Arad: Recoltarea de plasmă de la pacienţi vindecaţi de COVID-19 se face şi prin procedura de plasmafereză

Adisa Codruț |
Data publicării:
Plasma donată de cei vindecați poate salva vieților altor oameni
Plasma donată de cei vindecați poate salva vieților altor oameni


Centrul de Transfuzie Sanguină Arad a început, luni, recoltarea de plasmă, de la persoane vindecate de COVID-19, şi prin procedura de plasmafereză, după ce săptămâna trecută s-au făcut recoltări de sânge în vederea obţinerii plasmei cu anticorpi prin centrifugare.

Primul donator de plasmă prin noua procedură este un medic de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care s-a vindecat de noua boală.

"Procedura s-a dovedit un real succes. Săptămâna trecută am recoltat plasmă, prin procedeul normal, de la patru persoane vindecate de COVID-19. Astăzi (luni -n.r.), după sosirea kit-urilor, avem primul donator de la care colegii mei au recoltat plasma prin procedura de plasmafereză", a declarat pentru Agerpres dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.

Conform sursei citate, "recoltarea de plasmă de la pacienţii care au fost diagnosticaţi prin testarea RT - PCR şi vindecaţi are ca scop încercarea de salvare a bolnavilor internaţi, în stare gravă, pe secţiile de terapie intensivă".

"Lumea ştiinţifică medicală a descoperit că plasma care conţine anticorpi împotriva unui virus, în condiţiile în care nu există un tratament specific antiviral şi nici vaccin, se poate administra pacienţilor bolnavi. Studii clinice efectuate la nivel internaţional au arătat că se obţin rezultate bune. E drept, este un tratament empiric, dar cu risc scăzut şi rezultate bune", declarase, săptămâna trecută, Laura Păcurariu.

Ea a precizat că din 600 ml de plasmă vor fi pregătite trei doze de câte 200 de ml, care pot fi păstrate până la un an la temperatură de minus 25 de grade Celsius.

În judeţul Arad au fost confirmate, până luni, 679 cazuri de COVID-19, iar 75 de persoane, cu vârste cuprinse între 39 şi 99 de ani, au decedat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel