EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai ținut Post. Ligia Pop: Să o luăm cu pași mărunți. Dăm corpului timp

Ce este important să știm dacă am ținut Post. ”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare”.
După perioadele de post, revenirea la obiceiurile alimentare necesită o abordare mai atentă și graduală. Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne-a oferit câteva sfaturi valoroase pentru a reveni la o alimentație echilibrată, însă fără a suprasolicita sistemul digestiv.
Postul este asociat cu purificarea corpului, atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Însă, odată ce postul s-a încheiat, este important să revenim treptat la consumul obișnuit de alimente, pentru a evita disconfortul și eventualele probleme digestive.
”Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm”
Ligia Pop subliniază importanța începerii cu porții mici de mâncare prima zi după post și creșterea graduală a cantității de alimente consumate în zilele următoare. Acest lucru permite sistemului digestiv să se adapteze treptat la reintroducerea alimentelor obișnuite și să evite supraîncărcarea.
Echilibrul în compoziția meselor este, de asemenea, important. După o perioadă de restricție alimentară, poate fi tentant să consumăm cantități mari de alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, nutriționistul ne recomandă să ne concentrăm pe alimente sănătoase și echilibrate, cu un aport adecvat de proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.
”Este important să realizăm că Postul a fost de curățire, de purificare a corpului, din punct de vedere spiritual, dar și fizic. Atunci, să o luăm cu pași mărunți când vine vorba de o masă copioasă.
Sunt atâtea zile. Nu trebuie din prima zi să mâncăm foarte mult, dacă am ținut Post.
Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm în așa fel încât mesele să nu fie prea mult și prea multe pentru sistemul digestiv, care a ținut o pauză de la astfel de alimente. Să îi dăm timp corpului să digere”, ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
Un alt aspect esențial este să acordăm corpului timp suficient pentru a digera mâncarea. Ligia Pop sugerează să lăsăm un interval mai mare de timp între mese, ideal fiind două, trei sau chiar patru ore. Acest lucru permite sistemului digestiv să funcționeze eficient și să prelucreze alimentele în mod corespunzător.
Desigur, există situații în care este dificil să respectăm aceste recomandări, cum ar fi în timpul unor evenimente sociale sau întâlniri cu familia. Totuși, chiar și atunci, Ligia Pop subliniază importanța de a face tot posibilul pentru a respecta acest program, chiar și cu un interval de o oră sau două între mese.
”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare. Două, trei, patru ore ar fi ideale. Poate nu se poate, dacă trebuie să ajungem la 10 rude într-o zi, dar cât se poate, o oră-două, între mese, ar fi foarte bine”, ne-a explicat Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.