ADR şi Ministerul Sănătăţii , proiect informatic pentru sprijinirea medicilor de a păstra istoricul bolilor pacienţilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Știrile amiezii
Știrile amiezii

Un proiect informatic pentru sprijinirea medicilor de a păstra istoricul bolilor pacienţilor, a fost lansat de Ministerul Sănătății și ADR.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Sănătăţii au lansat proiectul "Sistem informatic pentru registrele de sănătate - RegInterMed", care are rolul de a îmbunătăţi soluţiile informatice din sistemul de sănătate, inclusiv prin facilitarea accesării de către medici a istoricului bolilor pacienţilor, se menţionează într-un comunicat remis de ADR.

Sistemul informatic propus are ca scop principal furnizarea de servicii online specifice domeniului e-sănătate în beneficiul cetăţenilor, precum şi al instituţiilor şi organizaţiilor din domeniul sănătăţii. Sistemul facilitează desfăşurarea în mod eficient, şi în anumite cazuri automat, a activităţilor specifice interfeţei dintre organismele administraţiei centrale şi cetăţeni, se precizează în comunicatul ADR.

Sistemul urmează să furnizeze servicii online care vor folosi Ministerului Sănătăţii, prin monitorizarea şi evaluarea sănătăţii populaţiei, precum şi prin posibilitatea realizării unor statistici, în baza informaţiilor deţinute într-o bază de date reală şi actualizată, în vederea elaborării unor decizii fundamentate.

La rândul lor, medicii vor beneficia de pe urma acestui sistem informatic prin centralizarea informaţiilor într-o bază unică, prin păstrarea istoricului pentru fiecare pacient şi prin urmărirea eventualelor interferenţe ale diverselor tratamente acordate într-o anumită perioadă de timp, putând astfel să ia decizii medicale optime.

Beneficiile pacienţilor de pe urma sistemului informatic ţin de istoricul evoluţiei în cazul tratamentelor anterioare şi de extragerea cu uşurinţă a unor statistici, pentru luarea de decizii în beneficiul pacienţilor.

Sistemul informatic va fi interoperabil cu alte sisteme existente în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi cu sistemele informatice ale unităţilor medicale.

Prin utilizarea standardelor informatice medicale, proiectul RegInterMed va asigura interoperabilitatea la nivel european şi schimbul de informaţii pentru pacienţii care solicită servicii medicale transfrontaliere, iar baza de date constituită în cadrul proiectului reprezintă o arhivă electronică şi un back-up al informaţiilor fiecărui pacient, potrivit comunicatului ADR.

Pentru interoperabilitatea cu sistemele informatice ale UE, se vor utiliza standarde compatibile cu cele utilizate de platformele pentru schimb de date ale proiectelor transfrontaliere de sănătate dezvoltate la nivelul Uniunii Europene, testate şi implementate prin IHE Europe şi care se afla în etapa de testare de către ţările care fac parte din European eHealth Digital Service Infrastructure.

Preşedintele ADR, Octavian Oprea, a precizat că peste două milioane de pacienţi vor fi beneficiari ai acestui sistem informatic.

"Îmbunătăţirile pe care le propunem prin proiectul RegInterMed ţin de eficientizarea sistemului de sănătate prin dezvoltarea şi consolidarea de soluţii informatice ale depozitelor de date, dar şi prin monitorizare, documentare şi suport al procesului de luare a deciziilor medicale. În proiect vor fi realizate 100 de registre de sănătate, care vor fi interconectate în cadrul unui sistem informatic integrat. Pentru fiecare categorie de beneficiari, estimăm că peste 2 milioane de pacienţi, peste 50.000 de medici şi peste 300 de specialişti ai Ministerului Sănătăţii vor fi parte a acestui sistem informatic", a declarat preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Valoarea totală a proiectului este de 67.591.875.80 lei cu TVA, din care 57.114.146,19 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel