Alertă în Texas! Amibă care mănâncă creierul, în rețeaua cu apă. Un copil a MURIT!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Amiba Naegleria fowleri. Foto: CDC
Amiba Naegleria fowleri. Foto: CDC

Alertă într-un comunitat din Texas unde o specie de amibă care „devorează” creierul a fost detectată în rețeaua de apă potabilă, iar un copil a murit deja din cauza infecției. 

Autoritățile din Texas și-au întețit eforturile depuse pentru a contracara amenințarea generată de o specie de amibă „devoratoare de creier”, care a fost detectată în rețeaua de aprovizionare cu apă a unui comitat de pe coastele acestui stat american și care a provocat moartea unui băiat de șase ani la începutul lunii septembrie.
Guvernatorul Greg Abbott a decretat duminică starea de dezastru în comitatul Brazoria, după ce Naegleria fowleri, o specie microscopică de amibă, a fost descoperită în rețeaua de apă a orașului Lake Jackson, situat în zona metropolitană Houston.

„Nu auzi vorbindu-se despre astfel de lucruri până când nu ți se întâmplă chiar ție. Nu te gândești că ai putea fi acea persoană din 72 de milioane până când nu ți se întâmplă”, a declarat Maria Castillo, mama băiatului care a murit după ce a dezvoltat o infecție cerebrală cauzată de acea amibă, într-un mesaj publicat recent pe Facebook.

Specia de amibă menționată, un organism unicelular, se găsește frecvent în sol și în apa dulce cu temperatură ridicată și îi infectează pe oameni atunci când pătrunde în organism pe la nivelul nasului, călătorind până în creier, unde declanșează o formă rară dar adeseori mortală de infecție, potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. 

Rata de deces este de peste 97%

Deși cazurile de infectare cu Naegleria fowleri sunt rare, rata de deces este de peste 97%. Doar patru persoane dintre cei 145 de indivizi cunoscuți infectați în Statele Unite din 1962 până în 2018 au supraviețuit, conform CDC. 

Autoritățile din Lake Jackson au demarat o anchetă care vizează rețeaua de apă a orașului, după ce au fost informate în legătură cu decesul acelui băiat la începutul lunii septembrie. Familia victimei a indicat două posibile surse de apă din Lake Jackson unde băiatul ar fi putut să fie expus la acțiunea acelei amibe: un spațiu municipal în care copiii se joacă stropindu-se cu apă și un furtun din locuința sa.

Testele realizate pe eșantioanele de apă prelevate din acele surse, dar și din alte zone ale orașului, au detectat prezența amibei Nagleria fowleri în trei dintre cele 11 probe recoltate, potrivit unui comunicat al municipalității.

Oficialii locali i-au îndemnat pe locuitorii din Lake Jackson să fiarbă apa de la robinet, înainte de a o bea și de a o folosi în preparate alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel