Carne roșie. Cu ce să o înlocuiești ca să trăiești mai mult
Înlocuiți carnea roșie cu surse de proteine de înaltă calitate, iar riscul bolilor de inimă va scădea simțitor. Ba, mai mult, chiar poate crește speranța de viață, arată un nou...
Cercetătorii au analizat date din 36 de studii care implică mai mult de 1.800 de persoane pentru a afla cum este afectat riscul bolilor cardiovasculare de diferitele diete. Ei au luat în calcul tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și lipoproteinele, scrie webmd.com.
Nu au constatat diferențe semnificative în colesterolul total, lipoproteine sau tensiunea arterială între dietele cu carne roșie și toate celelalte regimuri alimentare. Dar dietele bogate în carnea roșie au fost asociate cu niveluri mai ridicate de trigliceride.
Proteinele de înaltă calitate din plante scad colesterolul
Cercetatorii au remarcat, de asemenea, ca persoanele ale căror dietă a inclus mai multe proteine de înaltă calitate din plante, cum ar fi leguminoase, soia și nuci au avut niveluri mai scazute, atât de colesterol total, cât și LDL ("rău").
"Întrebarea dacă e bună sau rea carnea roșie este inutilă", a spus autorul principal Dr. Meir Stampfer, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston. "Răspunsul trebuie să fie, comparativ cu ce? Pentru că dacă înlocuiți burgeri cu biscuiți sau cartofi prăjiți, nu veți fi mai sănătoși.”
Dar dacă înlocuiți carnea roșie cu surse sănătoase de proteine vegetale, cum ar fi fructele cu coajă lemnoasă sau fasole, obțineți un beneficiu pentru sănătate", a explicat Stampfer într-un comunicat de presă al școlii.
Marta Guasch-Ferre, cea cae a condus studiul, este cercetător științific în departamentul de nutriție de la Harvard. Ea a spus că noul studiu oferă orientări clare, în timp ce studiile anterioare de evaluare a efectelor consumului de carne roșie asupra riscului de boli de inimă nu au fost la fel de consistente.
Cercetătorii recomandă o dietă sănătoasă vegetarienă și în stil mediteranean.
Studiul a fost publicat recent în jurnalul Circulation.
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
