Dieta bazată pe plante, o unealtă împotriva cancerului de prostată. Alimentele care încetinesc progresia

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
cancerul de prostata dieta Foto: Freepik @buraratn
cancerul de prostata dieta Foto: Freepik @buraratn

Un studiu recent arată că o dietă bazată pe plante poate reduce riscul de progresie a cancerului de prostată, oferind speranțe pentru pacienții cu această afecțiune.

Un nou studiu publicat în JAMA sugerează că o dietă bazată pe plante poate încetini progresia cancerului de prostată. Cercetarea a descoperit o legătură între o dietă bazată pe plante și un risc redus de agravare în timp a cancerului de prostată localizat.

Persoanele cu cancer de prostată care au consumat cele mai multe alimente pe bază de plante au avut cele mai mici șanse de progresie a cancerului. Studiul indică faptul că consumul unei diete bazate în principal pe plante și mai puține alimente de origine animală după un diagnostic de cancer de prostată poate fi asociat cu rezultate mai bune specifice cancerului de prostată.

Studiul este un studiu de cohortă, ceea ce înseamnă că poate arăta doar o legătură între dietele pe bază de plante și rezultate mai bune ale cancerului de prostată; nu stabilește o cauzalitate. Cu toate acestea, asocierea găsită a fost „destul de puternică”.

Dieta pe bază de plante și progresia cancerului de prostată

Un nou studiu realizat de cercetători a descoperit o legătură între o dietă bazată pe plante și un risc redus de apariție a cancerului de prostată fatal, în special la bărbații sub 65 de ani. Studiul, care face parte din grupul Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE), a implicat 2.062 de bărbați cu cancer de prostată nemetastatic. Bărbații au fost tratați la 43 de cabinete de urologie diferite la nivel național între 1999 și 2018, cu o vârstă medie de 65 de ani.

Participanții au completat un chestionar privind dieta și stilul de viață după diagnosticare și au fost urmăriți timp de aproximativ 6,5 ani. Studiul a constatat că bărbații care au consumat cele mai mari cantități de alimente pe bază de plante au avut un risc cu 47% mai mic de progresie a cancerului de prostată. Dintre cei 680 de bărbați cu cancer de grad cel puțin mediu, cei care au consumat cele mai multe alimente pe bază de plante au avut o șansă cu 55% mai mică de agravare a cancerului.

Citește și: Efectele dietei occidentale asupra microbiomului intestinal și sănătății creierului. Factorul necunoscut în dezvoltarea afecțiunilor cronice

Foto: Freepik

Cu toate acestea, nu a existat nicio asociere între alimentație și evoluția cancerului în cazul persoanelor cu cancer de prostată de grad scăzut. Legătura dintre dietele pe bază de plante și progresia mai lentă a cancerului se poate datora altor obiceiuri sănătoase pe care oamenii tind să le aleagă în cazul alimentelor pe bază de plante.

Datele se adaugă la dovezile existente care sugerează că dietele pe bază de plante pot fi benefice pentru pacienții cu cancer de prostată.

Cercetările privind influența potențială a alimentelor pe bază de plante asupra progresiei cancerului de prostată se află încă în stadii incipiente. Cu toate acestea, factori precum antioxidanții, compușii antiinflamatori, modificările benefice ale microbiomului și un conținut mai mare de fibre ar putea contribui la această relație.

Aceste alimente pot fi, de asemenea, mai sănătoase decât dietele convenționale, deoarece sunt, de obicei, mai sărace în grăsimi sau alimente procesate. În plus, gestionarea greutății poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce inflamația cronică, care poate fi legată de evoluția cancerului.

Vezi și: Cum redefinește chirurgia minim invazivă practica medicală. Tehnici și tipuri în chirurgia minim invazivă

Ce alimente reduc progresia cancerului de prostată

Alimentele pe bază de plante, inclusiv nucile, avocado, uleiul de măsline, peștele, roșiile gătite și legumele crucifere, cum ar fi broccoli și conopida, au fost asociate cu rezultate mai bune în cazul cancerului de prostată. Cu toate acestea, dovezile pentru fiecare componentă în parte sunt slabe, ceea ce face dificilă recomandarea oricărui aliment specific pentru pacienții cu cancer de prostată. În ciuda beneficiilor potențiale, dovezile pentru fiecare componentă nu sunt puternice.

Stacey Kenfield, profesor de urologie la Universitatea din California, sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze impactul dietelor pe bază de plante asupra cancerului de prostată la o populație diversă, în special la bărbații cu cancer de prostată metastatic. Este necesar un studiu controlat randomizat pentru a determina dacă dietele pe bază de plante îmbunătățesc rezultatele cancerului. Kenfield speră să confirme constatările din studiile observaționale în curs de desfășurare pentru a extinde datele disponibile pe acest subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel