EXCLUSIV De ce sunt atât de multe boli metabolice. Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște explică
Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște a explicat, într-o emisiune DC Medical, cum au apărut atât de multe boli metabolice și de nutriție.
Boli metabolice. ”Patologia metabolică - cum e numită obezitatea, sindromul metabolic, diabetul zaharat - a crescut ca incidență continuu din anii 50 până în prezent”, spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, într-o ediție a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, .
Acesta povestea că unii au plasat creșterea bolilor metabolice odată cu apariția frigiderului. ”Acesta păstrează mai multe alimente și la îndemâna omului, ceea ce a dus, pe de o parte, la alterarea unor proprietăți ale alimentelor, iar pe de altă parte, la o alimentație la îndemână care poate fi consumată oricând”, spune academicianul. Acesta mai amintește că odată cu creșterea cazurilor acestor boli metabolice a scăzut gradul de activitatea fizică. Mai multă mâncare și mai puțin sport.
Despre trendul început în anii 70, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște spune că nu a putut fi potolit nici până în zilele noastre. Iar patologia a căpătat și numele de diabezitate, o îmbinare între diabet și obezitate. Diabetul, subliniază academicianul, este o boală cardiovasculară, iar mortalitatea cea mai ridicată dată de diabet este accidentul cerebral vascular. Amintește și complicațiile pe care le aduce diabetul. Un exemplu: pacienții cu diabet, supuși unui tratament ce stimulează secreția de insulină fac uneori forme de cancer.
„S-a constatat că această patologie a condus la cea mai mare tragedie din istoria omenirii, care a apărut inițial în țările foarte dezvoltate. Nu s-a putut lua nicio măsură de prevenție și s-a amplificat în țările din est care au trecut rapid de la un program de alimentație oarecum mai restrictiv la un exces de alimentație și la dorința de a obține niște alimente care nu erau disponibile inițial. (...) Globalizarea, pe lângă efectele pozitive, are un efect pervers: de stimulare a curiozității. Omul nu mai mănâncă de nevoie, mănâncă și din curiozitate”, consideră academicianul.
La aceste cauze a mai adăugat ușurința cu care se obține azi mâncarea - livrarea acasă fiind un exemplu. Aceasta, continuă Constantin Ionescu-Târgoviște, a dus la bulversarea metabolismului uman care a dobândit mult mai multe calorii și nu a mai beneficiat de activitatea fizică atât de necesară.
Ce spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște despre aditivii alimentari puteți asculta mai jos:
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știe fiecare medic de familie și când depășește regulile - Dr. Gindrovel Dumitra
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
EXCLUSIV Cum arată sistemul medical în anul 2025. Dr. Levente Vass: Trebuie să recunoaștem. E timpul pentru sănătate!
Cum arată sistemul medical în anul 2025. Care sunt principalele neajunsuri.
EXCLUSIV Epidemiologie, vaccinare, impactul COVID. Prof. dr. Emilian Popovici, la Academia de Sănătate
Prof. dr. Emilian Popovici vine la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Cum ne îmbolnăvește goana după fericirea afișată pe social media. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: Oamenii experimentează suferințe, tristețe
Ce înseamnă dacă postezi online poze din vacanță. Ce spune acest lucru despre tine.
EXCLUSIV Ce este, de fapt, infertilitatea. Dr. Andreas Vythoulkas: NU este o boală!
EXCLUSIV Boli neurovasculare, AVC, anevrism: diagnostic și tratament. Dr. Corneliu Toader, la Academia de Sănătate
Dr. Corneliu Toader ne vorbește despre chirurgia neurovasculară, la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Tratamentul care poate opri epilepsia. Vlad Ciurea: Este incredibil ce a apărut, e impresionant. Vezi fibrele nervoase din creier
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Screening-ul pentru cancerul mamar în România, cifre îngrijorătoare. Dr. Cătălin Jianu: 12.000 de cancere depistate în ultimii ani. 4000 au decedat
Acest tip de cancer ucide românii într-un ritm alert, deși nu este cel mai invaziv tip de cancer.
EXCLUSIV Cancerul de sân, diagnostic și tratament. Dr. Cătălin Jianu, la Academia de Sănătate
Dr. Cătălin Jianu, medic primar în chirurgie generală, vine la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
EXCLUSIV Vlad Ciurea laudă invenția lui Elon Musk. Neuralink, minune pentru pacienți?! "Este fantastică ideea. Sunt oameni disperați chiar și în România"
EXCLUSIV Examenul Doppler: testul care descoperă AVC ishemic. Dr. Corneliu Toader: Poate fi repetat anual la cei care au hipertensiune sau diabet
Examenul Doppler, esențial în prevenția AVC: o metodă neinvazivă și preciză pentru evaluarea riscurilor vasculare.
EXCLUSIV Legătura dintre medicină și religie. Părintele Luca, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Bolile infectocontagioase și vaccinarea, provocări majore pentru copii. Prof. dr. Doina Pleșca: Rată mare de morbiditate și mortalitate
EXCLUSIV Oncologia, între provocări și soluții. Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Prof. dr. Emilian Popovici: Educația și transparența, esențiale pentru combaterea scepticismului față de vaccinuri
EXCLUSIV Cum poți preveni depresia. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Impunem niște limite
EXCLUSIV Chirurgia inimii în secolul XXI. Dr. Victor Costache: Chirurgul trebuie să stăpânească toate tehnicile
EXCLUSIV Legea Sănătății, depășită. Dr. Levente Vass: Face dificilă aplicarea în 2025. E folosită din 2006
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
