Carne roșie. Cu ce să o înlocuiești ca să trăiești mai mult

Înlocuiți carnea roșie cu surse de proteine de înaltă calitate, iar riscul bolilor de inimă va scădea simțitor. Ba, mai mult, chiar poate crește speranța de viață, arată un nou...
Cercetătorii au analizat date din 36 de studii care implică mai mult de 1.800 de persoane pentru a afla cum este afectat riscul bolilor cardiovasculare de diferitele diete. Ei au luat în calcul tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și lipoproteinele, scrie webmd.com.
Nu au constatat diferențe semnificative în colesterolul total, lipoproteine sau tensiunea arterială între dietele cu carne roșie și toate celelalte regimuri alimentare. Dar dietele bogate în carnea roșie au fost asociate cu niveluri mai ridicate de trigliceride.
Proteinele de înaltă calitate din plante scad colesterolul
Cercetatorii au remarcat, de asemenea, ca persoanele ale căror dietă a inclus mai multe proteine de înaltă calitate din plante, cum ar fi leguminoase, soia și nuci au avut niveluri mai scazute, atât de colesterol total, cât și LDL ("rău").
"Întrebarea dacă e bună sau rea carnea roșie este inutilă", a spus autorul principal Dr. Meir Stampfer, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston. "Răspunsul trebuie să fie, comparativ cu ce? Pentru că dacă înlocuiți burgeri cu biscuiți sau cartofi prăjiți, nu veți fi mai sănătoși.”
Dar dacă înlocuiți carnea roșie cu surse sănătoase de proteine vegetale, cum ar fi fructele cu coajă lemnoasă sau fasole, obțineți un beneficiu pentru sănătate", a explicat Stampfer într-un comunicat de presă al școlii.
Marta Guasch-Ferre, cea cae a condus studiul, este cercetător științific în departamentul de nutriție de la Harvard. Ea a spus că noul studiu oferă orientări clare, în timp ce studiile anterioare de evaluare a efectelor consumului de carne roșie asupra riscului de boli de inimă nu au fost la fel de consistente.
Cercetătorii recomandă o dietă sănătoasă vegetarienă și în stil mediteranean.
Studiul a fost publicat recent în jurnalul Circulation.
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.