Consumi frecvent carne roșie? Iată ce riști
Consumul de carne roșie este asociat cu apariția diverticulitei. Afecțiunea intestinului gros poate fi foarte dureroasă și neplăcută.
Carnea roșie este asociată cu un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară, diabet sau unele tipuri de cancer. Într-un studiu publicat recent de jurnalul Gut, se arată o asociere între cosnumul de carne roșie și diveriticulită, scrie Harvard Health Publishing.
Aceasta apare atunci când pe peretele intestinului gros se formează mici umflături ca niște pungi care se pot inflama și cauzează crampe, diaree, constipație sau chiar sângerări rectale.
Nu este cunoscut cu precizie ce anume cauzează diverticulita, dar unii cercetători leagă această afecțiune de dietă, obiceiuri alimentare. Ei au analizat sănătatea și au cules informații despre dietă pe care le-au declarat 46.000 de bărbați cu vârste cuprinse înter 40 și 75 de ani pentru mai bine de 26 de ani.
Riscul, direct proproțional cu numărul de porții
Bărbații care au consumat carne roșie de mai multe ori pe săptămână (13 porții, în medie) au avut cu 58% mai mare riscul de a dezvolta diverticulită în perioada derulării studiului, în comparație cu bărbații care au consumat mai puțină (în medie 1,2 porții). Asocierea a fost și mai relevantă când a fost vorba de carne neprocesată, precum friptura.
Oricum, riscul de a dezvolta diverticulită a fost cu 20% mai mic când persoanele incluse în studiu au înlocuit carnea de pasăre sau pește cu carne roșie, pe care au consumat-o zilnic.
Rezultatul studiului nu este o dovadă a faptului că diveriticulita este cauzată de carnea roșie, dar alte studii au indicat că aceasta este un factor important în această afecțiune.
Articolul oriinal poate fi găsit AICI
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
