Astmul, o afecțiune mai des diagnosticată. Câți oameni de pe glob suferă de ea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sunt numeroși alergeni care pot provoca o criză de astm
Sunt numeroși alergeni care pot provoca o criză de astm

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că astmul a devenit o afecțiune din ce în ce mai diagnosticată.

Din ce în ce mai mulți oameni pe glob sunt diagnosticați cu astm, spune medicul Mihai Craiu pe rețelele sociale:

”Astmul reprezintă o afecțiune din ce în ce mai des diagnosticată, în prezent.

Peste 300.000.000 persoane au astm în lume și se estimează că în următorii ani se vor mai adăuga încă 100.000.000 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6591438/

De fapt "astm" este un termen ce acoperă un grup divers de afecțiuni. Acesta nu este o boală unică și reproductibilă (ca varicela sau apendicita...) ci reprezintă un ansamblu heterogen de anomalii ce au în comun respirația dificilă sau șuierătoare (wheezing) ce se repetă cu frecvență diferită de la un pacient la altul.

Mecanismul acestei maladii îl reprezintă obstrucția variabilă a căii aeriene (spre deosebire de obstrucția "fixă" ce nu se ameliorează cu medicamente bronhodilatatoare, cum este cazul în aspirația de corp străin, să spunem), produsă ca urmare a unor procese inflamatorii din peretele bronșic.Inflamația poate produce secreție crescută de mucus vâscos și aderent (bronhosecreție), umflarea mucoasei căilor aeriene (bronhoedem) și spasm al mușchilor bronșici, asemănător unui cârcel (bronhospasm).

Toate aceste 3 mecanisme sunt prezente, in grad variabil, la un pacient cu astm, fenomen denumit hiperreactivitate bronșică (HRB).Când veți fi confruntați cu o maladie pe care medicul o numește "bronșiolită" care se tot repetă (de 3 sau mai multe ori pe an si persistă și după vârsta de 2 ani) ar putea fi vorba de astm”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel