că nu toate alimentele sunt create egal, atunci când vine vorba de capacitatea lor de a ne satisface foamea și de a ne menține sătui. Există anumite combinații de nutrienți care pot influența în mod semnificativ senzația noastră de sațietate.
"Alimentele bogate în proteine, uleiuri și alte substanțe nutritive esențiale ne fac să ne simțim sătui pentru o perioadă mai lungă de timp", ne explică Ligia Pop. Proteinele, în special, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stimula senzația de sațietate și de a reduce pofta de mâncare.
De asemenea, consistența alimentelor poate juca un rol în satisfacerea senzației de foame. Alimentele care au o textură densă și care necesită o masticație îndelungată pot oferi o senzație de plenitudine mai mare, în comparație cu alimentele care sunt ușor de mestecat și de înghițit.
”Sau alte alimente care conțin uleiuri și proteine ne fac să ne simțim sătui. Combinațiile acestea de nutrienți sunt secretul, când vine vorba de sațietate”, ne mai spune aceasta.
Astfel, secretul sațietății constă în identificarea și includerea în dietă a alimentelor care oferă combinații optime de nutrienți. Proteinele, uleiurile și alte substanțe nutritive esențiale ar trebui să fie parte integrantă din regimul nostru alimentar, iar alegerea alimentelor cu consistență densă și bogate în nutrienți poate contribui la menținerea unei senzații de sațietate pe termen lung.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.