A murit academicianul Nicolae Manolescu

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
nicolae manolescu - FOTO: Freepik@wirestock
nicolae manolescu - FOTO: Freepik@wirestock

A murit academicianul Nicolae Manolescu la vârsta de 84 de ani.

Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani, în urma unui stoc cardiac. Anunțul a fost făcut de Cristian Tudor Popescu pe pagina de Facebook.  

"Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie",  a scris Cristian Tudor Popescu, pe Facebook. 

Cine a fost Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu, un renumit critic literar, istoric literar și eseist, s-a născut pe 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea.

A urmat cursurile gimnaziale la Sibiu și liceul în Râmnicu Vâlcea și apoi în Sibiu. În perioada 1956-1962, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, cu o scurtă întrerupere în 1958-1959 din cauza unor probleme disciplinare. Licența a obținut-o în 1962 și a început colaborarea cu revista "Contemporanul" în același an.

Activitatea sa academică a debutat în 1963, când a devenit preparator la Catedra de Istoria Literaturii Române, evoluând apoi pe posturi de asistent (1964-1968), lector (1968-1989) și, după 1990, profesor la aceeași catedră. Teza sa de doctorat, intitulată "Contradicția lui Maiorescu", a fost susținută în 1974.

În 1990, a preluat conducerea revistei "România literară" și a renunțat la activitatea de cronicar, concentrându-se pe analiza politică în perioada aprilie 1990-septembrie 1991.

Manolescu și-a făcut debutul publicistic cu volumul "Literatura română de azi. 1944-1964", scris împreună cu Dumitru Micu, și a continuat să publice lucrări precum "Lecturi infidele" (1966), "Metamorfozele poeziei" (1968), "Contradicția lui Maiorescu" (1970), "Teme" (vol. I-VII, publicate între 1971-1988).

În noiembrie 2008, a lansat lucrarea monumentală "Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură", la care a lucrat timp de 25 de ani.

Manolescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1997, devenind membru titular în 2013. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România încă din 1963.

Pe parcursul carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce (2000) și Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Cruce (2008) din partea Președinției României, precum și titlul de "Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres" din partea statului francez.

La Gala Comisiei Naționale a României pentru UNESCO în Anul Centenarului (2018), Manolescu a fost printre personalitățile distinse cu diplome de excelență pentru contribuția sa la promovarea idealurilor UNESCO. În octombrie 2019, Consiliul General al Municipiului București i-a acordat titlul de cetățean de onoare al Capitalei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel