Alexandru Șerban, despre fenomenul din spatele incendiilor din spitale: NU ai voie să lucrezi cu oameni în aceste incinte

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Pacienții au fost evacuați din salon Foto: captură video Digi 24
Pacienții au fost evacuați din salon Foto: captură video Digi 24

Prof. dr. Alexandru Șerban a fost invitat la ediția special a emisiunii Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre realitatea din spitalele românești.

Prof. dr. Alexandru Șerban a fost invitat în emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu. El a explicat care este fenomenul ce are  loc în saloanele de spital, care provoacă și întrețin arderea intensă. 

„Oxigenul se află în aer în proporție de 21%. În momentul în care concentrația crește peste 22, 23%, dacă lucrezi cu foc deschis, nu mai ai voie să introduci oameni în acea incintă. Nu ai voie să lucrezi cu foc deschis într-o incintă în care este depășită concentrația de oxigen peste 23%.
Cum se întâmplă de se ajunge la aceste explozii și la această ardere combustivă: există peste tot într-un spital perna salteaua, așternuturile, hainele; toate acestea se îmbibă în oxigen și încet, încet ele acumulează, se comportă ca un acumulator de oxigen. Țesătura pijamalei sau a cearșafului, dacă are fire și fibre sintetice, se electrizează, se încarcă cu electricitate statică, poate să genereze o scânteie, iar atunci arderea este imediat inițiată și oxigenul întreține arderea. Iar toate materialele care s-au încărcat cu oxigen, ard instantaneu”, a explicat el.

De asemenea, el a dat exemplul incendiului de la Piatra Neamț, unde medicul care a încercată să salveze oamenii din saloane a spus ulterior că a văzut cum ardea aerul. „Ardea concentrația ridicată de oxigen din acea incintă. Trebuie să avem grijă să nu existe posibilitatea ca, într-o incintă, să crească concentrația peste 23-25%, în cel mai rău caz”, a mai menționat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel