Legătura surprinzătoare dintre sensibilitatea alimentară și bolile cardiovasculare. Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară
Descoperă legătura între sensibilitatea alimentară și riscul crescut de boli cardiovasculare, subliniind importanța gestionării adecvate a alergiilor pentru sănătatea...
Un nou studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology a descoperit că persoanele cu sensibilitate alimentară sau alergie la lactate pot crește riscul de boli cardiovasculare.
Studiul, care a analizat două studii longitudinale, a constatat că persoanele care produceau anticorpi de imunoglobulină E (IgE) atunci când consumau lapte de vacă și alte alimente prezentau un risc semnificativ mai mare de deces cardiovascular. Acest lucru a rămas valabil chiar și atunci când au fost luați în considerare factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul.
Cu toate acestea, studiul nu a dovedit că alergiile la produsele lactate cauzează apariția evenimentelor cardiovasculare, ci a arătat mai degrabă un risc crescut. Datele provin din studii observaționale și arată o corelație, dar nu a fost stabilită o cauzalitate. Studiul sugerează că persoanele cu sensibilitate la lactate pot lua măsuri pentru a evita riscul cardiovascular.
Efecteel sensibilității alimentare asupra inimii
Reacțiile alergice pot afecta sistemul cardiovascular, dar asocierea dintre anticorpii IgE și bolile cardiovasculare este mai puternică în cazul celor care consumă în mod regulat alergeni alimentari. Aceste reacții implică răspunsul sistemului imunitar, care eliberează substanțe precum histaminele și citokinele.
Inflamația cronică este un factor recunoscut în dezvoltarea și progresia bolilor cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza. Prezența anticorpilor IgE la alergeni alimentari comuni este asociată cu un risc crescut de mortalitate cardiovasculară.
Mecanismul exact rămâne neclar, dar este plauzibil ca răspunsul inflamator cronic declanșat de reacțiile alergice să contribuie la procesele inflamatorii care stau la baza bolilor cardiace.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi căile specifice prin care reacțiile alergice ar putea avea un impact asupra sănătății cardiovasculare. Descoperirile lui Corrine Keet, primul autor al lucrării și profesor de pediatrie la University of North Carolina, contestă înțelegerea convențională a alergiilor ca sisteme izolate și sugerează implicații sistemice care se extind la sănătatea cardiovasculară.
Din perspectiva cardiologiei, este important să recunoaștem acest domeniu de studiu în evoluție și să subliniem necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele care stau la baza și potențialele implicații clinice pentru persoanele cu alergii.

Foto: Freepik @julijadm
Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară
Sensibilitatea alimentară și alergiile alimentare sunt concepte distincte, anticorpii IgE fiind produși de sistemul imunitar atunci când este expus la o substanță. În timp ce aproximativ 15% dintre adulții americani au IgE la alergeni alimentari comuni, nu toți cei care produc IgE la alimente experimentează o reacție alergică.
Constatările studiului sunt cele mai relevante pentru cei care nu au fost diagnosticați cu alergii alimentare.
Asocierea dintre alimente și decesul cardiovascular s-a întărit atunci când a fost exclusă de la cei care au evitat alimentele respective. În prezent, gândirea standard a alergologilor este că, chiar dacă oamenii au IgE la alimente, este în regulă să mănânce acele alimente dacă nu experimentează simptome alergice. Constatările ridică întrebări cu privire la faptul dacă căile alergiei alimentare sunt importante în bolile de inimă.
Citește și: Dieta bazată pe plante, o unealtă împotriva cancerului de prostată. Alimentele care încetinesc progresia
Modul în care persoanele cu alergii pot stimula sănătatea inimii
Cercetătorii nu recomandă ca toată lumea să se supună unor teste alimentare sau să modifice sfaturile medicului privind IgE specifice alimentelor, din cauza lipsei unei corelații clare între cele două. Sfatul actual este de a consuma alimente dacă simptomele nu indică alergii alimentare.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege relația de cauzalitate dintre IgE specifice alimentelor și bolile cardiovasculare.
Persoanele cu sensibilități alimentare ar trebui să acorde prioritate sănătății lor cardiace generale prin măsuri legate de stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă pentru inimă, activitate fizică regulată și gestionarea bolilor cardiovasculare preexistente.
Monitorizarea și gestionarea alergiilor ar trebui să fie integrate în asistența medicală de rutină, iar pentru persoanele cu alergii cunoscute se recomandă o abordare holistică care să ia în considerare atât gestionarea alergiilor, cât și sănătatea cardiovasculară.
-
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
99% dintre atacurile de cord și accidentele vasculare au legătură cu doar patru factori de risc
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Care este tensiunea arterială normală?
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Statinele, efect semnificativ pentru reducerea plăcii arteriale. Cu ce se combină pentru a-și dubla efectul
EXCLUSIV Inovație în Cardiologie. Dr. Dumitrescu: Practică, soluții aplicabile și complicații. Dr. Costache: Tehnologii robotice
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
