Alimente care provoacă mâncărime. Care ar putea fi cauzele

Anumite alimente pot provoca mâncărimi dacă aveți o alergie alimentară, o alergie la polen sau intoleranță la histamină.

Alergie alimentară

Alergiile alimentare sunt cea mai frecventă cauză a mâncărimilor corporale. O alergie alimentară determină organismul să creeze substanțe chimice care provoacă inflamație, umflare, mâncărime și roșeață la nivelul pielii, potrivit Universității din Maryland. Cele mai frecvente alimente care provoacă o reacție alergică sunt  grâul, laptele, ouăle, soia, peștele, alunele și nucile. Alte alimente comune care pot declanșa o alergie sunt roșiile, căpșunile, ananasul, pepenele și aditivii alimentari. Mancarimea cauzata de alergiile alimentare poate duce la urticarie, eczeme si iritatii  ale pielii. Antihistaminicele sunt utilizate pentru tratarea reacțiilor alergice.

 

Sindromul de alergie

Sindromul de alergie orală provoacă mâncărime în gură, în gât și la nivelul buzelor și este rezultatul reactivității încrucișate. Potrivit unui studiu (link direct), reactivitatea încrucișată apare în organism atunci când sistemul imunitar recunoaște proteinele dintr-un anumit aliment ca și cum ar fi polen. Cele mai frecvente alimente care provoacă acest sindrom sunt fructele, legumele și nucile. De exemplu, dacă sunteți alergic la polen, consumul de dovlecel,  pepene, banane și castraveți poate provoca mâncărime orală. 

Intoleranță la histamină


Histamina este un produs chimic din organism care previne infecția. Potrivit studiilor (link direct), prea multă histamină va provoca inflamații, mâncărime și umflare în țesuturile moi, cum ar fi în plămâni, piele și sinusuri. Anumite alimente conțin histamină și provoacă o sensibilitate care duce la mâncărime în organism. Vinul roșu, tonul, macroul,, spanacul, brânza, vinetele și drojdia conțin  histamină. Alte simptome pot include dureri de cap, înroșirea pielii, ritm cardiac rapid, respirație șuierătoare și leșin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel