7 alimente care de scapă de oboseală. Nu conțin COFEINĂ și aduc mai multe beneficii pentru sănătate

7 alimente care de scapă de oboseală. Foto Unsplash
7 alimente care de scapă de oboseală. Foto Unsplash

Aceste alimente te pot ajuta să te energizezi fără să mai ai nevoie de o extra ceașcă de cafea.

Pe lângă calitatea somnului, frecvența exercițiilor fizice și nivelul de stres, există mai mulți  factori care pot afecta nivelul de energie. Alimentația poate juca un rol important în nivelul de energie al unei persoane. Există alimente care „ne obosesc”, cât și alimente care ne energizează. 

Ari Whitten, specialist în energie și autor al cărții Eat for Energy, a dezvăluit, în cadrul podcastului mindbodygreen, care sunt alimentele care sporesc energia și înlătură orice urmă de oboseală. 


1. Spirulina

"Spirulina este nr. 1 pe listă", spune Whitten. Această plantă este bogată în nutrienți, cum ar fi proteine, vitamine și fier -  o singură lingură conține 11% din doza alimentară recomandată (RDA) de vitamina B1 (tiamină), 15% din RDA de vitamina B2 (riboflavină), 21% din RDA de cupru și 11% din RDA de fier. 

În plus: "Există cercetări incredibile despre spirulină", adaugă Whitten, în special "privind performanța, în ceea ce privește activitatea fizică și nivelul de energie. 

 

2. Ficat

"Este ca un fel de multivitamină a naturii", spune Whitten. "Adică, este pur și simplu plin de vitamine de care corpul tău are nevoie, precum și de unele minerale importante".

Organele - și în special ficatul - sunt o sursă puternică de vitamine B; vitaminele A, D, E și K; fier; zinc; colină; magneziu și seleniu. Un bonus în plus este conținutul lor de proteine, care furnizează elementele de bază pentru neurotransmițătorii peptidici, cum ar fi serotonina (alias, unul dintre "hormonii fericirii").


3. Stridii

Urmează stridiile, care furnizează acizi grași omega-3 DHA și EPA, vitamina B12, seleniu și fier. De asemenea, se întâmplă să fie una dintre cele mai mari surse alimentare de zinc, 3 uncii de stridii gătite sau pane și prăjite conținând 673% din valoarea zilnică recomandată de zinc.

Interesant este că Whitten consideră stridiile un adaos benefic la o dietă bazată pe plante: "Bazându-se pe faptul că nu au un sistem nervos și nu răspund la niciun fel de input dureros, mulți vegani spun că este de fapt în regulă să mănânci stridii... Eu aș susține că stridiile ar fi un adaos excelent pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă bazată pe plante". 

 

4. Icre de somon

O altă opțiune de fructe de mare pe care Whitten o recomandă sunt icrele de somon, sau icrele de pește cu o aromă sărată. "Acestea sunt extrem de bogate în omega-3 sub formă de fosfolipide și se pare că acestea pot ajuta la îmbunătățirea fosfolipidelor din membranele noastre celulare și mitocondriale", spune el. În plus, cercetările arată că omega-3 pot promova fluxul sanguin către inimă și creier, ceea ce are beneficii pentru starea de spirit și sănătatea cognitivă.


5. Germeni de broccoli

Germenii de broccoli sunt un alt mare stimulent energetic pe bază de plante: "Germenii de broccoli sunt incredibili", spune Whitten. "Ei acționează ca un factor de stres hormetic pentru mitocondrii, stimulând sănătatea mitocondrială, stimulând biogeneza mitocondrială, stimulând procesele de detoxifiere". Amintiți-vă: Mitocondriile furnizează energie fiecărei celule din organism, iar stresorii hormonali le provoacă într-un mod sănătos, la fel cum ridicarea de greutăți ne provoacă mușchii.

6. Sfecla roșie

„Sfecla roșie conține proprietăți antiinflamatorii și nitrați organici. Mai mult, s-a demonstrat științific că  îmbunătățește performanța de anduranță și nivelul de energie, în mare parte ca urmare a faptului că ajută sistemul circulator, ajutând sângele să curgă mai ușor și livrând oxigen către țesuturi", notează Whitten.

7. Rodia

"Rodiile sunt bogate într-un compus numit acid elagic care este transformat de microbiomul tău intestinal într-un compus numit urolitină A", care este asociat cu îmbunătățirea funcției mitocondriale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel