Carne roșie. Cu ce să o înlocuiești ca să trăiești mai mult

Angela Sabău |
Data publicării:
Dieta sănătoasă îți prelungește viața
Dieta sănătoasă îți prelungește viața

Înlocuiți carnea roșie cu surse de proteine de înaltă calitate, iar riscul bolilor de inimă va scădea simțitor. Ba, mai mult, chiar poate crește speranța de viață, arată un nou studiu.

Cercetătorii au analizat date din 36 de studii care implică mai mult de 1.800 de persoane pentru a afla cum este afectat riscul bolilor cardiovasculare de diferitele diete. Ei au luat în calcul tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și lipoproteinele, scrie webmd.com.

Nu au constatat diferențe semnificative în colesterolul total, lipoproteine sau tensiunea arterială între dietele cu carne roșie și toate celelalte regimuri alimentare. Dar dietele bogate în carnea roșie au fost asociate cu niveluri mai ridicate de trigliceride.

Proteinele de înaltă calitate din plante scad colesterolul

Cercetatorii au remarcat, de asemenea, ca persoanele ale căror dietă a inclus mai multe proteine de înaltă calitate din plante, cum ar fi leguminoase, soia și nuci au avut niveluri mai scazute, atât de colesterol total, cât și LDL ("rău").

"Întrebarea dacă e bună sau rea carnea roșie este inutilă", a spus autorul principal Dr. Meir Stampfer, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston. "Răspunsul trebuie să fie, comparativ cu ce? Pentru că dacă înlocuiți burgeri cu biscuiți sau cartofi prăjiți, nu veți fi mai sănătoși.”

Dar dacă înlocuiți carnea roșie cu surse sănătoase de proteine vegetale, cum ar fi fructele cu coajă lemnoasă sau fasole, obțineți un beneficiu pentru sănătate", a explicat Stampfer într-un comunicat de presă al școlii.

Marta Guasch-Ferre, cea cae a condus studiul, este cercetător științific în departamentul de nutriție de la Harvard. Ea a spus că noul studiu oferă orientări clare, în timp ce studiile anterioare de evaluare a efectelor consumului de carne roșie asupra riscului de boli de inimă nu au fost la fel de consistente.

Cercetătorii recomandă o dietă sănătoasă vegetarienă și în stil mediteranean.

Studiul a fost publicat recent în jurnalul Circulation.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel