Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Se pare că există o mulțime de alimente care sunt din nou promovate, după ce mult timp au fost blamate pentru varii afecțiuni pe care le-ar provoca. Grăsimea e din nou bună! Șunca se întoarce! Ouăle sunt iar benefice! Cea mai mare parte din aceste „reveniri" este alimentată de entuziasmul legat de dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, gen Paleo, de Keto, Whole30, dar și de social media și, probabil, de o plictiseală manifestată față de opțiunile dietetice mai tradiționale, cum ar fi dieta mediteraneeană.
„Nu este un lucru rău neapărat, pentru că ne obligă să ne gândim la greșelile din modelele noastre dietetice, dar ca nutriționist, o tendință pe care o văd foarte mult la pacienții mei este gândirea că consumul de carne roșie nu este așa de nociv cum credea toată lumea", explică Kristin Kirkpatrick, nutriționist la Today. Dar nu e chiar așa, explică tot ea.
Iar afirmațiile îi sunt susținute de trei noi studii medicale care arată un consum frecvent de carne roșie, procesată sau nu, poate duce la boală și la deces prematur.
„Un studiu a constatat, spre exemplu, că factorii alimentari duc acum la mai multe decese decât o face fumatul. Carnea roșie frecventă și consumul de carne procesată au fost incluse în acești factori", notează Kirkpatrick.
Să definim, mai întâi, ce este de fapt carnea roșie și prelucrată.
„Orice animal cu patru picioare este considerat ca fiind carne rosie. Aceasta include carnea de porc (nu este un altfel d ecarne albă cum se acreditează). Șunca (bacon), hot dogs și cârnații proveniți din carne de porc sunt considerați procesați. Multe preparate din carne conțin nitrați (care se transformă în nitriți în organism), care, de sine stătători, pot avea un impact semnificativ asupra riscului de cancer", explică nutriționistul american.
O meta-analiză care a inclus 36 de studii, și care a fost publicată chiar luna trecută (9 aprilie) în revista Circulation, arată că dacă înlocuiești carnea roșie cu proteine din plante, îți scade riscul de a face boli de inimă.
Un studiu prospectiv, publicat în 17 aprilie 2019, în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, care a analizat datele a aproape jumătate de milion de englezi, a arătat că un consum mediu de 76 de grame de carne roșie, procesată sau nu, pe zi, crește riscul de cancer colorectal cu 20% mai mare față de cei care consumau doar 21 de grame pe zi.
În 2012, cercetătorii de la Harvard au publicat un studiu care a arătat că o singură porție (un hot dog sau două felii de șuncă) de carne procesată în fiecare zi a reprezentat un risc crescut de cancer cu mai mare 20% și o porție de carne neprelucrată a fost asociată cu o creștere cu 13% a aceluiași risc.
În fine, un alt studiu, publicat în 2018, a constatat că aportul ridicat de carne roșie și prelucrată a fost asociat cu un risc crescut de rezistență la insulină (care duce la diabet) și boală non-alcoolică de ficat gras - o afecțiune care pune viața în pericol.
Așa că - spune nutriționistul – cu cât scazi mai mult cantitatea de carne roșie în meniu (procesată sau nu), cu atât mai bine e pentru sănătatea ta! Și asta este regula de bază!
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.