Consumi frecvent carne roșie? Iată ce riști

Angela Sabău |
Data publicării:
Carnea roșie poate avea efecte asupra intestinului gros
Carnea roșie poate avea efecte asupra intestinului gros

Consumul de carne roșie este asociat cu apariția diverticulitei. Afecțiunea intestinului gros poate fi foarte dureroasă și neplăcută. 

Carnea roșie este asociată cu un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară, diabet sau unele tipuri de cancer. Într-un studiu publicat recent de jurnalul Gut, se arată o asociere între cosnumul de carne roșie și diveriticulită, scrie Harvard Health Publishing.

Aceasta apare atunci când pe peretele intestinului gros se formează mici umflături ca niște pungi care se pot inflama și cauzează crampe, diaree, constipație sau chiar sângerări rectale.

Nu este cunoscut cu precizie ce anume cauzează diverticulita, dar unii cercetători leagă această afecțiune de dietă, obiceiuri alimentare. Ei au analizat sănătatea și au cules informații despre dietă pe care le-au declarat 46.000 de bărbați cu vârste cuprinse înter 40 și 75 de ani pentru mai bine de 26 de ani.

Riscul, direct proproțional cu numărul de porții

Bărbații care au consumat carne roșie de mai multe ori pe săptămână (13 porții, în medie) au avut cu 58% mai mare riscul de a dezvolta diverticulită în perioada derulării studiului, în comparație cu bărbații care au consumat mai puțină (în medie 1,2 porții). Asocierea a fost și mai relevantă când a fost vorba de carne neprocesată, precum friptura.

Oricum, riscul de a dezvolta diverticulită a fost cu 20% mai mic când persoanele incluse în studiu au înlocuit carnea de pasăre sau pește cu carne roșie, pe care au consumat-o zilnic.

Rezultatul studiului nu este o dovadă a faptului că diveriticulita este cauzată de carnea roșie, dar alte studii au indicat că aceasta este un factor important în această afecțiune.

 Articolul oriinal poate fi găsit AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel