Analize pe care trebuie să le faci dacă ești femeie și ai între 40 - 64 de ani. Testele simple care îți arată dacă ai cancer, tensiune, colesterol sau boli infecțioase

Analize femei 40 - 64 ani - Foto: Freepick @kuprevich @peoplecreations
Analize femei 40 - 64 ani - Foto: Freepick @kuprevich @peoplecreations

Ce teste trebuie să faci dacă ești femeie și ai între 40 și 64 de ani. Cum descoperi simplu dacă ai risc pentru cancer la sân, cancer de col uterin sau cancer colorectal. Cum știi dacă ai hipertensiune și ce înseamnă tensiune mare, de fapt.

Chiar dacă ne simțim sau suntem sănătoși, examenele de sănătate anuale nu ar trebui să lipsească. Scopul acestor vizite anuale, periodice este de a depista problemele medicale, de a evalua riscul pentru probleme medicale viitoare, de a vă încuraja să aveți un stil de viață sănătos.

Aceste vizite vă pot ajuta să evitați problemele în viitor. De exemplu, singura modalitate de a afla dacă aveți tensiune arterială ridicată este să o verificați în mod regulat. De asemenea, este posibil ca nivelul ridicat de zahăr din sânge și nivelul ridicat de colesterol să nu prezinte niciun simptom în stadiile incipiente. Un simplu test de sânge poate verifica aceste afecțiuni.

În acest articol vom vorbi despre testele și examinările pe care orice femeie cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani ar trebui să le facă în fiecare an.

1. Depistarea tensiunii arteriale

Verificați tensiunea arterială cel puțin o dată pe an. Întrebați-vă medicul dacă aveți nevoie să vă verificați tensiunea arterială mai des dacă:

- Aveți diabet, boli de inimă, probleme renale sau sunteți supraponderal sau aveți anumite alte afecțiuni de sănătate.

- Aveți o rudă de gradul întâi cu tensiune arterială ridicată

- Cifra de sus a tensiunii arteriale este cuprinsă între 120 și 129 mm Hg, sau cifra de jos este cuprinsă între 70 și 79 mm Hg

Dacă cifra de sus este de 130 mm Hg sau mai mare sau cifra de jos este de 80 mm Hg sau mai mare, aceasta este considerată hipertensiune arterială în stadiul 1, potrivit Medlineplus.

2. Depistarea cancerului la sân

Experții nu sunt de acord cu privire la beneficiile autoexaminării sânilor în depistarea cancerului de sân sau în salvarea de vieți.

Mamografia ca screening este recomandată pentru:

- Femeile cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani la fiecare 1 sau 2 ani

- Femeile cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, la fiecare 1 sau 2 ani, în funcție de factorii de risc, pentru a verifica dacă au cancer de sân.

- Femeile care au o mamă sau o soră care a avut cancer de sân la o vârstă mai tânără ar trebui să ia în considerare mamografii anuale. Acestea ar trebui să înceapă screeningul mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticat cel mai tânăr membru al familiei lor.

- Dacă aveți alți factori de risc pentru cancerul de sân, medicul vă poate recomanda o examinare RMN.

3. Depistarea cancerului de col uterin

Depistarea cancerului de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani.

După primul test:

- Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani ar trebui să se supună unui test Papanicolau la fiecare 3 ani sau testului HPV la fiecare 5 ani sau la ambele teste la fiecare 5 ani (numit "cotesting").

- Femeile care au fost tratate pentru precancer (displazie de col uterin) ar trebui să continue să facă teste Papanicolau timp de 20 de ani după tratament sau până la vârsta de 65 de ani, oricare dintre acestea este mai mare.

Dacă v-a fost extirpat uterul și colul uterin (histerectomie totală) și nu ați fost diagnosticată cu cancer de col uterin, nu trebuie să faceți teste Papanicolau.

4. Depistarea colesterolului

Screeningul colesterolului ar trebui să înceapă la:

- Vârsta de 45 de ani pentru femeile fără factori de risc cunoscuți pentru boli coronariene

- Vârsta cuprinsă între 40 și 45 de ani pentru femeile cu factori de risc cunoscuți pentru boli coronariene

Repetarea screeningului pentru colesterol ar trebui să aibă loc:

- La fiecare 5 ani pentru femeile cu niveluri normale de colesterol

- Mai des dacă apar schimbări în stilul de viață (inclusiv creșterea în greutate și dieta)

- Mai des dacă aveți diabet, boli de inimă, probleme renale sau anumite alte afecțiuni

5. Depistarea cancerului colorectal

Dacă aveți sub 45 de ani, discutați cu medicul despre efectuarea unui screening. Ar trebui să vă supuneți la screening dacă aveți un istoric familial puternic de cancer de colon sau polipi. Screeningul poate fi, de asemenea, luat în considerare dacă aveți factori de risc, cum ar fi un istoric de boală inflamatorie intestinală sau polipi.

Dacă aveți între 45 și 75 de ani, ar trebui să vă supuneți unui screening pentru cancer colorectal. Sunt disponibile mai multe teste de screening:

- Un test de sânge ascuns în fecale pe bază de scaun (gFOBT) sau un test imunochimic fecal (FIT) în fiecare an

- Un test sDNA-FIT în scaun la fiecare 1 până la 3 ani

- O sigmoidoscopie flexibilă la fiecare 5 ani sau la fiecare 10 ani cu test de scaun cu FIT efectuat în fiecare an

- Colonografie CT (colonoscopie virtuală) la fiecare 5 ani

- Colonoscopie la fiecare 10 ani. Este posibil să aveți nevoie de o colonoscopie mai des dacă aveți factori de risc pentru cancer colorectal, cum ar fi:

- Colită ulcerativă

- Un istoric personal sau familial de cancer colorectal

- Un istoric de creșteri în colon numite polipi adenomatoși

6. Examen dentar

Mergeți la dentist o dată sau de două ori pe an pentru un examen și o curățare. Dentistul dumneavoastră va evalua dacă aveți nevoie de vizite mai frecvente.

7. Depitarea diabetului

Toți adulții care nu prezintă factori de risc pentru diabet ar trebui să fie supuși unui screening începând cu vârsta de 35 de ani și repetat la fiecare 3 ani.

Ar trebui să fiți testat mai des dacă aveți alți factori de risc pentru diabet, cum ar fi:

- o rudă de gradul întâi cu diabet

- sunteți supraponderal sau aveți obezitate, tensiune arterială ridicată, prediabet sau antecedente de boli de inimă

- sunteți supraponderală și aveți alți factori de risc, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și intenționați să rămâneți însărcinată

8. Examinarea ochilor, analize oftalmologice

Efectuați un examen oftalmologic la fiecare 2-4 ani la vârste cuprinse între 40 și 54 de ani și la fiecare 1-3 ani la vârste cuprinse între 55 și 64 de ani. Medicul vă poate recomanda examene oftalmologice mai frecvente dacă aveți probleme de vedere sau risc de glaucom.

Efectuați un examen oftalmologic care include o examinare a retinei (partea din spate a ochiului) cel puțin o dată pe an dacă aveți diabet.

9. Vaccinuri

Vaccinurile necesare în mod obișnuit includ:

Vaccinul antigripal: faceți unul în fiecare an.

Vaccinul antitetanos-difterie și pertussis acelular (Tdap): aveți ca unul dintre vaccinurile antitetanos-difterie dacă nu l-ați primit în adolescență.

Tetanus-difterie: faceți un rapel (sau Tdap) la fiecare 10 ani.

Vaccinul împotriva varicelei: primiți 2 doze dacă nu ați avut niciodată varicelă sau vaccinul împotriva varicelei și dacă v-ați născut în 1980 sau după.

Vaccinul împotriva hepatitei B: primiți 2, 3 sau 4 doze, în funcție de circumstanțele exacte, dacă nu ați primit aceste doze în copilărie sau adolescență, până la vârsta de 59 de ani.

Vaccinul împotriva zonei zoster (herpes zoster): la vârsta de 50 de ani sau după această vârstă.

Întrebați medicul dacă ar trebui să primiți și alte vaccinuri dacă aveți anumite probleme de sănătate care vă cresc riscul pentru unele boli, cum ar fi pneumonia.

10. Depistarea bolilor infecțioase și screening pentru hepatita C și HIV

Toți adulții cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani ar trebui să facă un test unic pentru hepatita C.

Persoanele însărcinate ar trebui să fie testate la fiecare sarcină.

Screening pentru virusul imunodeficienței umane (HIV): toate persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani ar trebui să facă un test unic.

În funcție de stilul dumneavoastră de viață și de istoricul medical, este posibil să trebuiască să vă supuneți unui test de depistare a unor infecții precum sifilisul, chlamydia și alte infecții.

11. Depistarea cancerului pulmonar

Ar trebui să faceți un screening anual pentru cancerul pulmonar cu tomografie computerizată cu doză mică (LDCT) dacă sunt prezente toate următoarele:

- Aveți vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani

- Aveți un istoric de 20 de pachete de țigări pe an

- Fumați în prezent sau ați renunțat la fumat în ultimii 15 ani

12. Depistarea osteoporozei

Dacă aveți sub 65 de ani și aveți un risc crescut de osteoporoză, ar trebui să vă supuneți unui test de densitate osoasă (scanare DEXA).

Factorii de risc pot include:

- Utilizarea pe termen lung a steroizilor

- Greutate corporală scăzută

- Fumatul

- Consumul excesiv de alcool

- O fractură după vârsta de 50 de ani

- Un istoric familial de fractură de șold sau osteoporoză

13. Examen fizic

În timpul examenului fizic, medicul vă poate întreba despre:

- Depresie și anxietatea

- Dieta și exercițiile fizice

- Consumul de alcool și tutun

14. Examinarea pielii

Este importantă examinare pielii pentru semne de cancer de piele, mai ales dacă aveți un risc ridicat.

Printre persoanele cu risc ridicat se numără cele care au mai avut cancer de piele, au rude apropiate cu cancer de piele sau au un sistem imunitar slăbit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel