Astm la copii, cel mai precis instrument care prezice boala

Oamenii de știință au creat și testat cel mai precis instrument care poate prezice astmul bronșic la copiii mici. Inventatorii speră ca acesta să fie din ce în ce mai des utilizat de către medicii practicieni.

Cercetătorii de la Spitalul de Copii Cincinnati sunt cei care au creat metoda non-invazivă care prezice astmul la copiii mici. Numită Scorul Risc Pediatric de Astm(PARS) aceasta ajută la prevenirea bolilor căilor respiratorii comune, inclusiv a astmului bronșic. Instrumentul PARS a inclus criterii noi și mai puțin invazive decât instrumentele anterioare. Adăugările includ date demografice și factori clinici colectați în mod obișnuit în timpul unei evaluări a astmului sau a alergiilor la un cabinet medical.

Dr. Khurana Hershey și colegii ei au conceput instrumentul utilizând date din studiul Cincinnati Childhoodhood Alergy and Air Pollution, de la un grup de 762 sugari născuți între 2001 și 2003 în Cincinnati și nordul Kentucky. Aceștia erau copii ai părinților care prezentau cel puțin un simptom alergic. Copiii au fost examinați anual la vârste de 1, 2, 3, 4 și 7 pentru dezvoltarea bolii alergice. Lor li s-au efectuat teste pe piele pentru 15 alergeni în aer și alimente, inclusiv pisică, câine, gândaci, acarieni, copaci, mucegai, buruieni, iarbă, lapte de vacă și ouă de găină.

Dintre cei 762 sugari, 589 au fost evaluați pentru dezvoltarea astmului la vârsta de 7 ani, folosind măsuri obiective ale funcției pulmonare. 16% au avut astm. Cercetătorii au interogat, de asemenea, părinții pentru numeroși factori care contribuie la riscul de astm.

Copiii cu astm bronșic la vârsta de 7 ani aveau cel puțin un părinte cu astm bronșic, două sau mai multe teste cutanate pozitive la alergenii pe cale aeriană sau alimentară, eczeme la o vârstă fragedă, iar în afara răcelilor aveau frecvent respirație șuierătoare, iar diagnosticul de rinită alergică se regăsea în primii trei ani de viață.

 Cercetătorii au comparat modelul PARS cu API-ul original și au descoperit că acesta este cu 11% mai sensibil decât API-ul.

,,PARS este superioară indicelui de predicție a astmului (API) prin capacitatea sa de a prezice astmul bronșic la copii cu risc ușor până la moderat, având o creștere a sensibilității de 11 la sută”, a declarat dr. Gurjit Khurana Hershey, medic la Spitalul de Copii Cincinnati și autor principal al studiului.

Copiii cu risc ușor de astm până la moderat sunt pacienții cu cea mai mare probabilitate de-a răspunde favorabil strategiilor de prevenire. Studiul, publicat online în Jurnalul de Alergie și Imunologie Clinică, a constatat că API a ratat 43% dintre copiii astmatici identificați de către PARS ca având risc ușor până la moderat.

PARS și API au anticipat în mod egal riscul astmului bronșic la copiii cu cei mai mulți factori de risc. API a fost considerat standardul de aur la care au fost comparate alte modele predictive. O realizare notabilă a PARS față de API este că ofera pacientului un scor personal de risc de astm bronsic.

,,Modelul nostru PARS depășește performanțele și / sau este mai puțin invaziv decât 30 de modele existente menite să prezică evoluția astmului bronșic", a afirmat dr. Khurana Hershey.

PARS poate fi, de asemenea, mai util din punct de vedere clinic, pentru că poate fi aplicabil și într-un birou. O aplicație web PARS, care oferă un calcul rapid și ușor, este accesibilă la adresa https://pars.research.cchmc.org. Aplicațiile smartphone sunt în curs de dezvoltare pentru iPhone și pentru telefoanele Android, informează Eurekaltert.org.

Astmul afectează 25,7 milioane de persoane în Statele Unite, inclusiv 7 milioane de copii, iar costurile terapeutice globale sunt estimate la peste 5 miliarde de dolari pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel