EXCLUSIV De ce sunt atât de multe boli metabolice. Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște explică

Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște a explicat, într-o emisiune DC Medical, cum au apărut atât de multe boli metabolice și de nutriție.
Boli metabolice. ”Patologia metabolică - cum e numită obezitatea, sindromul metabolic, diabetul zaharat - a crescut ca incidență continuu din anii 50 până în prezent”, spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, într-o ediție a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, .
Acesta povestea că unii au plasat creșterea bolilor metabolice odată cu apariția frigiderului. ”Acesta păstrează mai multe alimente și la îndemâna omului, ceea ce a dus, pe de o parte, la alterarea unor proprietăți ale alimentelor, iar pe de altă parte, la o alimentație la îndemână care poate fi consumată oricând”, spune academicianul. Acesta mai amintește că odată cu creșterea cazurilor acestor boli metabolice a scăzut gradul de activitatea fizică. Mai multă mâncare și mai puțin sport.
Despre trendul început în anii 70, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște spune că nu a putut fi potolit nici până în zilele noastre. Iar patologia a căpătat și numele de diabezitate, o îmbinare între diabet și obezitate. Diabetul, subliniază academicianul, este o boală cardiovasculară, iar mortalitatea cea mai ridicată dată de diabet este accidentul cerebral vascular. Amintește și complicațiile pe care le aduce diabetul. Un exemplu: pacienții cu diabet, supuși unui tratament ce stimulează secreția de insulină fac uneori forme de cancer.
„S-a constatat că această patologie a condus la cea mai mare tragedie din istoria omenirii, care a apărut inițial în țările foarte dezvoltate. Nu s-a putut lua nicio măsură de prevenție și s-a amplificat în țările din est care au trecut rapid de la un program de alimentație oarecum mai restrictiv la un exces de alimentație și la dorința de a obține niște alimente care nu erau disponibile inițial. (...) Globalizarea, pe lângă efectele pozitive, are un efect pervers: de stimulare a curiozității. Omul nu mai mănâncă de nevoie, mănâncă și din curiozitate”, consideră academicianul.
La aceste cauze a mai adăugat ușurința cu care se obține azi mâncarea - livrarea acasă fiind un exemplu. Aceasta, continuă Constantin Ionescu-Târgoviște, a dus la bulversarea metabolismului uman care a dobândit mult mai multe calorii și nu a mai beneficiat de activitatea fizică atât de necesară.
Ce spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște despre aditivii alimentari puteți asculta mai jos:
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-