ALTEPLASUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ALTEPLASUM - prospect. Acţiune: Trombolitic; activator al plasminogenului uman recombinant, transformă plasminogenul în plasmină, care lizează cheagul de fibrină.

ALTEPLASUM - prospect

Denumirea comercială: ACTILYSE;

Prezentare: Pulbere pentru soluție injectabilă  

Indicații: Tratamentul trombolitic în infarctul miocardic acut (poate reduce mortalitatea la 30 de zile pentru pacienţii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut). Tratamentul trombolitic în embolia pulmonară acută masivă cu instabilitate hemodinamică. Tratamentul trombolitic al accidentului vascular ischemic acut.

Contraindicații: Risc crescut de hemoragie prin diateză hemoragică cunoscută (diagnosticată), pacienţi care beneficiază de tratament cu anticoagulante orale, ca de ex. warfarina sodică, sângerare periculoasă sau gravă, recentă sau manifestă, intervenţii chirurgicale intracraniene sau intraspinale recente, traume cerebrale grave sau antecedente recente de atacuri cerebrale, neoplasm intracranian, malformaţii arterio-venoase sau anevrism, retinopatie hemoragică, de ex. în diabet (tulburările vizuale pot indica retinopatia hemoragică), masaj cardiac extern traumatizant (mai puţin de 10 zile), manevre obstetricale, puncţii recente ale unor vase de sânge necompresibile (de ex. puncţie în vena jugulară sau subclaviculară), hipertensiune arterială gravă necontrolată, endocardită de origine bacteriană, pericardită, pancreatită acută, ulcer gastrointestinal depistat în cursul ultimelor 3 luni, varice esofagiene, anevrism arterial, malformaţii arteriale/venoase, neoplasm cu risc crescut de hemoragie, afecţiuni hepatice grave, inclusiv insuficienţă hepatică, ciroză, hipertensiune portală (varice esofagiene) şi hepatite active, intervenţii chirurgicale majore sau traumatisme grave în decursul ultimelor 3 luni. În cazul accidentului vascular cerebral ischemic, adiţional se fac referinţe la următoarele contraindicaţii: antecedente sau hemoragie intracraniană confirmată; suspiciune de hemoragie subarahnoidiană; acces de congestie cerebrală; administrarea de heparină în decursul celor 48 de ore ce depăşesc atacul apoplectic manifestat-sesizabil prin creşterea valorilor timpului parţial de tromboplastină, determinarea trombocitelor sub 100000/mm3.

Atenție!: Alteplaza trebuie folosită numai de medici cu experienţă în administrarea tratamentului trombolitic şi împreună cu facilităţile oferite de folosirea monitorizării. Riscul de hemoragie intracerebrală este mai mare la pacienţii vârstnici.

Reacții adverse: Frecvent, sângerarea, care are ca rezultat o scădere a valorilor hematocritului şi/sau ale hemoglobinei. Ocazional, pierderi importante de sânge la nivelul tractului gastrointestinal, urogenital sau sângerări retroperitoneale. Frecvent echimoze, epistaxis şi sângerări gingivale dar, în general, acestea nu au necesitat aplicarea unui tratament specific. La pacienţii trataţi conform procedurilor clinice de rutină, adică fără cateterizarea inimii-cordului stâng, transfuzia de sânge a fost necesară numai ocazional. Hemoragia intracraniană a fost rareori semnalată (mai puţin de 1%). La pacienţii trataţi cu alteplază pentru infarctul de miocard, reperfuzarea, cu rezultate bune, este adesea însoţită de aritmii, în acest caz, se poate impune administrarea terapiei antiaritmice convenţionale. Rareori s-au constatat greaţă, vărsături, scădere a tensiunii arteriale şi creştere a temperaturii. De asemenea, aceste reacţii pot să apară şi ca simptome concomitente în infarctul de miocard. Rareori au fost raportate reacţii anafilactoide (urticarie, bronhospasm, hipotensiune).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel